Nieuwsbrief

Pakketinhoud

Klik hier om de pakketinhoud van deze week te lezen

 

 

 

Beste mensen

 

Mama Christel publiceert eventjes de pakketbrief en pakketinhoud niet meer online, omdat ze in moederschapsrust is.

Jarno heeft het momenteel veel te druk op het veld om ook nog eens een brief te kunnen publicern of schrijven...De baby en de groentjes hebben even voorrang.

Binnen enkele weekjes loopt alles terug normaal, eens we onze plooi wat hebben gevonden.

Alvast onze excuses hiervoor! Hopelijk ondervinden jullie niet al te veel hinder hierdoor!

Jarno en Christel

 

 

 

pakketbrief 12 januari

 

Dag allen

Eerst en vooral, de beste wensen voor 2018!

Nu het een beetje kalmer is op het veld, hebben jullie boer en boerin al eens tijd om naar de cinema te gaan. Deze week gingen we in Brugge naar de Lumiere, naar de documentaire ‘de geschiedenis van het varken (in ons)’. Het gaat, zoals de titel doet vermoeden, over de ontwikkeling van het varken- van wild everzwijn tot gedomesticeerd huisdier tot geïndustrialiseerd object. Heel boeiend allemaal. Een beeld dat mij enorm is bijgebleven, is dat van een moeder uit een niet gespecifieerde stam (ik vermoed Papua nieuw Guinea) die een klein biggetje laat drinken van haar eigen borst. Een biggetje bijt en zuigt niet harder dan een baby, als we de commentaar mogen geloven. Het speelt in op nostalgische gevoelens bij de kijkers: vroeger hadden we een band met ons voedsel. De beelden van slachthuizen zoals ze niet zo lang geleden in de media geweest zijn, staat hiermee in het grootste contrast mogelijk. Ook met groenten zie ik bij veel mensen die grote kloof en afstand tussen hen en het ‘product’. Het woord product omvat het volledig: de aankoop van groenten die op je bord terecht komen (en al het andere voedsel) staan precies op dezelfde hoogte als het kopen van een cd of een trui. Het zijn allemaal ‘producten’. Ons voedsel is geen ‘productje’, het is het resultaat van het werk van een mens in samenwerking met onze aarde…

Zelf hebben wij voor het 3e jaar op rij ook varkens op het hof: dit jaar waren Antonio en Giovanni onze overschotverwerkers. Jarno kookte elke dag een grote ketel te kleine patatjes voor hen. Eind december waren ze dik genoeg (en de overschotten waren zo goed als op) en slachtten we hen. Ze zijn 8 maand bij ons geweest, en elke dag moesten we zorg dragen voor hen, zeker 2x per dag. Het is maar een keer je weet hoe veel werk en moeite er in dat voedsel gaat, dat je echt verwonderd en dankbaar kan zijn. Elk stukje voedsel op ons bord is een wonder!

Christel, Jarno, Yves en Marieke.

 

 

pakketbrief 15 december

 

Dag allemaal!

Vorige week vertelde ik jullie over onze blijde verwachting, maar ik vertelde nog niet alles… Er komt niet alleen een baby, maar ook een nieuwe tractor! We hebben al een tractor, maar een tweede zal ons heel goed van pas komen. Met een kleintje in huis, zullen we moeten proberen om nog wat efficiënter te werken, dat is ons idee toch . Nu verliezen we soms veel tijd met machines te verhangen. Klein voorbeeldje, patatten: we rijden ze los met de tractor, daarna rapen we ze met de hand, en dan moeten die natuurlijk nog in de schuur raken. Dan moet Jarno de losrijmachine afkoppelen, en een palletvork aanhangen. Dat verhangen lijkt misschien simpel, maar het is niet zo dat de machine zo maar aan de tractor klikt. Hier draaien aan een cardan, daar een moer vastdraaien…Je bent al snel even bezig. Het ‘probleem’ met zo veel verschillende teelten is ook dat we op 1 dag veel verschillende bewerkingen moeten doen. Wat zou het makkelijk zijn om 1 x per dag je de ploeg aan te hangen! Bij ons is het nu eventjes de schoffelbalk, dan vlug nog voor een paar bedjes de frees, en dan nog eens de kar om pompoenen op te halen… Een tweede tractor zal ons hierbij helpen. En hij heeft ook een beetje meer pk’s (70), zodat onze oude ros van 40 jaar oud met z’n 55 pk een beetje meer gespaard wordt en zich niet moet overdoen zoals nu voor sommige bewerkingen het geval is. Bv. Actisollen is eigenlijk te lastig voor onze huidige tractor. Hij is er nog niet, maar ook in blijde verwachting dus .

