Nieuwsbrief

Double-click here to add your own text.Geniet van onze heerlijke groenten recht van 't veld

in jouw biopakket !


wekelijks of tweewekelijks

van klein tot extra groot

met of zonder fruit

afhalen in je buurt

Pakketinhoud

Klik hier om de pakketinhoud van deze week te lezen
pakketbrief 27 maart


Dag iedereen

Waaw, wat een prachtig weer, zalig om nu buiten te werken en te cruisen op de tractor :). Tot vorig jaar deed Jarno het tractorwerk, maar nu hij weg is heb ik de tractorroer overgenomen. Een paar weken geleden moest ik naar de machinehersteller een paar kilometer verder. Mijn eerste keer op de grote baan (het kleine straatje langs ons veld telt niet!), en het was echt spannend! Een tractor is niet echt zoals met een auto rijden omdat je veel meer schokken krijgt (ook al heb ik vering onder mijn stoel), en vooral omdat er een soms nogal zware machine achter de tractor hangt. Bochten en zo waren wel wennen. Ondertussen wordt ik meer en meer een ervaren bestuurster en acht ik mezelf al veilig genoeg om Andreas mee te nemen. Ik kan ook niet anders aangezien Corona er voor zorgt dat de bijna tweejarige boer in wording nu al aan zijn opleiding begint in plaats van te spelen in de opvang.


Nu het grootste nieuws: er is een nieuwe boerin gespot op het veld, en haar eerste weken waren alvast dik in orde! Wie ‘t Ambrozijn op facebook volgt, zag het alvast, maar hieronder nog een foto’tje. Antoinette en ik kennen elkaar van het middelbaar. Ze heeft haar advocatentoga neergelegd en volgt nu Landwijzer in Gent, opleiding tot bioboer. Ze poseert hier op de foto met onze nieuwste aanwinst, een actisol. Jammer genoeg is dit écht een kostelijk mopje (5000 euro zonder btw, echt waar) maar we hebben het echt wel nodig. De machine legt de aarde mooi los zodat alles goed kan wortelen.


Zo, het is superdruk op het veld, dus ik ga maar eens terug aan de slag! Zaaien, planten, tractorrijden, oogsten. Oja, bijna vergeten hoe trots we zijn op onze eerste radijzen! 

Groetjes Christelpakketbrief 13 maart


Dag iedereen! 

Vorige week dinsdag zijn er twee klassen van een brugse school op bezoek geweest op ‘t Ambrozijn. Het waren jongeren van het tweede middelbaar, slimme gastjes toch wel. Alleen was ik toch wel wat geschrokken over wat ze allemaal vertelden toen ik de eenvoudige vraag stelde : wat is bio? Ik hoop echt ten zeerste dat het vooral aan hun leeftijd ligt dat er zo veel misverstanden naar voren kwamen, maar eigenlijk denk ik dat deze misverstanden bij nog heel wat mensen leven…

Ik noem er enkele op.

 Bio= lokaal. Nee hoor, stap een biowinkel binnen en ook daar vind je vaak blauwe bessen uit Argentinië.

 Bio= fair trade, nee hoor, als er geen label op het product staat, kan je evengoed koffie kopen die geen enkele garantie biedt over de eerlijke handelsvoorwaarden. En ook al koop je bv. Belgische bioproducten, dan nog heb je eigenlijk geen garantie dat de boer tevreden is met zijn prijs. Je kan natuurlijk discussie voeren over wat ‘tevreden’ zijn is met je loon precies is, maar als de boer zelf heeft mogen meebeslissen over de prijs waarvoor zijn product verkocht wordt, dan is dat voor mij toch al een grotere vorm van tevredenheid dan wanneer een hoger liggende organisatie zoals de supermarkt zijn prijzen oplegt. De boer moet ook niet helemaal op zijn eentje beslissen, maar als hij wat genoeg ervaring heeft, kan hij heel goed zeggen wat zijn product waard is. Zo zie ik zelf ook wel wat de kwaliteit van andere groenten (bio en niet bio) is, qua smaak, versheid en andere kwaliteitsnormen. Ik ken ook de groothandelsprijzen, en op basis daarvan maken we onze prijs. Nu moeten we natuurlijk ook nog concurrentieel blijven, dus heel veel afwijken van de marktprijs gaat natuurlijk niet, maar soms is 10 of 15 cent meer per product of per kilo al een ‘groot’ verschil voor ons. 

 Bio=gezond. Nee, je kan ook de hele dag bio choco met biochips eten. Maar natuurlijk is bio wel gezonder dan ‘gangbare’ producten. Enerzijds door de resten pesticiden, herbiciden, fungiciden die niet in bio producten zijn, anderzijds omdat deze stoffen ook niet in ons leefmilieu terecht komen (in water, in de bodem, bij alle fauna en flora,...). 

bio= beter voor het klimaat Ja! bv het feit dat bio geen kunstmest gebruikt is een heel belangrijke factor. Landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens Europa zijn daar twee oorzaken voor: de uitstoot van methaan in de veehouderij (40%) enerzijds en de uitstoot van distikstofoxide (lachgas), dat ontstaat bij de productie van kunstmeststoffen (40%). Beide broeikasgassen leiden tot de opwarming van de aarde. 

Ok, ik zou natuurlijk nog veel meer kunnen opnoemen, maar je kan nog veel meer info vinden via www.biomijnatuur.be. groetjes!Christel 


pakketbrief 28 februari


Dag iedereen

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat! Daar kwamen twee boerinnetjes aan, die vielen op hun gat, kletsnat! 

Te veel regen, te weinig regen, ‘t is altijd wat met die boeren. Eigenlijk is het wel goed hoor dat het zo veel regent, de reserves voor deze zomer worden zo wat opgebouwd.  Maar twee weekjes geleden reed ik al over het veld met de klepelmaaier. Een beetje kolen afgemaaid (er valt nog veel anders te maaien!), precies zoals je in de lente voor de eerste keer je gazon terug proper afmaait, je terras proper maakt en binnenkort de tuinstoelen terug mag buitenzetten. Ik mocht dus twee weken geleden mijn gras afmaaien, maar de volgende stap van de grote opkuis wordt nu uitgesteld door het natte weer. Niet zo erg, alleen kriebelt het wat, want met de tractor rijden is echt leuk :). En ook het gevoel van een proper veld, is nog veel meer voldoening gevend dan een proper gazon, het is immers 100x zo groot :)!! Voor boeren die zo vroeg mogelijk in het voorjaar willen beginnen met kweken, heeft men daar natuurlijk iets op gevonden: drainage. Veel velden, waaronder ook dat van het Ambrozijn, zijn gedraineerd.  In de jaren 80 is dat op ons veld gebeurd. Om zo veel meter zitten buizen onder de grond, bij ons op zo’n 60 cm diep, die er voor zorgen dat het water sneller afgevoerd wordt naar de gracht, de beek, de rivier en uiteindelijk de zee. Maar...dat is eigenlijk problematisch in Vlaanderen, want door het hoge percentage verharding, kan er te weinig water op een rustige manier in de grond infiltreren. Zo raakt enerzijds het grondwater niet terug aangevuld waardoor bomen en planten in de zomer geen gebruik kunnen maken van die reserves (onder andere door de capillariteit van de bodem gaat het water ook ‘vanzelf’ naar boven en de planten en bomen zuigen ook met hun wortels diep in de grond water naar boven). Anderzijds moeten grachten, riolen,... te veel water op een korte periode slikken waardoor er overstromingsgevaar komt. Aiaiai, de natuur zit zo schoon in elkaar, maar door er in in te grijpen, wordt een heel systeem verstoord…

