Nieuwsbrief

Bezoek ons op de markt

Maldegem -maandag 7u30-13u

Brugge - zaterdag 7u-13u

Gent- zondag 8u-13u (Maria Hendrika plein, station Gent Sint-Pieters)

 

Pakketinhoud

Klik hier om de pakketinhoud van deze week te lezen

 

 

pakketbrief 3november

 

Dag iedereen

De zomergroenten komen op hun einde. De serres zijn al deels opgeruimd: de tomaten zijn volledig gedaan. Paprika zal wel nog even blijven staan, de laatste exemplaren rijpen af. Bij Philip Vermeulen is de opruim ook begonnen. Hij heeft een glazen verwarmde serre van 0.5 hectare, vol met tomaten, aubergine, komkommer en paprika. Doordat hij nog wat kan bijverwarmen, heeft hij nu nog de bijna laatste tomaatjes (volgende week krijgen jullie er nog eens). Bij ons kunnen de tomatenplanten de koude van ’s nachts niet aan en begint alles te schimmelen en slecht te worden. Een tomaat kan daar gewoon niet tegen, ook al hangen er nog mooie vruchten aan, die nog perfect zouden kunnen afrijpen. Ook de toenemende luchtvochtigheid bevordert schimmels, en de tomaten drogen ’ s morgens niet meer op. Dat is nu eenmaal ons seizoen… en Philip helpen we omdat deze laatste tomaten perfect eetbaar zijn, maar wel wat aan de kleine kant zijn. Hij kan ze bij gevolg niet kwijt aan grotere afzetkanalen zoals de groothandel waar hij anders ook aan levert. Jullie offeren zich waarschijnlijk graag op . Geniet er van! tzijn de voorlaatste van het jaar!!

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg

pakketbrief 27 oktober

 

Dag iedereen

Amai, de eerste keer spruiten in de pakketten, mmm! Er zijn hier en daar al wat gele blaadjes te bespeuren, door het warme weer groeien ze iets sneller en daarom krijgen ze ook sneller gele blaadjes. Gewoon netjes kuisen en niemand merkt er iets van. Misschien staat een eerste keer hutsepot bij jullie op het menu deze week?

We ruimen deze week de laatste tekenen van de zomer op in de serre: de tomaten zijn bijna allemaal opgeruimd (behalve de kerstomaatjes). De paprika’s blijven nog even staan want de laatste krijgen nog even de tijd om af te rijpen. Op het veld zijn de rode bieten sinds deze week ingekuild. We maakten een put van zo’n 20cm diep, en bewaren alle rode bieten hierin (met wat stro en aarde erboven op om ze beschermen tegen de vorst. Het laatste restje boontjes wordt morgen geplukt. En zomerse kropsla: het is bijna de laatste keer ( er staat er nog een klein beetje op het veld)! Daarna is het wachten tot eind april. Binnen enkele weken blijven enkel nog de kolen en de prei overeind.

De veldsla uit jullie groentepakket best niet in het papieren zakje laten zitten: het papier zuigt alle vocht uit de veldsla op.

In de fruitpakketten nog eens Spaanse mango’s. Dit seizoen duurt nooit heel lang, dus geniet er nog eens van.

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg

 

 

 

pakketbrief 13 oktober

 

Dag allemaal!

Mijn naam is Lukas en ik ben stagiair op ’t Ambrozijn sinds april. Ik ben net begonnen aan mijn tweede jaar van de Landwijzer cursus, een cursus voor biologische en biodynamische landbouw die zich over twee en een half jaar verspreidt. Boer Jarno heeft ook vier jaar geleden zijn installatie attest op Landwijzer gehaald. Naast deze cursus heb ik ook 2 jaar de Warmonderhof opleiding gevolgd, een MBO (Middelbare Beroeps Onderwijs) voor agrarische biodynamische landbouw in Nederland.

Iets dat mij sterk opgevallen is, is dat ik in beide opleidingen altijd, samen met een cursist of twee, de enige boerenzoon ben in de klas. Mijn vader was zelf een van de eerste cursisten van Landwijzer. Ik ben dus opgegroeid op ons boerderij in zuid Frankrijk en ik zie wel mijn toekomst ook in dat bedrijf liggen.