De spruitjes: er is wat kuiswerk aan want er zitten op heel wat spruitjes zwartje kleine plekjes. Dit komt door de bladluizen, en bij bio spruiten komt dit jammer genoeg wel eens voor. Hoe langer de spruiten op het veld staan, hoe meer ze af zien van weer, wind, maar ook van beestjes. Eventjes nog een blaadje extra er van bij het kuisen (sorry voor het extra werk!), en opgelost dat probleem.

Aardpeer voor iedereen: Je hoeft de knol niet te schillen! Beter is met een ijzersponsje het proper te schrobben! Superlekker en makkelijk in een soepje: zie receptje!!

Tot volgende week!Christel

 

 

pakketbrief 1 december

 

Dag allemaal!

Letten jullie er op GEEN BAKKEN mee naar huis te nemen? We hebben onlangs geconstateerd dat we doorheen de jaren echt toch al heel wat bakken kwijt zijn! Ligt er nog een in je garage? Breng hem graag terug !!!IIk weet dat ze erg handig zijn, maar wij vinden ze ook handig .

Correctie i.v.m. witloof van vorige week: het was dus uiteindelijk toch 1e keus witloof geworden. Pompoen in het pakket: hier en daar beginnen ze al minder goed te bewaren, dus we (en jullie) moeten er een beetje aan voortdoen! Laat je inspireren door de vele receptjes die te vinden zijn op het internet! ’t is supernat op het veld dus er was tijd voor andere klussen deze week! De plannen voor een nieuwe schuur zijn daar onderdeel van…ik hou jullie op de hoogte.

 

Deze week werd een open brief aan minister Schauvliege gepubliceerd vanuit verschillende bioboeren en bioverwerkers. De minister wil namelijk de subsidies die onze sectororganisatie Bioforum ontvangt, halveren. Bioforum is een beetje de boerenbond van den Bio, zij verdedigen onze belangen bij de overheid, ze informeren de consumenten over bio,… Ze zijn erg belangrijk voor onze sector en, hoewel bio groeit en er ook nood is aan groei, wordt deze beslissing genomen. Jullie kunnen de volledige brief nalezen op het internet (zie ook link op onze facebookpagina), maar ik selecteer enkele belangrijke passages voor jullie! tot volgende week!Christel

 

Mevrouw de minister, uw recente beslissing om de werkingsmiddelen van onze sectororganisatie, BioForum Vlaanderen, quasi te halveren, heeft ons ten diepste geraakt. BioForum zou wel nog subsidies ontvangen voor ketenwerking en de ondersteuning van de bedrijven, maar niet langer om de consument correct en volledig te informeren over bio of om mee het maatschappelijk debat te voeren. Het is opvallend dat, net waar het over visievorming gaat voor de toekomst van de landbouw, of over de kritische rol die bio kan spelen voor meer duurzaamheid, de Vlaamse overheid afhaakt.

 

Mogen wij u er aan herinneren dat biologische landbouw niet louter een economische opportuniteit is in tijden waarin de consument vraagt naar veilige en duurzame producten? Bio creëert een dynamiek waarin actief wordt nagedacht over een manier van boeren die, zowel op sociaal vlak als voor ons milieu, in de toekomst nog mogelijk moet blijven. Biologisch boeren is meer dan één van de mogelijkheden die een landbouwer heeft: het is een bewuste keuze voor een duurzame manier van voedsel produceren en dat moet het blijven!