Bon, we kunnen dus nog niet direct beginnen in open lucht, geduld is een schone deugd! Het veld is wel bijna opgeoogst, dus deze week niets van eigen kweek deze week :(. Geniet van de lokale lekkernijen van onze collega’s uit de streek! De laatste rode kool voor de kleintjes van het jaar! Groetjes en tot volgende week, Christelpakketbrief 14 februari


Dag allen
De laatste weken slaag ik er af en toe niet in om een pakketbrief te schrijven, mijn excuses hiervoor!
Door de recente herstructureringsmaatregelen moet ik opnieuw mijn draai vinden, en alles structuren, organiseren, en vooral: de hoeveelheid werk inschatten en binnen de openingsuren van de opvang klaarspelen. Geen nood, ik laat Andreas zeker niet de hele dag in de opvang, want hij helpt natuurlijk ook mee op het veld :). Daarom deze week geen receptjes op de ommezijde, maar een foto van bioboer Andreas.

Ok, hoe komt het dat ik achter loop op administratie, mailtjes, rekeningen, enz...Het werk buiten begint stilletjes aan op gang te komen, en door de stormachtige tijden en nieuwe plannen. Buiten is aan de gang: blauwe bessen snoeien, rabarber met plastiek dekken, aardbeien kuisen en de serre moet dringend overtrokken worden met plastiek, maar het komt er niet van met al die wind! Zaterdag ben ik met hulp van mijn vader enkele uren bezig geweest met maatregelen voor de storm: de serres verstevigen met heel wat spanbanden, extra ankers steken, bakken binnen zetten, enz..Maar de serre heeft het overleefd! En nieuwe plannen: een nieuwe tweedehands serre. Vorige week de serre met verschillende mensen gaan afbreken en opladen op de oplegger. Volgende week komen ze hem brengen vanuit Poperinge :) en dan volgt het titanenwerk om hem op te zetten. Het is een hele grote serre, met rechte wanden, zodat ik gemakkelijker de serre in kan met de tractor. De verluchting is ook veel makkelijker dan de 3 huidige tunnels op het veld. En door hoogte van de serre, zal er een beter klimaat zijn in de serre. Dit betekent vooral dat de temperaturen minder schommelen doorheen de dag. Een gewone tunnel warmt op tijdens de dag en tegen de middag kan het daar heel erg warm zijn. De temperaturen in een hogere tunnel zijn minder extreem en dus beter voor de plantjes. 

Wie de pakketbrief trouwens eens niet in zijn bak terugvindt, kan die ook altijd op de website lezen, tenminste als ik er aan denk die op de site te zetten...Ok, dus voorlopig is mijn hoofd wel nog wat warrig, maar de verlichting en de lente komt er aan, alles komt goed! En vooral: ik heb een softwareprogramma aangekocht dat eind maart zal klaar zijn, waardoor mijn leven zo veel mooier gaat worden...Binnenkort meer daarover.


pakketbrief  31 januari


Dag allen

Ik vertel nogal graag over al mijn uitstapjes hé. Vandaar deze week over mijn avontuurlijke reis. Er was vorig weekend in Roeselare een evenement voor de boeren: Agro expo in de hallen. Deze beurs heeft ongeveer 20 000 bezoekers, maar is in geen geval zo groot als de twee jaarlijkse expo Agribex in Brussel. Ik had gedacht dat er misschien wel enkele stands zouden zijn die interessant konden zijn voor mij.
Ik was daarentegen eigenlijk behoorlijk ontgoocheld. Er stonden standen met gigantische tractors, verschillende standen met zaaigoed en plantgoed. Er stonden verschillende bedrijven die trouwens in feite allemaal eigendom zijn van Monsanto. Er stonden standen van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ ( wat een eufemisme voor pesticiden en herbiciden!!). Standen met beton, dierenvoeders, stallenbouwers, grote machinebouwers, banken.. Ik heb in feite maar 1 stand gezien die niet alleen de grootschalige, industriële landbouw promoot. Dat was de stand van de serres. Ik heb namelijk een tweedehands serre gekocht van de serrebouwer ‘ Bruneel’, en ik had enkele vraagjes voor de opbouw van mijn serre. Ik heb ook wel even gebabbeld met een adviseur voor biologische landbouw, die als bezoeker mijn pad kruiste. We kennen elkaar van biobedrijfsnetwerk, proefveldbezoeken van Inagro.  Dat deed mij wel deugd, omdat hij mij echt het gevoel en de energie gaf dat ik er niet alleen voor sta. Dusja, uiteindelijk was het bezoekje toch wel de moeite waard.

Oja, wisten jullie dat er ook een show was van koeien, een koeienparade? Het waren melkkoeien die beoordeeld werden op verschillende eigenschappen. Achter de schermen werden de koeien geschoren, hun haren met een soort lak gespoten, en wat ik toch wel bijzonder vond: de uitwerpselen van een koe werden opgevangen door een boer met een emmertje, zodat de billen van de koe zeker niet vuil zouden worden :). 

Ok, nog iets over de groentjes van deze week. Het zijn de laatste pompoentjes van eigen kweek. Er zijn zeker nog pompoenen verkrijgbaar bij andere boeren, maar die zijn beter geïnstalleerd om de pompoenen te bewaren. Het witloof staat heel erg duur dit jaar. Enerzijds zijn de prijzen van alle groenten wel wat gestegen, door de inflatie, maar bij witloof speelt er nog iets meer mee. Witloof is een groente waar je als boer eigenlijk twee keer werk aan hebt. De witloofwortels worden gezaaid, verzorgd, en geoogst. Daarna moeten de wortels ‘geforceerd’ worden, in bio is dit in volle grond. Het meeste witloof is niet in de volle grond maar op water met wat stofjes bij geforceerd. Niet zo lekker dus, vergelijkbaar met aardbeien via hydrocultuur en vollegronds aardbeien. Ze worden in een donkere ruimte herplant en zo groeit er na een tijdje witloof uit de wortels. Nu is er dit jaar enorm veel schimmels in de wortels, waardoor er het witloof zelf ook niet zo gezond is. Veel verlies, schaarste. Normaal steek ik heel geregeld witloof in de pakketten, omdat De levende aarde hier vlakbij zit en lekker witloof kweekt, en ook omdat dat super lekker is :). Maar dit jaar heb ik nog maar weinig witloof er in gestoken. Verder van eigen kweek prei, en voor iedereen behalve de kleine pakketjes spruitjes van onszelf. Volgende week krijgen de kleintjes ook spruitjes. 