Maar het is dus blijkbaar van deze tijd dat het boerenvak niet meer aantrekkelijk is, deels door het vele werk en het kleine loon. De schulden die de boeren zich opleggen om grote investeringen te doen om competitief te kunnen blijven zijn immers zo groot dat het onmogelijk wordt om hun bedrijf te kunnen overdragen. Boerenzonen verlaten het bedrijf van hun ouders voor hogere opleidingen en beter betaald werk, terwijl dat de boerderij vroeger van vader tot zoon werd overgedragen.

Maar het feit dat er zo weinig boerenzonen in mijn klas zitten is ook wel een teken van hoop, dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het vak, mensen die uit een totale andere richting komen en die de bewuste keuze maken om hun leven te veranderen om hun bijdrage te brengen aan een verbetering van het milieu en de maatschappij.

Ik rond eind deze maand mijn stage af op ‘t Ambrozijn. Ik heb ondertussen veel geleerd, en vooral gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om je eigen boerderij uit de grond te stampen, en ik weet dat ik heel veel geluk heb dat ik in een zekere toekomst mijn ouders hun bedrijf kan overnemen. groeten Lukas!

 

 

Liefste pakketters 1 september

De kerstomaatjes blijven ons maar overspoelen, ze zijn met zo velen! De grote tomaten daarentegen rijpen maar mondjesmaat. Niet zo veel zon, dat moet ik jullie niet zeggen. Hopelijk krijgen we nog een mooie nazomer. De boontjes doet het wel goed, de ganse familie werd terug opgetrommeld (vooral de oma en opa, en vader - ) om bonen te plukken.

 

In de fruitpakketten de eerste appels van Koen Van Eykeren van Watervliet. De oogst van appels en peren valt dik tegen dit jaar, heel erg voor de fruittelers! De Belgische appels zijn dit jaar dan ook duurder, en we zullen er minder lang kunnen van genieten. In de media kwam enkele maanden geleden deze voorspelling al: door de late nachtvorst gingen vele bloesems kapot.

Kan de kweker dan geen vuurpotten zetten? Wel, per hectare heb je 250 potten nodig om 1 a 2 graden vorst te kunnen compenseren. Maar het heeft -5 gevroren! En zet en koop eens zo veel vuurpotten… Water sproeien kan ook helpen: door het laagje water op de bloesems worden ze beschermd. Maar per hectare heb je hiervoor 30 000 liter per uur nodig. Niet echt te doen dus als je zoals Koen vele verschillende hectaren hebt.

Tot volgende week! Christel

pakketbrief 4 augustus

 

Liefste pakketters.

Eerst en vooral mijn excuses dat er geen pakketbrief was vorige week: we waren werkelijk onderbemand! Dus er was geen tijd over voor een briefje. Een zieke hier, een vakantieganger daar, en zo deden we het meeste werk alleen. Gelukkig kregen we wel wat hulp van de familie die jullie boontjes kwam plukken!Deze week worden we oversploed met tomaten, zo veel!Gelukkig zijn ze zo lekker dat ik jullie niet snel zal horen klagen over teveel tomaat in het pakket! Ook de komkommers blijven maar komen elke week, ze doen het véél beter dan andere jaren. Hoera!

Wisten jullie dat bio in 2016 gegroeid is? Enkele cijfertjes van bioforum.

Het aantal Vlaamse gecertificeerde biologische landbouwbedrijven nam in 2016 toe van 370 naar 430. Er waren 75 nieuwe aanmeldingen, maar 15 bedrijven zetten hun activiteit als producent stop.

Niet alleen het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het landbouwareaal (oppervlakte) nam toe met zo'n 30%, van 5.343 hectare naar 6.960 hectare. Die groei is in grote mate te danken aan een groep omschakelende melkveehouders. Vanaf eind 2017 wordt dan ook een verdubbeling van de biomelkproductie verwacht. In het totaal haalt bio echter nog maar 0,9% van het Vlaamse areaal.

De 32 grootste biobedrijven hebben de helft van het biologisch areaal in handen, terwijl de helft van de bedrijven (dus 215) amper 6% van het bio-areaal bewerken. Dat weerspiegelt het contrast tussen de (pluim)veehouderij, die sterk grondgebonden werkt (i.e. veel grond nodig heeft) en de meer kleinschalige groenten- en fruitteelten.

Er zijn 906 bedrijven of personen die in de biowereld professioneel actief zijn naast de 430 biologische landbouw- en veeteeltbedrijven - voornamelijk bioverwerkers en -importeurs. Dat zijn er 10% meer dan in 2015.