 

(…)Wat de groei van de bioconsumptie betreft staat ons land dan weer op de vierde plaats in de Europese lijst van groeilanden. Meer dan 90% van de consumenten koopt wel eens een bioproduct, en de totale besteding aan bioproducten groeit niet, ze “boomt”. Men moet geen bolleboos zijn in economie om het besluit te trekken: we laten ongelofelijke kansen liggen voor onze boeren! De voortdurend toenemende vraag van de consumenten naar bio wordt immers ingevuld met importproducten uit de landen waar de overheid de bioproductie promoot en betekenisvol ondersteunt.

 

 

pakketbrief 17 november

 

Liefste pakketters! Deze week worden jullie getrakteerd op een mooi rijmpje van Marieke. Marieke werkt geregeld bij ons op het veld, sinds maart ongeveer. Ze is eigenlijk moeder van 4, is natuurgids en heeft een druk leven, maar ze kwam bij ons aangespoeld op zoek naar rust en zo veel meer…!

Praktisch over het pakket deze week: er zitten niet zo veel kilo’s in, maar spruitjes en volle grond witloof zijn intensieve en dus kostelijke teelten. De heerlijkste delicatessen van de winter: geniet er van!

Ik haast me, ik rep me,

ik zorg en ik voed

ik was en ik plooi

dikwijls... omdat het moet?!?

 

Ik loop en doe yoga

ik fiets en geniet

van wind en van regen

van zon en een lied

 

Ik rush en ik ren

ik snak en ik snauw

ik slaap en word wakker

soms warm en soms kou

 

Ik werk in een bos

vlakbij een kasteel

ik werk op een veldje

en dat maakt het heel...

 

Dat veldje dat brengt me

zo'n eerlijk gevoel

't gevoel dat ik meewerk

aan 't hogere doel

 

Dat doel is de Aarde

en de mensen daarop

dat veld brengt me vrede

rust en liefde er bovenop

 

Dat veld in Waardamme

bij Jarno en Christel

dat plekje, mag je weten,

daar vaar ik zo wel

 

Omringd door de groenten

door kruid en door bes

dat is waar ik graag werk

daar leer ik m'n les

 

Een les over waarde

over wie ik écht ben

ik leer daar mijn plaatsje

op dat plekje dat ik ken

 

Het is daar zo heerlijk

het is daar zo mooi

zo mee met seizoenen

vallen mijn gedachten in de plooi

 

Of meer zelfs; mijn hoofd

soms zo druk en vol

vindt daar z'n ontlading

vult zich daar met lol

 

Het werk vult me danig

met kracht en met moed

dat veld in Waardamme

het doet me zo goed!

 

Ik haal mijn voldoening

uit wieden en plukken

uit oogsten en wassen

uit karren versassen

 

Ik wil hen bedanken

dat koppeltje fijn

omdat zij toch zo'n

mooie voorbeelden zijn

 

Van tuinders die inzien

dat eerlijkheid loont

van mensen die werken

zonder dat iemand hen ooit kroont

 

Met visie en daadkracht

en veel hard labeur

zorgen zij bij veel mensen

voor een beter humeur

 

 

Want eerlijker eten

dat weet iedereen

brengt vreugd' en gezondheidd

dat voel je meteen!

 

Ik geef hen een pluimpje

heel lief en oprecht

en vraag hen met aandrang

blijf zo voortdoen

'k meen het echt!!

 

 

pakketbrief 3november

 

Dag iedereen

De zomergroenten komen op hun einde. De serres zijn al deels opgeruimd: de tomaten zijn volledig gedaan. Paprika zal wel nog even blijven staan, de laatste exemplaren rijpen af. Bij Philip Vermeulen is de opruim ook begonnen. Hij heeft een glazen verwarmde serre van 0.5 hectare, vol met tomaten, aubergine, komkommer en paprika. Doordat hij nog wat kan bijverwarmen, heeft hij nu nog de bijna laatste tomaatjes (volgende week krijgen jullie er nog eens). Bij ons kunnen de tomatenplanten de koude van ’s nachts niet aan en begint alles te schimmelen en slecht te worden. Een tomaat kan daar gewoon niet tegen, ook al hangen er nog mooie vruchten aan, die nog perfect zouden kunnen afrijpen. Ook de toenemende luchtvochtigheid bevordert schimmels, en de tomaten drogen ’ s morgens niet meer op. Dat is nu eenmaal ons seizoen… en Philip helpen we omdat deze laatste tomaten perfect eetbaar zijn, maar wel wat aan de kleine kant zijn. Hij kan ze bij gevolg niet kwijt aan grotere afzetkanalen zoals de groothandel waar hij anders ook aan levert. Jullie offeren zich waarschijnlijk graag op . Geniet er van! tzijn de voorlaatste van het jaar!!