Groetjes, Christelpakketbrief 17 januari 2020


Dag lieve mensen

Tijd voor wat nieuws van op het veld. Deze week waren de spruiten aan de beurt om geoogst te worden. Ik deed dit samen met Luc, een super enthousiaste man die met zijn fiets af en toe afkomt en enkele uurtjes helpt op het veld. Luc is een man van middelbare leeftijd (sorry Luc), maar hij schuwt geen enkele uitdaging. Samen oogstten we spruiten in de regen.
Romantisch? Nee hoor :). Luc is een echte opa figuur die met veel levenservaring en rust beschouwend naar de zaken kijkt. Zelf vind ik het heerlijk om spruiten te trekken. Ik weet niet hoe het komt, maar ik krijg zo een voldaan gevoel om de spruiten van hun stok te trekken en die dan in een bakje met zo velen tezamen te zien liggen. Het geluid van de spruit die knakt, tis geweldig. Het is niet zo dat ik van elke groente die ik oogst een even voldaan gevoel krijg. Bloemkolen snijden en in bakken leggen, goja, nee dat is niet hetzelfde. Of sla of venkel, nee dat is ook niet hetzelfde. Prei uit de grond trekken en kuisen, nee ook niet. Niet dat dat ongelofelijk onfijn is, maar gewoon, niet zo leuk als spruiten. Misschien heeft het te maken met dat mes? Ik weet het niet. Ik denk gewoon dat het het oerdeel van mijn hersenen is , dat deel dat ontwikkeld is om gelukkig te worden bij het verzamelen van bessen en noten en zo de kans op overleven groter maakte. Misschien is dat oer pluk instinct bij mij wat groter dan bij mensen die liever bloemkolen snijden? Of heb ik meer dna van de neandertalers dan gemiddeld?
Bon, om even verder te vertellen over Luc.
Ik zei tegen hem dat ik het zo wijs vind om spruiten te trekken! En ik bespeurde bij hem een lichte glimlach. Ik denk (of ik vul het gewoon graag zo in) dat blik een mooie blend van het volgende vertelde: Ah, tis toch een boerinneke he!/ Ah, het komt goed met ‘t Ambrozijn, no worries!./ Hmm, ok, ik wist niet dat iemand even enthousiast over spruiten kon zijn als ikzelf over chocolade./ Hmm, tis hier wel nat en nat en nat, meent zij dat nu?. Of misschien moet ik vragen aan Luc of hij ook eens een pakketbrief wil schrijven, dan komen jullie het allemaal te weten :). 

Ok, wat er nog gebeurd op ‘t Ambrozijn deze week? De serre werd over de aardbeien gezet. Het plastic nog niet, want dat is nog te vroeg, maar wel de constructie. De anti-worteldoek is van de rabarber en het onkruid en de penen werden verwijderd (klaar voor de bemesting), de serre werd voorbereid op de zaai van wortelen volgende week. Jarno en Tim oogsten reuz

e rode bieten en boerekool voor de pakketten (en veeel prei voor de markt), en ikzelf kreeg mijn nieuw handzaaimachientje geleverd. 

Oja Yacon in het pakket. Heel dichtbij gekweekt, maar oorspronkelijk een groente uit Zuid-Amerika. Ik heb wat receptjes bijgevoegd. De Yacon is een knapperige groente die je onder meer kan pureren of in soepen, salades of hapjes kan toevoegen om extra smaak toe te voegen. Je kan de groente zowel rauw als gekookt eten. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en zonnebloem en smaakt eerder zoet en fruitachtig. Je kan de knol schillen en koken, daarna pureren en serveren zoals appelmoes. Of je kan de knol rauw verwerken en raspen. Lekker in een slaatje samen met geraspte wortel of witloof of veldsla/postelein. Alleen opletten want de yacon wordt rauw snel bruin. Snel een zuurtje zoals citroensap of azijn toevoegen dus. Of in water met citroen leggen. Ook lekker in een wokje, omdat het zijn knapperige beet lang behoudt, dus ideaal om te wokken in combinatie met andere groentjes. Ook een ideetje: quiche met yacon en rode biet en geitenkaas, best de rode biet eerst koken! Of quiche van yacon, wortel en rode biet, met wat noten naar keuze erin, mmm...
Tot volgende week! Christel


pakketbrief 13 december


Vorige vorige zondag ging ik wandelen met wat boeren in de Vlaamse Ardennen, nabij Maarkedal denk ik dat het was. De wandeling was georganiseerd vanuit de Voedselteams vzw. Zoals de Voedselteamers natuurlijk weten, leveren wij dus ook aan Voedselteams:). Voor onze andere abonnees: Voedselteams vzw is een organisatie die boeren (en enkele verwerkers) enerzijds en consumenten anderzijds groepeert. Zo kunnen de leden allerlei producten bestellen van verschillende boeren en enkele verwerkers van korte keten producten, en dit wordt op een afhaalpunt geleverd. Het transport is gezamenlijk georganiseerd, en de boeren en verwerkers versterken elkaar door SAMEN een divers aanbod aan te bieden.

Voedselteams onderscheidt zich van andere initiatieven zoals de Buurderijen of Lokaalmarkten. Ook zij vragen een bijdrage van de boeren en de consumenten om hun kosten te dekken, maar het verschil is dat de Voedselteams meer is dan ‘gewoon een kanaal’ om je producten als boer te verkopen is. Door het feit dat het een vzw is, is er natuurlijk een hele andere insteek dan initiatieven waarbij de organisatoren een financiële doelstelling hebben. Niet dat geld verdienen zo vreselijk is, maar toch zorgt dit in de praktijk voor heel andere focussen. Voedselteams wil hun visie over eerlijke landbouw uitdragen naar de overheid en het maatschappelijk middenveld. De visie is trouwens niet gewoon wat mooie woorden, maar de boeren worden ook effectief gestimuleerd om duurzamer te gaan werken. Dit alles wordt gedragen door medewerkers, maar ook door vele vrijwilligers.