Ook door ons zal het Bioareaal in 2017 een beetje groeien, we hebben nl. 0.6 hectare bijgenomen en zijn deze aan het omschakelen naar bio. Deze week is de oogst hiervan binnengehaald: een mengeling van erwten en gerst, ideaal om onze twee varkens en 27 kippen mee te eten te geven!

Tot volgende week!

Christel

 

 

pakketbrief 23 juni

 

Dag iedereen

 

De droogte en de hitte maakt het er ons niet gemakkelijker op dezer dagen…

Voorlopig houden de groenten nog even stand, maar volgende week moet het écht wel regenen. De hitte vraagt ook veel van de planten. Ze staan daar in de blakke zon, en toch houden ze zich voorlopig nog flink. Water hebben we niet veel, dus we kunnen ook amper iets water geven. We hebben enkel water voor de serres (waarin de tomaten, paprika, komkommer en courgette staan). De rest moet zijn plan trekken, want een diepe boorput voor meer water hebben we nog niet. Doen jullie ook even een regendans? We hebben het echt wel nodig!

 

Woensdag en donderdag zijn we om 5u30 begonnen om de grote hitte te ontsnappen. Daarna een siesta en wat binnen gewerkt aan de administratie en in de schuur om daarna ’s avonds nog wat buitenwerk te verrichten.

 

De mensen met een klein fruitpakket krijgen deze week iets extra om de perzikken van vorige week te compenseren. Met perzikken in bio is het vaak miserie: ze zijn erg schimmelgevoelig. Ze moeten eigenlijk op het perfecte moment geplukt worden, anders rijpen ze niet verder af. Of is er iets tijdens de groei mis gegaan( bv te nat weer) of het transport (te lang onderweg), is het prijs.

Als je aan schimmels denkt, denk dan maar aan allerlei fungiciden (=schimmelwerende middelen). De Amerikaanse Environmental Working Group publiceert jaarlijks een winkelgids met de zogenaamde 'Dirty Dozen'. Uit metingen blijkt namelijk een top twaalf van groenten en fruit die het hoogste gehalte residuen bevatten of de meest gevaarlijke residuen.

In de top tien staan: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selder, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika's, kerstomaten, komkommers, chilipepers en boerenkool.

Hoe groter het verschil tussen bio producten en gangbare producten, hoe verdachter ik het gangbare product vind. Zo heb je bv. wel al gemerkt dat bio citrus sneller slecht wordt dan gangbare citrus, of dat perzikken en ander zacht fruit ook sneller slecht wordt. In plaats van de denken ‘oei deze perzik bewaart niet goed’, verdenk liever goed bewaarbare maar behandelde bespoten perzikken.

 

Tuinbonen zijn een specialleke in de pakketten deze week! Je eet hiervan NIET de peul op, maar de boontjes binnenin! Deze kook je een 10-tal minuutjes in gezouten water. Daarna kan je het velletje rond het boontje nogmaals ervan doen. Dat hoeft eigenlijk niet, maar je moet zelf maar eens proeven als het je stoort of niet. Lekker zijn deze boontjes gewoon lauw met een vinaigrette van olijfolie en balsamico. Het is eventjes werk, maar de boontjes hebben echt een fijne smaak! Ook lekker met een tomatensausje !

 

Tot volgende week!

Christel

 

 

 

 

 

 

 

 

pakketbrief 9 juni

 

Dag iedereen

Boem!B(l)oemkolen! Plots zijn ze daar, en ditmaal in grote getallen, allemaal tezamen. We plannen alles zorgvuldig, maar het weer kunnen we natuurlijk niet plannen. Dus twee verschillende plantingen (met 2 weken tussen) zijn praktisch tegelijk oogstklaar, dus de M,L en XL krijgen dubbele portie bloemkool! Een pakket biedt het voordeel voor ons als boer, dat we jullie met lichte dwang  kunnen aansporen om deze week niet 1x maar 2x bloemkool te eten. Zo hoeven wij geen bloemkolen weg te gooien, of gaan leuren met onze groentjes. Zo is het toch ook in de moestuin: je eet wat er is, niet waar je goesting in hebt. Gelukkig zijn onze eerste bloemkolen echt wel super van smaak: heeel zoet!

Krulandijvie is niet in ieders keuken gekend: je kan deze perfect ook stoven zoals de bladandijvie, maar deze is eigenlijk lekkerder rauw. Onderaan twee receptjes voor rauwe andijvie.

Heb je trouwens gezien hoeveel er van eigen kweek is deze week? We zijn supertrots!