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg

pakketbrief 27 oktober

 

Dag iedereen

Amai, de eerste keer spruiten in de pakketten, mmm! Er zijn hier en daar al wat gele blaadjes te bespeuren, door het warme weer groeien ze iets sneller en daarom krijgen ze ook sneller gele blaadjes. Gewoon netjes kuisen en niemand merkt er iets van. Misschien staat een eerste keer hutsepot bij jullie op het menu deze week?

We ruimen deze week de laatste tekenen van de zomer op in de serre: de tomaten zijn bijna allemaal opgeruimd (behalve de kerstomaatjes). De paprika’s blijven nog even staan want de laatste krijgen nog even de tijd om af te rijpen. Op het veld zijn de rode bieten sinds deze week ingekuild. We maakten een put van zo’n 20cm diep, en bewaren alle rode bieten hierin (met wat stro en aarde erboven op om ze beschermen tegen de vorst. Het laatste restje boontjes wordt morgen geplukt. En zomerse kropsla: het is bijna de laatste keer ( er staat er nog een klein beetje op het veld)! Daarna is het wachten tot eind april. Binnen enkele weken blijven enkel nog de kolen en de prei overeind.

De veldsla uit jullie groentepakket best niet in het papieren zakje laten zitten: het papier zuigt alle vocht uit de veldsla op.

In de fruitpakketten nog eens Spaanse mango’s. Dit seizoen duurt nooit heel lang, dus geniet er nog eens van.

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg

 

 

 

pakketbrief 13 oktober

 

Dag allemaal!

Mijn naam is Lukas en ik ben stagiair op ’t Ambrozijn sinds april. Ik ben net begonnen aan mijn tweede jaar van de Landwijzer cursus, een cursus voor biologische en biodynamische landbouw die zich over twee en een half jaar verspreidt. Boer Jarno heeft ook vier jaar geleden zijn installatie attest op Landwijzer gehaald. Naast deze cursus heb ik ook 2 jaar de Warmonderhof opleiding gevolgd, een MBO (Middelbare Beroeps Onderwijs) voor agrarische biodynamische landbouw in Nederland.

Iets dat mij sterk opgevallen is, is dat ik in beide opleidingen altijd, samen met een cursist of twee, de enige boerenzoon ben in de klas. Mijn vader was zelf een van de eerste cursisten van Landwijzer. Ik ben dus opgegroeid op ons boerderij in zuid Frankrijk en ik zie wel mijn toekomst ook in dat bedrijf liggen.

Maar het is dus blijkbaar van deze tijd dat het boerenvak niet meer aantrekkelijk is, deels door het vele werk en het kleine loon. De schulden die de boeren zich opleggen om grote investeringen te doen om competitief te kunnen blijven zijn immers zo groot dat het onmogelijk wordt om hun bedrijf te kunnen overdragen. Boerenzonen verlaten het bedrijf van hun ouders voor hogere opleidingen en beter betaald werk, terwijl dat de boerderij vroeger van vader tot zoon werd overgedragen.

Maar het feit dat er zo weinig boerenzonen in mijn klas zitten is ook wel een teken van hoop, dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het vak, mensen die uit een totale andere richting komen en die de bewuste keuze maken om hun leven te veranderen om hun bijdrage te brengen aan een verbetering van het milieu en de maatschappij.

Ik rond eind deze maand mijn stage af op ‘t Ambrozijn. Ik heb ondertussen veel geleerd, en vooral gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om je eigen boerderij uit de grond te stampen, en ik weet dat ik heel veel geluk heb dat ik in een zekere toekomst mijn ouders hun bedrijf kan overnemen. groeten Lukas!