Voedselteams zet zich ook bijvoorbeeld in om mensen te verbinden. Dit kan allerlei vormen aannemen, en kan tussen boer en consument, maar ook tussen consument en consument of boer en boer.
Zo was er dus twee weken geleden dus een wandeling met de boeren die leveren aan de Voedselteams. Gewoon gezellig wandelen (en een heerlijk stukje taart achteraf), zonder doelstellingen of zo, maar gewoon om even samen te zijn. Niet alleen boeren, maar elk mens in meer of mindere mate, moet echt leren om voor zichzelf zorg te dragen. Hier bewust mee bezig zijn is niet altijd evident in je leven, ook niet in een landbouwbedrijf. Boeren die vee hebben, zitten zo in de routine van het werk, dat het leven precies vooral daar om draait. Daarom was het wel fijn dat de gesprekken niet per se over landbouw ‘moesten’ gaan, ook al was dat in vele gevallen natuurlijk wel zo :). Ik weet natuurlijk niet waar de andere mensen over gepraat hebben, maar bij mij was het thema landbouw steeds een terugkerend gegeven. Niet over welke rassen dit of dat geteeld worden op het bedrijf, maar over de grotere invloed van het beroep op ons leven. Niet zo filosofisch hoor allemaal, maar het was gewoon fijn om met collega’s te herkenbare en minder herkenbare ervaringen uit te wisselen, bedankt Voedselteam(er)s!
Tot volgende week voor het laatste pakket van 2019 :). Christel


pakketbrief 6 november


Dag iedereen

De koude dagen zijn aangebroken. Het is niet zo dat al het werk plots stilvalt. Er moet nog vanalles opgeruimd worden in de serres: de gewasresten van de tomaten, paprika’s en komkommers. Er moet nog geoogst worden: aardpeer, savooi en wortelpeterselie van in het pakket van deze week staan nog flink op het veld. Jarno klepelmaaide vorige week de stengels van de aardpeer, zodat het nu makkelijker is om in de aarde te wroeten. Anti-worteldoeken worden opgeplooid, prei gepeld, serres afgebroken,...
Ondertussen kregen we de afgelopen weken de catalogi van de verschillende zaadhuizen in de bus. Ze denken aan ons voor mochten we ons vervelen bij de stoof, zodat het voorjaar niet zo heel veraf meer lijkt. 

Hier onder in navolging van de pakketbrief van vorige week en de boerenprotesten in onze buurlanden, volgt er nu zondag een betoging in Brussel. Het persbericht ook  in bijlage… Ik ga alvast gaan, wie mij wil vergezellen mag mij steeds een mailtje sturen :). 


De klimaattransitie moet gebeuren via FAMILIALE en AGRO-ECOLOGISCHE BOERENLANDBOUW  

 

En deze kan niet overleven zonder : • Een faire vergoeding • zorg voor natuur en milieu • Een gelijkwaardige sociale leefwereld • samenwerking met burger-consument • Eerlijke handel in plaats van "vrijhandels"akkoorden

 

Daarom is het belangrijk om deel te nemen aan  de mensenketting over het klimaat, die gevormd wordt op zondag 8 december in Brussel, en wel in het onderdeel  "landbouw en voeding". We zullen er samen staan met andere organisaties zoals de MIG, de MAP, FUGEA, Boerenforum, en met  burgers, consumenten... Samen staan we sterk Stap mee op met de consumenten en laat ons samen met hen opkomen voor onze eisen !  
Wanneer   8 december om 13u Waar  Kunstberg, Museumstraat , Brussel  (Centraal station)


Persbericht : Agro-ecologische boerenlandbouw is een oplossing voor de klimaatcrisis 

Op 8 december zullen Mouvement Action Paysanne (MAP) en BoerenForum deelnemen in de mensenketting voor het Klimaat. Doel hiervan is om de boerenlandbouw naar voor te schuiven als een oplossing voor de klimaatcrisis en om een zoveelste oproep naar de politiek te lanceren voor strategische steun en overleg. 

Niemand betwist de ernst van de opwarming van de aarde en de vernietiging van de biodiversiteit. De twee Belgische boerenorganisaties, MAP en BoerenForum, benadrukken de noodzaak om concrete maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering: "Vorig jaar hadden we geen regen gedurende 3 maanden ! Dit jaar was nog droger, gevolgd door een extreem natte herfst. Dit is een wake-up call, oproep tot bewustwording. Het is hard nodig dat we gaan nadenken op een agro-ecologische manier en over de mogelijkheden om samen te werken met de natuurlijke systemen. Met agroforestry, het gebruik van lokale bedrijfseigen zaden en met de ambitie om de diversiteit van planten en dieren te verhogen, kunnen we een boerenlandbouw creëren die de kracht heeft om zich aan te passen aan de klimaatverandering." verklaart BoerenForum. 

Als Belgische boerenorganisaties zijn MAP en BoerenForum ervan overtuigd dat de boerenlandbouw de weg is om de uitdaging van het broeikaseffect aan te gaan en de biodiversiteit op ons platteland te behouden. Geïnspireerd door het leven en de natuurlijke systemen, creëert boerenlandbouw overvloed en diversiteit. Zij kan aan onze voedingsbehoeften voldoen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk en onze afhankelijkheid van olie verminderen. 

De logica van een klein boerenbedrijf is gebaseerd op voeder- en energie-autonomie en op verkoop via de korte keten. Koolstofopslag is, net als de aandacht om er geen te produceren, essentieel. Onder agro- ecologische praktijken van boerenbedrijven begrijpen we volgende zaken: gemengde landbouw, veeteelt, de aanwezigheid van bomen en hagen, voederautonomie, vlinderbloemigen, rotaties, het gebruik van biochar en de afwezigheid van chemische inputs. Ze staan de biodiversiteit op die manier toe zich te ontvouwen. Ze besparen ook hulpbronnen en zijn bestand tegen klimaatverandering. 

Boerenlandbouw vormt al lang niet de meerderheid op ons platteland, deze vernietiging wordt veroorzaakt door een overheidsbeleid dat agro-business doorgedreven ondersteunt. Meer nog, gedreven door de huidige politieke stroming die pleit voor vrijhandel, de specialisatie van landbouwbedrijven, de niet-regulering van de producties, enz. wint de intensieve landbouw terrein op het platteland. In België zijn tussen 2010 en 2016, 7000 boerderijen verdwenen (SPW portail de l’agriculture Wallone : https://agriculture.wallonie.be/agriculture-wallonne-en-chiffres) en dit komt vooral de grote agro-industriële bedrijven ten goede. 

Dit alles is de reden waarom MAP en BoerenForum zich aansluiten bij de menselijke ketting voor het klimaat. Daarom doen ze een oproep naar de regeringen – Europees,federaal en regionaal - om hun beleid te richten op een duurzaam landbouw- en voedselmodel en om de familiale en voedende boerenlandbouw te ondersteunen. Maïté Vandoorne, mede-voorzitter van MAP benadrukt: "Het commercieel en ecologisch landbouwbeleid moet gericht zijn op een verandering van landbouwmodel en op ondersteuning van de boerenlandbouw. Agro-business is geen oplossing tegen de opwarming van de aarde en haar activiteit verslechtert alleen de koolstofvoetafdruk van ons voedsel. We eisen dat de rechten van mens en natuur opwegen tegen de winst. Het overheidsbeleid moet zich losmaken van het industriële en exportmodel dat de landbouw domineert, om te evolueren naar een agro-ecologische boerenlandbouw " Contactpersonen : BoerenForum: Wim Moyaert, mede-oprichter, 0494 62 44 25 