 

Zoals een typische boerin betaamt zal ik het nog eens over het weer hebben. We willen graag water, alstublief! En zo’n harde rukwinden zoals van dinsdag, mijn lieve echtgenoot boer wordt daar onrustig van! Even onrustig als de wind… En inderdaad, een stuk serre is kapotgewaaid, en de staakboontjes hebben serieus afgezien van de wind. En wat venkelplantjes zijn gewoon afgekraakt door de wind! Je zou ze moeten zien: allemaal soldaatjes naast elkaar, met hun groene helmbos (zoals de helmboswuivende Achilles van in de oud-Griekse Ilias), en sommigen zijn gewoonweg geveld en liggen plat en morsdood!

Tot volgende week

Christel

 

pakketbrief 2 juni

Dag iedereen

Opeens groeit en groeit alles dat het geen naam heeft. De tomaten, je zou dat moeten zien! Als je eens een dagje niet in de serre komt, verschiet je je een bult de dag nadien. Ik krijg soms wel een de vraag op de markt of van pakketabonnees: zijn die tomaten nu al van jullie? Bijlange nog niet. Vanaf juli hebben we tomaten van eigen kweek, nu zijn ze volop aan het groeien, en vanaf juli tot half oktober kunnen we volop oogsten. We hopen van harte dat we ook in de zomer op jullie kunnen rekenen om onze groenten te kopen, zodat onze harde werk van de afgelopen en komende weken niet voor niets zal zijn. We dieven en geven water, binden touwtjes aan en draaien de stengels rond hun steun. De tomaatjes van nu zijn van Philip Vermeulen, uit een verwarmde serre. Verwarmd? Ja, maar wel met afvalhout, dus het is toch nog ietsje meer verantwoord dan van bij andere Belgische kwekers die het jaar rond tomaten hebben. Bij Philip loopt het seizoen van eind april tot half november.

 

Koriander past perfect in een bereiding bij bloemkool of koolrabi. Zie receptje voor meer info.

We hebben ondertussen het geluk dat we een nieuwe vaste kracht hebben kunnen vinden, na onze ‘pech’ met de vorige. Patrick is de naam, hij is stoer en sterk ;)en brengt op vrijdag jullie groentjes tot aan jullie depot. Ook op het veld geeft hij zich helemaal, we zijn content met onze goede hulp. Ik laat hem ook nog eens een briefje schrijven binnenkort om zich voor te stellen.

Op 18 juni kunnen de mensen van de Voedselteams VZW bij ons op bezoek komen. We houden het graag gezellig en niet al te groot, zodat we iedereen persoonlijk kunnen leren kennen. Onze ‘grote’ opendeur voor het grote publiek is op 17 september, maar op de 18e zijn de voedselteamers MEEEEER dan welkom!! Inschrijven noodzakelijk via ilse@voedselteams.be

Groetjes en tot volgende week!

 

 

pakketbrief 19 mei

Dag iedereen

Heel veel van eigen kweek, hoera! en de rest allemaal van de streek.

Sommige pakketten krijgen deze week mini koolrabietjes. Deze zullen niet groter worden omdat ze een aanvaring hebben gehad met de koolvlieg. De koolvlieg blijkt het telkens te halen van alle leden van de koolfamilie: hij legt eitjes aan de voet van de kool en de kleine larfjes knabbelen aan de wortels. Normaal gezien dekken we alle kolen af met een doek, maar deze stonden in de serre en normaliter is de koolvlieg zo vroeg nog niet actief—normaal dus…. Deze koolrabies zijn natuurlijk nog eetbaar, en we willen niet medeplichtig zijn aan voedselverspilling… Schil de koolrabi en rasp fijn voor een fris lenteslaatje. Of snij het in blokjes en blancheer/stoom samen met worteltjes of bloemkool. Lekker!

Onze eerste jonge wortels uit de koepelserre, gezaaid op 25 december. Het zijn onze pareltjes waar we zooo trots op zijn! Geniet er van, ze zijn jong, mals en sappig!

 

De ooievaar is trouwens gepasseerd op ’t Ambrozijn- hij had twee roze babyvarkentjes mee. We hebben ze Roberto en Antonio gedoopt. Je mag ze ook aanspreken met Antoine en Robert, maar in ’t Italiaans klinkt het net iets chiquer!