 

 

Liefste pakketters 1 september

De kerstomaatjes blijven ons maar overspoelen, ze zijn met zo velen! De grote tomaten daarentegen rijpen maar mondjesmaat. Niet zo veel zon, dat moet ik jullie niet zeggen. Hopelijk krijgen we nog een mooie nazomer. De boontjes doet het wel goed, de ganse familie werd terug opgetrommeld (vooral de oma en opa, en vader - ) om bonen te plukken.

 

In de fruitpakketten de eerste appels van Koen Van Eykeren van Watervliet. De oogst van appels en peren valt dik tegen dit jaar, heel erg voor de fruittelers! De Belgische appels zijn dit jaar dan ook duurder, en we zullen er minder lang kunnen van genieten. In de media kwam enkele maanden geleden deze voorspelling al: door de late nachtvorst gingen vele bloesems kapot.

Kan de kweker dan geen vuurpotten zetten? Wel, per hectare heb je 250 potten nodig om 1 a 2 graden vorst te kunnen compenseren. Maar het heeft -5 gevroren! En zet en koop eens zo veel vuurpotten… Water sproeien kan ook helpen: door het laagje water op de bloesems worden ze beschermd. Maar per hectare heb je hiervoor 30 000 liter per uur nodig. Niet echt te doen dus als je zoals Koen vele verschillende hectaren hebt.

Tot volgende week! Christel

pakketbrief 4 augustus

 

Liefste pakketters.

Eerst en vooral mijn excuses dat er geen pakketbrief was vorige week: we waren werkelijk onderbemand! Dus er was geen tijd over voor een briefje. Een zieke hier, een vakantieganger daar, en zo deden we het meeste werk alleen. Gelukkig kregen we wel wat hulp van de familie die jullie boontjes kwam plukken!Deze week worden we oversploed met tomaten, zo veel!Gelukkig zijn ze zo lekker dat ik jullie niet snel zal horen klagen over teveel tomaat in het pakket! Ook de komkommers blijven maar komen elke week, ze doen het véél beter dan andere jaren. Hoera!

Wisten jullie dat bio in 2016 gegroeid is? Enkele cijfertjes van bioforum.

Het aantal Vlaamse gecertificeerde biologische landbouwbedrijven nam in 2016 toe van 370 naar 430. Er waren 75 nieuwe aanmeldingen, maar 15 bedrijven zetten hun activiteit als producent stop.

Niet alleen het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het landbouwareaal (oppervlakte) nam toe met zo'n 30%, van 5.343 hectare naar 6.960 hectare. Die groei is in grote mate te danken aan een groep omschakelende melkveehouders. Vanaf eind 2017 wordt dan ook een verdubbeling van de biomelkproductie verwacht. In het totaal haalt bio echter nog maar 0,9% van het Vlaamse areaal.

De 32 grootste biobedrijven hebben de helft van het biologisch areaal in handen, terwijl de helft van de bedrijven (dus 215) amper 6% van het bio-areaal bewerken. Dat weerspiegelt het contrast tussen de (pluim)veehouderij, die sterk grondgebonden werkt (i.e. veel grond nodig heeft) en de meer kleinschalige groenten- en fruitteelten.

Er zijn 906 bedrijven of personen die in de biowereld professioneel actief zijn naast de 430 biologische landbouw- en veeteeltbedrijven - voornamelijk bioverwerkers en -importeurs. Dat zijn er 10% meer dan in 2015.

Ook door ons zal het Bioareaal in 2017 een beetje groeien, we hebben nl. 0.6 hectare bijgenomen en zijn deze aan het omschakelen naar bio. Deze week is de oogst hiervan binnengehaald: een mengeling van erwten en gerst, ideaal om onze twee varkens en 27 kippen mee te eten te geven!

Tot volgende week!

Christel

 

 

pakketbrief 23 juni

 

Dag iedereen

 

De droogte en de hitte maakt het er ons niet gemakkelijker op dezer dagen…

Voorlopig houden de groenten nog even stand, maar volgende week moet het écht wel regenen. De hitte vraagt ook veel van de planten. Ze staan daar in de blakke zon, en toch houden ze zich voorlopig nog flink. Water hebben we niet veel, dus we kunnen ook amper iets water geven. We hebben enkel water voor de serres (waarin de tomaten, paprika, komkommer en courgette staan). De rest moet zijn plan trekken, want een diepe boorput voor meer water hebben we nog niet. Doen jullie ook even een regendans? We hebben het echt wel nodig!