MAP : Maïté Vandoorne, mede-voorzitter, 0476 61 42 66Pakketbrief 29 november


Boerenprotesten in de buurlanden.”Enorme files door boerenprotest” zie je als kop in de krant of het nieuws. Dat is belangrijker in de media dan de inhoud van de protesten?
De boeren protesteren omdat ze geviseerd worden en verplicht worden tot groene maatregelen. En krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Dat de boeren gedwongen worden tot groene maatregelen, vinden bioboeren meestal wel een goede zaak.  Een Belgisch voorbeeldje hiervan is dat de boeren verplicht worden tot meer gewasdiversificatie. Meer diversiteit is beter voor de fauna en flora. Afhankelijk van de totale oppervlakte die de boer beteelt, moet hij ook bepaalde maatregelen nemen. Hij kan kiezen uit akkerranden (= aan de rand van het veld een strook blijvend grasland/met bloemen)introduceren, dat hij bovendien pas mag maaien na 15 mei. Andere keuzemogelijkheden zijn poelen, bomen, blijvend grasland,...Bioboeren moeten deze maatregelen niet nemen, omdat bio al telt als ‘vergroeningsmaatregel’. De boeren krijgen een subsidie om het verlies aan bewerkbare oppervlakte te compenseren, maar veel moet je je daar eigenlijk niet bij voorstellen.
Het fundamentele probleem in de landbouw wordt echter niet aangepakt: al jaren klinkt dezelfde noodkreet. Geef de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Dat kan enkel als er minder export en import is over de hele wereld. De vrije handel wordt echter nog meer gestimuleerd. De concurrentie tussen boeren uit verschillende continenten zorgt voor druk op de prijzen. Waarom doet de regering eigenlijk zo weinig aan heel dit systeem? Omdat handel zorgt voor economie en jobs en geld. Als boeren een eerlijke prijs krijgen, dan komt er bij het gros van de boeren vanzelf meer ruimte voor vergroening: zowel in het hoofd van de boer, als op het perceel dat hij bewerkt. Want dan staat de boer niet zo onder druk om toch maar een inkomen te kunnen hebben. Dan is er tijd om een haag te scheren, of goesting om een poel aan te leggen. De subsidies zijn eigenlijk maar lapmiddelen, en fundamenteel gaat het daar niet over. 

Ok genoeg over de actualiteit. Rode bietjes in het pakket. Voor sommige mensen is dit een uitdagende groente. En veel mensen hebben ook een vooroordeel over deze smaakvolle biet. Wie de uitdaging aangaat, ontdekt dat onze bieten heel zoet zijn. En die aardesmaak proef ik zelf niet...bij sommige bietenrassen is dat wel zo, maar bij de onze niet. Ofwel ben ik het al gewoon :). Daarom wat rode bietenreceptjes in bijlage. Mijn eigen favoriet is de soep. Tot volgende week! Christel


Pakketbrief 22 november


Hoi biolui

Hieronder een artikel uit MO magazine. Een heel boeiend magazine, met mondiaal nieuws en ook heel vaak oog voor landbouw. Aangezien landbouw nog steeds een basisberoep is in de wereld.

De bergen van Moeder Aarde

Luc Vankrunkelsven . 19 november 2019

Bij aankomst in Brazilië moest ik in Rio de Janeiro overstappen op een vlucht van luchtvaartmaatschappij Gol, richting Brasília. Vreemd: je krijgt dan een biologische snack met zeven granen. Van “Moeder aarde” (wat klinkt dat goed!). Gol pakt er sterk mee uit dat zij de eerste luchtvaartmaatschappij zijn om zo’n “integraal hapje” aan te bieden.

Het komt me verdacht over. Het is van de firma Mae Terra (Moeder Aarde) en het heet “Tribos Integral”. Alsof het van inheemse groepen komt. Nu ik bij Marfil ben, één van de verdelers van ‘produtos orgânicos’ in Brazilië, kan ik de kwestie eindelijk voorleggen. Marfil schudt bedenkelijk het hoofd: ‘Het is niet wat het lijkt. Mãe Terra is opgekocht door Amazon, i.s.m. Unilever. Ze blijven met de mooie naam “Moeder Aarde” uitpakken. Dat klinkt goed met de internationale sympathie voor “indianen”, maar het is een duidelijke strategie van Amazon. Allerlei merken opkopen, de naam blijven gebruiken of (en eigenlijk vaker) na aankoop het bedrijf sluiten.’

Het is een zelfde strategie als AB Inbev hanteert. Gueuze opkopen in het Pajottenland en vervolgens de brouwerij sluiten. Of brouwerijen opkopen en de naam behouden: Karmeliet, Kwak en vele andere merken wereldwijd.

Als een vorm van verzet tegen de dominante globalisering ontstaan her en der talloze plaatselijke initiatieven.

En toch: als tegenreactie op deze monopolievorming ontstaan in de bierwereld heel wat nieuwe, artisanale bieren. Niet alleen in België, maar ook bijvoorbeeld in Brazilië. Dat mocht ik al enkele jaren geleden meemaken in Cuiabá en nu in Ilheus. Hier maken ze o.a. bier met de vruchten van de palmboom licori. Bijzonder is dat Belgisch bier blijkbaar de ultieme referentie is. Op de flesjes staat: ‘Estilo Belga’ (plaatselijk artisanaal gemaakt bier in Belgische stijl).

Dezelfde taktiek wordt in de wereld van biologische producten gebruikt. Zelfs chemiebedrijven die gif slijten, kopen biologische merken op. Tegelijkertijd blijven er talloze plaatselijke initiatieven ontstaan. Telkens opnieuw. Als een vorm van verzet tegen de dominante globalisering. Herlokalisering als strategie van onderuit, als een vorm ook van democratisering van de economie. Bierreus AB Inbev zit momenteel alvast in zwaar weer. De vele overnames beginnen hen zuur op te breken.

Landschap, omgetoverd in cirkels

We proeven van de lekkernij terwijl we Rio de Janeiro verlaten, richting Brasília. In’t begin is het mooi vliegen over de vele bossen van de Mata Atlântica. De wouden van moeder aarde. Hetzelfde herhaalt zich later als een volgend vliegtuig zich klaarmaakt om in Ilheus te landen. Hier zijn de bomen bewaard gebleven omdat het tot enkele decennia geleden vooral een cacaostreek was. Ilheus was de hoofdstad van de chocolade en cacaobomen hebben schaduw nodig. Zo staat ook de koffie in Midden-Amerika doorgaans tegen bergflanken, onder bomen. In Brazilië is dat anders: alles ontbost voor koffie in de hete zon…

Een raar zicht in een streek waar vele mensen met waterproblemen kampen.

Vlieg je na de mooie bergketen vanaf Rio de Janeiro verder naar Brasília, over de Cerrado, dan verandert het landschap radicaal. Van zodra het landschap minder bergachtig wordt, slaat de (historische) ontbossing toe. Je blijft grote monocultuurvlaktes van soja en enkele andere producten zien, maar wat doemt daar als nieuwigheid op? Landbouw in gigantisch grote cirkels! Een fenomeen dat je al enkele jaren geleden zag opduiken, maar nu zie je honderden cirkels onder je verschijnen.