De aardbeitjes zitten deze week eindelijk in jullie pakket, hoera! Jullie zien dat het aantal kilo’s in het fruitpakket plots veel geminderd is: aardbeitjes uit volle grond en bio zijn superveel werk en kunnen we dus niet zo goedkoop aan jullie verkopen als de hydrocultuurfraisen uit de supermarkt. De meerprijs voor onze aardbeien heeft veel oorzaken:

-opbrengst is veel minder per plant (geen kunstmest, andere (lekkerdere!!!!) rassenkeuze)

-uitlopers moeten met de hand verwijderd worden, ook onkruid (ipv te spuiten)

-de aardbei is een tweejarige plant: pas in het tweede jaar kan je vruchten oogsten, we verzorgen deze plantjes dus al sinds vorig jaar en daar kruipen heel wat arbeidsuren in

-plukwerk is minder efficiënt dan bij hydrocultuur ( bij hydrocultuur hangt alles in de lucht in een soort van ‘bloempotten’, zodat je makkelijk met een automatisch karretje op rails kan plukken. Bij ons moeten onze knieën en voeten dat werk doen).

-aardbeien zijn heel erg schimmelgevoelig (dus niet spuiten= meer risico op slechte aardbeien, spuiten is bovendien CURATIEF) Daarom moeten we veel PREVENTIEVE maatregelen nemen. De bodem krijgt het volledige jaar voordat de aardbeien er komen een luxe behandeling: ze mag rusten en we kweken er geen groenten op. De bodem wordt gevoed met een groenbemester.

Groetjes en tot volgende week!

Christel

 

pakketbrief 28 april

Dag pakketters!

Vorige week heeft het twee nachten gevroren. Onze tomaten die nog in opkweek zijn (sommige zijn al geplant, andere zijn nog in een potje aan het groeien), hebben de eerste nacht een flinke deuk gekregen. We hadden niet gedacht dat het zo zou vriezen, en zeker niet in de serre, en dus hebben ze wat schade. 1 graadje maakt al het verschil, en ’s morgens bij het opkomen van de zon is het het koudste moment van de nacht. Bij vriesweer springen de cellen die vol water zitten kapot. De serre in kwestie staat westelijk, dus de zon kan er pas laat aan om de boel op te warmen. Ook enkele courgetteplantjes hebben het begeven; We hopen dat de meeste tomaatjes zich nog zullen herpakken, want we hebben al veel werk gestopt in het opkweken van de plantjes. De tweede nacht hebben we extra voorzorgsmaatregelen genomen: doeken over de tomaten en een warmeluchtblazer ’s morgens vroeg hebben meer schade voorkomen.

Ook de aardappelen die buiten aan het uitkomen zijn, hebben we extra moeten dekken met plastiek en doeken…

Maar waarom vriest het dan niet onder een doekje? Als het hard vriest uiteraard wel, en soms moet je twee doeken op elkaar leggen. Toch maakt deze techniek tijdens koude voorjaarsnachten vaak veel verschil.

Overdag staat de zon al vrij hoog aan de hemel en zorgt die voor veel warmte. Als het nacht wordt, en er is geen bewolking, dan stijgt alle warme lucht omhoog en koelt het dus serieus af. Er zit nog een beetje warmte in de grond, en als je die daar houdt met een doek, heb je kans dat je plantjes het halen!

 

Hopelijk vriest het deze week niet te veel, want het is toch allemaal veel werk en risico… Deze week een kalmere week voor ons, want het regent! Ze zeggen voor een boer: ‘Geen regen, geen rust.’

Een fijne maar pikante slamengeling in jullie pakket deze week. Maak er een milde vinaigrette bij (of gewoon wat mayonaise)zodat je de scherpheid niet nog erger maakt (geen extra mosterd toevoegen bv.). De sla is veel pikanter dan dat je deze in niet-bio versie zou kopen. Ze heeft rustig kunnen groeien, en we hebben ze niet te veel water gegeven zodat ze vol smaak zit i.p.v. vol water. Wel niet te lang bewaren , en best even nat maken voor je ze in je koelkast stopt.

Raapsteeltjes (voor L en Xl): lekker in de puree. Snij fijn en voeg pas op het laatste moment toe aan de puree, zodat het nog wat knapperig is.

 

Tot volgende week!

Jarno

 

www.tambrozijn.be - info@tambrozijn.be – volg ons op facebook

Stokhovestraat 32 8020 Waardamme Markten: Brugge (zat) Gent (zo) Maldegem (ma)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokale, verse en gezonde groenten

bij jou op de markt en in je groentepakket!