 

Woensdag en donderdag zijn we om 5u30 begonnen om de grote hitte te ontsnappen. Daarna een siesta en wat binnen gewerkt aan de administratie en in de schuur om daarna ’s avonds nog wat buitenwerk te verrichten.

 

De mensen met een klein fruitpakket krijgen deze week iets extra om de perzikken van vorige week te compenseren. Met perzikken in bio is het vaak miserie: ze zijn erg schimmelgevoelig. Ze moeten eigenlijk op het perfecte moment geplukt worden, anders rijpen ze niet verder af. Of is er iets tijdens de groei mis gegaan( bv te nat weer) of het transport (te lang onderweg), is het prijs.

Als je aan schimmels denkt, denk dan maar aan allerlei fungiciden (=schimmelwerende middelen). De Amerikaanse Environmental Working Group publiceert jaarlijks een winkelgids met de zogenaamde 'Dirty Dozen'. Uit metingen blijkt namelijk een top twaalf van groenten en fruit die het hoogste gehalte residuen bevatten of de meest gevaarlijke residuen.

In de top tien staan: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selder, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika's, kerstomaten, komkommers, chilipepers en boerenkool.

Hoe groter het verschil tussen bio producten en gangbare producten, hoe verdachter ik het gangbare product vind. Zo heb je bv. wel al gemerkt dat bio citrus sneller slecht wordt dan gangbare citrus, of dat perzikken en ander zacht fruit ook sneller slecht wordt. In plaats van de denken ‘oei deze perzik bewaart niet goed’, verdenk liever goed bewaarbare maar behandelde bespoten perzikken.

 

Tuinbonen zijn een specialleke in de pakketten deze week! Je eet hiervan NIET de peul op, maar de boontjes binnenin! Deze kook je een 10-tal minuutjes in gezouten water. Daarna kan je het velletje rond het boontje nogmaals ervan doen. Dat hoeft eigenlijk niet, maar je moet zelf maar eens proeven als het je stoort of niet. Lekker zijn deze boontjes gewoon lauw met een vinaigrette van olijfolie en balsamico. Het is eventjes werk, maar de boontjes hebben echt een fijne smaak! Ook lekker met een tomatensausje !

 

Tot volgende week!

Christel

 

 

 

 

 

 

 

 

pakketbrief 9 juni

 

Dag iedereen

Boem!B(l)oemkolen! Plots zijn ze daar, en ditmaal in grote getallen, allemaal tezamen. We plannen alles zorgvuldig, maar het weer kunnen we natuurlijk niet plannen. Dus twee verschillende plantingen (met 2 weken tussen) zijn praktisch tegelijk oogstklaar, dus de M,L en XL krijgen dubbele portie bloemkool! Een pakket biedt het voordeel voor ons als boer, dat we jullie met lichte dwang  kunnen aansporen om deze week niet 1x maar 2x bloemkool te eten. Zo hoeven wij geen bloemkolen weg te gooien, of gaan leuren met onze groentjes. Zo is het toch ook in de moestuin: je eet wat er is, niet waar je goesting in hebt. Gelukkig zijn onze eerste bloemkolen echt wel super van smaak: heeel zoet!

Krulandijvie is niet in ieders keuken gekend: je kan deze perfect ook stoven zoals de bladandijvie, maar deze is eigenlijk lekkerder rauw. Onderaan twee receptjes voor rauwe andijvie.

Heb je trouwens gezien hoeveel er van eigen kweek is deze week? We zijn supertrots!

 

Zoals een typische boerin betaamt zal ik het nog eens over het weer hebben. We willen graag water, alstublief! En zo’n harde rukwinden zoals van dinsdag, mijn lieve echtgenoot boer wordt daar onrustig van! Even onrustig als de wind… En inderdaad, een stuk serre is kapotgewaaid, en de staakboontjes hebben serieus afgezien van de wind. En wat venkelplantjes zijn gewoon afgekraakt door de wind! Je zou ze moeten zien: allemaal soldaatjes naast elkaar, met hun groene helmbos (zoals de helmboswuivende Achilles van in de oud-Griekse Ilias), en sommigen zijn gewoonweg geveld en liggen plat en morsdood!