Het heeft niets te maken cirkelvormige of spiraalvormige landbouw. Daar gaat het in de agro-ecologie om policultuur. Heel divers allemaal. Hier gaat het om één product van de fazendeiros, dat ze nu gemakkelijker kunnen irrigeren. Vanuit het middelpunt draait een gigantisch systeem rond om water en ‘gewasbeschermingsmiddelen’ (gif dus) over de gewassen te sproeien. Een raar zicht in een streek waar vele mensen met waterproblemen kampen.

Is dit het landschap van de toekomst? Cirkels! Verder niets. De originele rijkdom van de Cerrado met planten die de mensheid en zijn ziektes nog vele diensten hadden kunnen bewijzen, is ver te zoeken. Honderden soorten zijn verdwenen nog voor ze ontdekt en hun kwaliteiten onderzocht zijn. En hoe moeten bijen, onze bestuivers, zich voelen bij die enorme cirkels?

Niet alle bossen in de bergen zijn gespaard gebleven, maar doorgaans is er toch wat diversiteit aan leven te vinden. Zullen de bergen van Moeder Aarde ons redden?

Luc Van Krunkelsven is medewerker van Wervel en ambassadeur van grootouders voor het klimaat. Hij schreef diverse boeken over het thema, o.a. ‘Voeding verknipt’ en ‘Legal! Optimisme- realiteit — hoop’pakketbrief 8 november


Hoi biolui

De laatste serregewassen verschijnen in het pakket, nog een keer voor de winter krijgen jullie een aubergine op het menu. Daarna is het wachten tot in mei. De wortels zijn de laatste van eigen teelt. Bewaarwortelen voor de winter telen we niet. Wortelen moet je nl. voor de eerste vorst uit de grond halen. Ze kunnen wel -2 verdragen, maar kouder dan dat zorgt ervoor dat het water in de wortel de celwanden doet springen. De grootste reden waarom wij zelf geen bewaarwortelen kweken is het probleem van de bewaring. Wie in de moestuin wortelen kweekt, kan een bak met aarde vullen en de wortelen daarin bewaren in de kelder of een vorstvrij tuinhuisje. Op grote schaal is het natuurlijk een ander paar kousen. Daarom worden bewaarwortelen geteeld door grotere gespecialiseerde akkerbouwbedrijven. Ze zetten niet zoals wij enkele bedden wortels, maar enkele hectare. De wortels worden met machines geoogst, en met de aarde eraan in grote palloxen bewaard in koelcellen. Op die schaal kan het pas renderen om te investeren in een frigo, vorklift, wasinstallatie,... De bewaren is ook niet ‘zomaar’ in de frigo steken en hopen op het beste. De wortels mogen niet te vochtig staan (anders rotten ze), en ook niet te droog (anders worden de wortels taai). In de grote bewaarfrigo’s zitten dan ook allerhande sensoren en ventilators die het bewaren zo goed als kan mogelijk maken.
Wist je dat grotere bioboerderij wiedbedden hebben achter de tractor? Wij wieden het onkruid tussen de wortels op onze knieën, en ook het uitdunnen is op handen en knieën. Het oogsten is ook met de hand gebeurd (wel losgereden met de tractor), en bij het wassen komt er ook veel handenarbeid aan te pas (sorry dat de knolselders van bijna iedereen  vuil waren vorige week, geen tijd!)
Er bestaan echter ook bedden om op de liggen en zo al liggend te wieden. Dit is voor achter de tractor te hangen, en daar rijdt de tractor dan op gps alleen. Wij kunnen op onze schaal ook wel een klein wiedbedje voor 2 personen aanschaffen, maar wij hebben geen gps op de tractor. Als je de gps wil gebruiken moet alles via gps gebeuren, van zaaien tot wieden. Het is natuurlijk te gek om iemand te betalen om aan 3 km per uur op de tractor te zitten. De kleinere systemen die bestaan zijn dan ook zelfrijdend op zonnepanelen, batterij, of met pedalen om zelf vooruit te fietsen. Waarom hebben wij dit dan nog niet gekocht, dat is toch veel comfortabeler? Ondertussen ook stiekem een dutje doen misschien? Money,... that is the answer! En voila, vanaf de volgende keer, tot de eerste jonge frisse busselwortelen met hun lentegroene helmbossen volgend jaar, zullen er dus bewaarwortelen in de pakketten zitten, niet van eigen kweek, maar van collega’s.
Smakelijk en tot volgende week!Christel 


pakketbrief 1 november


Hoi allen

Deze week geef ik jullie wat leesvoer mee. Het is een artikel uit Bioactief, een vakblad voor de biologische sector. Kurt Sannen is voorzitter van Bioforum Vlaanderen, de organisatie voor de Biologische sector, voor verwerker, producent en verkoper. Duurzaamheid is een tienkamp. Hij beschrijft het prachtig in dit artikel. Ik heb dit artikel uitgekozen voor jullie omdat het zo mooi uitlegt dat er,  binnen producten die het biologische label hebben, toch nog heel wat verschillen zitten… Kijk steeds naar het grotere geheel, zodat je kan ten gronde beoordelen hoe de vork nu echt aan de steel zit…

Een misschien wel relevante opmerking van mezelf hier omtrend volgt.  Wat vinden jullie van het feit dat een lobby organisatie die de belangen van de boeren wil verdedigen, eigenlijk vooral zijn eigen belangen wil verdedigen? Boerenbond, die zogezegd de belangen van alle boeren verdedigt is een klassieke landbouworganisatie, waar Kurt Sannen het over heeft. Boerenbond blijft de grootschalige, industriële landbouw promoten, omdat ze financiële belangen hierbij hebben! Hoe kunnen zij nu objectief de belangen van de boeren verdedigen zonder aan hun eigen belang te denken? Boerenbond heeft sinds enkele jaren ingezien dat ze ook moeten inzetten op bio, maar ze promoten daarbij niet het geheel van bio, het tienkamp, het systeem. Het blijft industriele landbouw promoten, want ja hoor, het is niet omdat het bio is dat het per se eerlijk, duurzaam, goed voor de natuur,....is. Hieronder wat meer info ivm de concrete financiële belangen van de boerenbond! Tot volgende week, Christel 

Wat samen hoort, komt samen', zei André Leysen in januari 1998 op het moment dat Kredietbank en haar moederholding Almanij fuseerde met de financiële tak van de Boerenbond, ABB-Cera. De holding Gevaert van Leysen deed met de fusie een mooie zaak. Een beetje tot de verbazing van velen werd de Boerenbond op slag de grootste aandeelhouder van Almanij, de moederholding boven de fusiebank KBC, KB-Lux en KBC Verzekeringen. Die controle loopt over Cera Holding, die 38 procent controleert van Almanij, en MRBB, die staat voor 16 procent van Almanij. MRBB, voluit Maatschappij voor Roerende Belangen van de Boerenbond, is de centrale spilholding van de financiële belangen van de Boerenbond. Wie het totale belang wil overkopen dat de Boerenbond aanhoudt in Almanij zal daarvoor 230 miljard frank op tafel moeten leggen.

Die financiële inplanting van de Boerenbond in het Vlaamse landschap toont zich ook al bij de bestuurders van MRBB. Die bekleden bestuurdersmandaten in een resem belangrijke Vlaamse en Belgische financiële bedrijven.