Tot volgende week

Christel

 

pakketbrief 2 juni

Dag iedereen

Opeens groeit en groeit alles dat het geen naam heeft. De tomaten, je zou dat moeten zien! Als je eens een dagje niet in de serre komt, verschiet je je een bult de dag nadien. Ik krijg soms wel een de vraag op de markt of van pakketabonnees: zijn die tomaten nu al van jullie? Bijlange nog niet. Vanaf juli hebben we tomaten van eigen kweek, nu zijn ze volop aan het groeien, en vanaf juli tot half oktober kunnen we volop oogsten. We hopen van harte dat we ook in de zomer op jullie kunnen rekenen om onze groenten te kopen, zodat onze harde werk van de afgelopen en komende weken niet voor niets zal zijn. We dieven en geven water, binden touwtjes aan en draaien de stengels rond hun steun. De tomaatjes van nu zijn van Philip Vermeulen, uit een verwarmde serre. Verwarmd? Ja, maar wel met afvalhout, dus het is toch nog ietsje meer verantwoord dan van bij andere Belgische kwekers die het jaar rond tomaten hebben. Bij Philip loopt het seizoen van eind april tot half november.

 

Koriander past perfect in een bereiding bij bloemkool of koolrabi. Zie receptje voor meer info.

We hebben ondertussen het geluk dat we een nieuwe vaste kracht hebben kunnen vinden, na onze ‘pech’ met de vorige. Patrick is de naam, hij is stoer en sterk ;)en brengt op vrijdag jullie groentjes tot aan jullie depot. Ook op het veld geeft hij zich helemaal, we zijn content met onze goede hulp. Ik laat hem ook nog eens een briefje schrijven binnenkort om zich voor te stellen.

Op 18 juni kunnen de mensen van de Voedselteams VZW bij ons op bezoek komen. We houden het graag gezellig en niet al te groot, zodat we iedereen persoonlijk kunnen leren kennen. Onze ‘grote’ opendeur voor het grote publiek is op 17 september, maar op de 18e zijn de voedselteamers MEEEEER dan welkom!! Inschrijven noodzakelijk via ilse@voedselteams.be

Groetjes en tot volgende week!

 

 

pakketbrief 19 mei

Dag iedereen

Heel veel van eigen kweek, hoera! en de rest allemaal van de streek.

Sommige pakketten krijgen deze week mini koolrabietjes. Deze zullen niet groter worden omdat ze een aanvaring hebben gehad met de koolvlieg. De koolvlieg blijkt het telkens te halen van alle leden van de koolfamilie: hij legt eitjes aan de voet van de kool en de kleine larfjes knabbelen aan de wortels. Normaal gezien dekken we alle kolen af met een doek, maar deze stonden in de serre en normaliter is de koolvlieg zo vroeg nog niet actief—normaal dus…. Deze koolrabies zijn natuurlijk nog eetbaar, en we willen niet medeplichtig zijn aan voedselverspilling… Schil de koolrabi en rasp fijn voor een fris lenteslaatje. Of snij het in blokjes en blancheer/stoom samen met worteltjes of bloemkool. Lekker!

Onze eerste jonge wortels uit de koepelserre, gezaaid op 25 december. Het zijn onze pareltjes waar we zooo trots op zijn! Geniet er van, ze zijn jong, mals en sappig!

 

De ooievaar is trouwens gepasseerd op ’t Ambrozijn- hij had twee roze babyvarkentjes mee. We hebben ze Roberto en Antonio gedoopt. Je mag ze ook aanspreken met Antoine en Robert, maar in ’t Italiaans klinkt het net iets chiquer!