Het hele Vlaamse machtskluwen is vanuit historisch standpunt voor een groot deel gebaseerd op landbouwgebonden activiteiten. Dat toont zich niet in het minst in de controle van Almanij zelf, de belangrijkste Vlaamse financiële holding. De vertegenwoordigers van de Boerenbond bevinden zich daar onder meer in het gezelschap van Patrick Vanden Avenne, zoon van Walter, en eigenaar van de grootste privé-veevoederproducent. Grootste concurrent van Vanden Avenne is de veevoedergroep Aveve, eigendom van de Boerenbond. Aveve staat voor een omzet van 13 miljard frank.

Piet Van Waeyenberghe is een andere belangrijke aandeelhouder van Almanij. Spilbedrijf in zijn groep is Ecoval, een bedrijf dat handelt in allerlei landbouwproducten zoals melkpoeder en granen. Een derde speler is Jozef Donck, tot voor enkele jaren eigenaar van de zuivelgroep Comleco. Donck was tot 1994 bestuurder van Almanij. Andere opmerkelijke Almanij-aandeelhouder is de familie Thuysbaert. Die leverde ooit de kabinetschef van CVP-minister en Boerenbond-vertegenwoordiger Leo Tindemans.

Laatste Almanij-aandeelhouder die in het oog springt, is de familie de Schaetzen. Deze Limburgse landadel leverde ook de voorzitter van het gebouw Concert Noble, dat de verzekeringstak ABB van de Boerenbond aankocht en uitbouwde tot een Brussels prestigieus project.

Naast de financiële belangen staat de Boerenbond nog voor een aantal industriële bedrijven, voornamelijk actief in de agrosector - goed voor zo'n 20 miljard frank. In haar geheel weegt de groep daardoor minstens 250 miljard frank. Maar het grootste deel van dat bedrag moet worden gezocht in de financiële participaties van de groep. De landbouwactiviteiten dekken daarbij een steeds kleiner wordend aandeel. (LV)


pakketbrief 25 oktober


Hoi iedereen

De bloemkolen zijn hier en daar wat ontploft. Dat is niet zozeer omdat Jarno zo een super boer is dat hij zo een grote bloemkolen kan kweken, dat is eigenlijk gewoon omdat ze wat ‘te laat’ gesneden zijn. Te laat is natuurlijk een relatief begrip. We zijn gewoon om de bloemkool te oogsten als hij nog wat kleiner is, maar bloemkolen groeien echt als kool, en dus enkele daagjes later zijn ze al getransformeerd in een grotere versie. Het is hier op ‘t Ambrozijn niet zo simpel de laatste weken, en de boer loopt echt doodmoe. Het is tijd dat de winter daar is, zodat er wat rust kan komen. Over de preciese inhoud van de onsimpelheid vernemen jullie binnen afzienbare tijd meer informatie, maar er zijn wel enkele veranderingen op komst op de boerderij...Maar zowiezo at the end komt alles goed!

Sla eind oktober van op het veld in openlucht...Het wordt steeds gemakkelijker om zo laat op het jaar nog sla buiten te hebben. Met de zachte oktobermaand, lukt deze laatste planting nog goed. Het is vreemd en soms beangstigend, maar tegelijk ook spannend, hoe we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. De droge zomers zorgen voor problemen met de teelten zoals we dit nu aanpakken, aan de andere kant geeft de zachtere oktobermaand nieuwe mogelijkheden om langer buiten te telen. De normale ‘orde’ die in de landbouw aanwezig was, wordt door elkaar geschud. Zo zijn de boontjes van deze week ook ‘een gok’. Wanneer we boontjes zaaien zo laat op het jaar, is het niet gezegd dat we er nog oogst uit zullen halen. Maar zie, door het zachte weer konden we nog een mooie hoeveelheid oogsten. Dit compenseerd een klein beetje de mislukte bonen van de zomer. Ik had jullie al eens gezegd dat er dit jaar opvallend weinig boontjes in jullie pakket zijn gekomen, maar ze zijn simpelweg mislukt! Normaal komen er nog wat boontjes aan voor de andere pakketjes ook, maar we moeten nog een klein beetje afwachten. 

Raddichio is een uitdagende groente om klaar te maken, maar eens je een lekker receptje te pakken hebt dat voldoet aan jouw goesting, dan wordt het een favoriet! De kleine pakketjes krijgen volgende week een raddichio, maar de sla was dringender. De gepofte rode bietjes zijn een aanrader voor wie het wat moeilijker heeft met rode biet, op deze manier klaargemaakt zijn ze echt verrukkelijk zoet. Je mag ook gerust iets minder look toevoegen dan wat Jamie suggereert. 

Tot volgende week, Groeten Christel


pakketbrief 4 oktober


Hoi bio liefhebbers 

Natnatnat, maar je hoort ons niet klagen. Het ware wel fijner geweest mocht die regen wat gespreider gevallen zijn, maar het is nu wat het is. Bedankt voor de regen!

Deze week wil ik mijn pakketbrief graag wijden aan biobloemen. Ik volgde vorige week en een grote maand geleden nl. 2 workshops bij Ruth Selleslaghs, boerin van Bloom te Ichtegem.

Zij had als eerste een boerderij hier in België waarbij biologische snijbloemen de enige teelt zijn op het bedrijf. Ik bezocht haar enkele jaren geleden bij de opstart van haar bedrijf, en nu 5 jaar later is de evolutie van haar veld wonderlijk. Ze is enorm geprofessionaliseerd en alles staat er ongeveer piekfijn bij. 

Waarom zou een mens biologische snijbloemen willen kopen? Hoewel je de bloemen niet opeet, gelden dezelfde redenen om voor biologische voeding te kiezen, ook voor biobloemen. Gangbare snijbloemen worden besproeid en behandeld met vanalles en nog wat om de ‘perfecte’ bloemen te kunnen produceren. Pesticiden krijgen wij en alle fauna op onze planeet niet alleen binnen via onze voeding, maar ook via de lucht en via het water. Op het platteland wonen naast landbouw, is helaas even ongezond als in de fijn stoffige stad. Wanneer er bij ons in de gebuurte gesproeid wordt, moeten we soms naar binnen vluchten omdat het irriteert aan de ogen en we het ruiken…
Dus als je biobloemen koopt, zorg je ervoor dat het milieu en de mens niet vervuild wordt. De biobloemen van bij Ruth zijn ook natuurlijk lokaal (en niet zoals in vele winkels van Afrika), en niet verwarmd gekweekt. Een aanrader!

Wat ik heel fijn vond aan de workshops, was het feit dat ik kon vergelijken met onze groentenkwekerij. Bij de eerste workshop, was het thema ‘ een boeket samenstellen’, en alle deelnemers mochten vrij bloemen oogsten op het veld. Zelf was ik beduidend sneller klaar dan al de rest, want ik was met mijn groententempo aan het oogsten. Het knippen zit in mijn vingers :). Het samenstellen van het boeket was een ander paar mouwen! Het unieke aan Ruth bloemen, is de creativiteit die ze in haar boeketten steekt. Ze levert in hoofdzaak bloemen aan floristen, maar ze maakt ook zelf boeketten. Die zijn telkens weer anders en vooral: origineel en verrassend. 