De aardbeitjes zitten deze week eindelijk in jullie pakket, hoera! Jullie zien dat het aantal kilo’s in het fruitpakket plots veel geminderd is: aardbeitjes uit volle grond en bio zijn superveel werk en kunnen we dus niet zo goedkoop aan jullie verkopen als de hydrocultuurfraisen uit de supermarkt. De meerprijs voor onze aardbeien heeft veel oorzaken:

-opbrengst is veel minder per plant (geen kunstmest, andere (lekkerdere!!!!) rassenkeuze)

-uitlopers moeten met de hand verwijderd worden, ook onkruid (ipv te spuiten)

-de aardbei is een tweejarige plant: pas in het tweede jaar kan je vruchten oogsten, we verzorgen deze plantjes dus al sinds vorig jaar en daar kruipen heel wat arbeidsuren in

-plukwerk is minder efficiënt dan bij hydrocultuur ( bij hydrocultuur hangt alles in de lucht in een soort van ‘bloempotten’, zodat je makkelijk met een automatisch karretje op rails kan plukken. Bij ons moeten onze knieën en voeten dat werk doen).

-aardbeien zijn heel erg schimmelgevoelig (dus niet spuiten= meer risico op slechte aardbeien, spuiten is bovendien CURATIEF) Daarom moeten we veel PREVENTIEVE maatregelen nemen. De bodem krijgt het volledige jaar voordat de aardbeien er komen een luxe behandeling: ze mag rusten en we kweken er geen groenten op. De bodem wordt gevoed met een groenbemester.

Groetjes en tot volgende week!

Christel

 

pakketbrief 28 april

Dag pakketters!

Vorige week heeft het twee nachten gevroren. Onze tomaten die nog in opkweek zijn (sommige zijn al geplant, andere zijn nog in een potje aan het groeien), hebben de eerste nacht een flinke deuk gekregen. We hadden niet gedacht dat het zo zou vriezen, en zeker niet in de serre, en dus hebben ze wat schade. 1 graadje maakt al het verschil, en ’s morgens bij het opkomen van de zon is het het koudste moment van de nacht. Bij vriesweer springen de cellen die vol water zitten kapot. De serre in kwestie staat westelijk, dus de zon kan er pas laat aan om de boel op te warmen. Ook enkele courgetteplantjes hebben het begeven; We hopen dat de meeste tomaatjes zich nog zullen herpakken, want we hebben al veel werk gestopt in het opkweken van de plantjes. De tweede nacht hebben we extra voorzorgsmaatregelen genomen: doeken over de tomaten en een warmeluchtblazer ’s morgens vroeg hebben meer schade voorkomen.

Ook de aardappelen die buiten aan het uitkomen zijn, hebben we extra moeten dekken met plastiek en doeken…

Maar waarom vriest het dan niet onder een doekje? Als het hard vriest uiteraard wel, en soms moet je twee doeken op elkaar leggen. Toch maakt deze techniek tijdens koude voorjaarsnachten vaak veel verschil.

Overdag staat de zon al vrij hoog aan de hemel en zorgt die voor veel warmte. Als het nacht wordt, en er is geen bewolking, dan stijgt alle warme lucht omhoog en koelt het dus serieus af. Er zit nog een beetje warmte in de grond, en als je die daar houdt met een doek, heb je kans dat je plantjes het halen!

 

Hopelijk vriest het deze week niet te veel, want het is toch allemaal veel werk en risico… Deze week een kalmere week voor ons, want het regent! Ze zeggen voor een boer: ‘Geen regen, geen rust.’

Een fijne maar pikante slamengeling in jullie pakket deze week. Maak er een milde vinaigrette bij (of gewoon wat mayonaise)zodat je de scherpheid niet nog erger maakt (geen extra mosterd toevoegen bv.). De sla is veel pikanter dan dat je deze in niet-bio versie zou kopen. Ze heeft rustig kunnen groeien, en we hebben ze niet te veel water gegeven zodat ze vol smaak zit i.p.v. vol water. Wel niet te lang bewaren , en best even nat maken voor je ze in je koelkast stopt.

Raapsteeltjes (voor L en Xl): lekker in de puree. Snij fijn en voeg pas op het laatste moment toe aan de puree, zodat het nog wat knapperig is.

 

Tot volgende week!

Jarno

 

www.tambrozijn.be - info@tambrozijn.be – volg ons op facebook

Stokhovestraat 32 8020 Waardamme Markten: Brugge (zat) Gent (zo) Maldegem (ma)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokale, verse en gezonde groenten

bij jou op de markt en in je groentepakket!