De functie van haar bloemen is anders en toch ook hetzelfde als van onze groenten. Onze groenten voeden in de eerste plaats ons fysieke lichaam, de schoonheid van haar bloemen voedt onze zielen. Maar ook met voeding kan je net zo omgaan als met bloemen in huis: Als je een heerlijke maaltijd maakt, mooi voor het oog, smaakvol en voedzaam, voedt deze niet alleen ons lichaam, maar ook onze ziel. De maaltijd zorgt dan voor verbinding tussen mensen, voor genot, verwondering en dankbaarheid.
Groetjes Christel


Pakketbrief 27 september


Hoi bio liefhebbers 

Het herfstige weer met regen die broodnodig is zorgt ervoor dat de savooien, spruiten, boerekool en prei nog kunnen aandikken en groeien voor de komende winter. De pompoenen zijn van deze week binnen gehaald. Eerst hebben we ze afgesneden en daarna mochten ze nog enkele dagen in de zon drogen. Het is belangrijk bij de bewaring van pompoenen dat de steeltje goed droog zijn. Als je de pompoenen goed behandelt, kunnen deze tot begin maart bewaren. Dat is maar liefst een grote 5 maand! De omstandigheden moeten wel optimaal zijn: ze moeten droog liggen in een niet al te vochtige ruimte, die af en toe geventileerd wordt. De ideale temperatuur ligt rond de 13 graden. Liefst niet kouder, want een pompoen houdt niet van de koude. Dus wij als boer moeten een ideale omgeving creëren om de pompoenen te bewaren… De bouw van de nieuwe schuur ligt voorlopig stil, dus het wordt nog proppen in onze oude schuur. Onze bewaring is daardoor niet optimaal, (beetje te koud vooral) dus we proberen jullie zo snel mogelijk onze pompoenen te verkopen. Concreet zullen jullie ongeveer om de 3 weken een pompoen krijgen, maar geen nood dus: een pompoen bewaart echt lang in jullie keuken of berging, gewoon niet in de koelkast. 

Voorts nog een vriendelijke, maar dringende oproep : gelieve onze bakken niet mee naar huis te nemen! We zijn een deel bakken kwijt, want vorige week had ik plots klapbakken tekort om de pakketten te maken. Kijken jullie nog eens in de garage of er toevallig geen bak van ons bij jullie is terecht gekomen?

Bij de knolseldersalade van op de ommezijde is de graantjesmosterd echt hét ingrediënt dat de knolselder naar een hoger niveau tilt. Echt! Als je knolselderpuree zou willen maken, is het ook heerlijk om enkele lepels graantjesmosterd door de puree te roeren.

Framboosjes uit het Gentse, mmm, laat ze smaken! Waarom zijn frambozen zo duur? Omdat er gewoon veel werk in steekt om een doosje te bekomen. Ik ben bij het ophalen van de frambozen een wandelingetje gaan maken op de kwekerij van Daniel Vandevoorde, en dat zijn echt grote constructies om die frambozen te kweken. Ze staan overkapt omdat regen de fragiele frambozen kan doen schimmelen. Beeld je halve serre’s in hoog in de lucht (of google eens Framboos overkapping als jullie fantasie op hol slaat). Het zijn zeer delicate en gevoelige vruchtjes, daarom is er ook zo’n groot verschil tussen bio frambozen (en alle kleinfruit trouwens) en niet- bio frambozen. Er wordt héél veel behandeld met schimmelwerende middelen en andere producten om beestjes te weren. Omdat de vruchten zo delicaat zijn, nemen ze de pesticiden op in het vruchtvlees zelf. 

Geniet van jullie bioframboosjes! Christel


Pakketbrief 20 september


Dag lieve lezers

Af en toe maak ik reclame voor de pakketten door op kleine evenementen te staan. Ondanks het feit dat ik het systeem van de pakketten al zo vaak uitgelegd heb, leer ik zelf nog elke keer bij. Vorige vrijdag had ik het met iemand over het verschil tussen groenten kopen in de winkel of de markt, en groenten kopen via een pakket. Toen begon het wat pseudo-filosofisch te worden, maar de waarde en waarheid drong me eventjes later binnen ,op terugweg naar huis en na nog een ander gesprek. Het stukje van de verbinding met de groenten was ‘nieuw’ voor mij, het stukje i.v.m. de landbouw heb ik wel al eventjes beet :). 

Ok hier volgt het:

In een pakket maak je écht verbinding met de groenten. De groente staat centraal, niet jijzelf. De groente dringt zich op en vraagt om aanschouwt te worden. In plaats van te denken waar JIJ zin in hebt, vraagt de groente jou: ‘Wat ga je doen met mij?’.  Je kijkt indringend naar de groente en plots krijg je sprankelende inspiratie binnen. Misschien kan ik de groente wel combineren met dat restje kaas in de koelkast!

De mens is een pelgrim, op zoek naar verbinding. Onze huidige cultuur vertelt ons dat we ons allerhoogste geluk zelf kunnen verwezenlijken. Het individu staat centraal, niet de gemeenschap. Autonomie is het hoogste goed, zelfontplooiing en vrije wil zijn essentieel om het eigen geluk te kunnen bereiken. Tot enkele decennia geleden, was de gemeenschap het belangrijkste. Iedereen had elkaar nodig in de gemeenschap, iedereen had zijn rol en was een deel van een netwerk. Vrije keuze was daardoor beperkt, en de rollen lagen vast. 

De landbouw is ook op dezelfde manier geevolueerd: Wat wil de markt? Wat willen de mensen, en de landbouw zal dat produceren! Maar er is net nood aan een evenwicht tussen het individu en het collectief geheel. Wat kàn de landbouw produceren, wat kàn onze aarde aan? 

Met een pakket maak je niet alleen verbinding met de groenten, maar ook met de landbouw en de boerderij waar je van afneemt. Wat kan mijn boer produceren? Wat kan zijn bodem aan, maar ook :wat kan de boer aan? En de andere boeren van de omgeving?

De komkommers zijn bijna de laatste van het jaar in onze serre. De planten zijn bijna ten einde en de vormen zijn dus niet meer zo schoon. De smaak is echter ongewijzigd. De tomaten hebben ook hier en daar een schoonheidsfoutje, maar de smaak is goed.  De tomaten zullen vroeger dan anders gedaan zijn, omdat het de laatste weken geen nazomerweer meer is geweest. Die paar weken zon, zijn echt belangrijk om de laatste tomaten nog een duwtje te geven. Dit jaar niet dus...

Groetjes 

Christel


pakketbrief 13 september


Beste mensen

Deze week geen uitgebreide pakketbrief, maar wel veel receptjes.
Op het veld is het nog een drukke bedoening, want groenten zoals pompoen en aardappel moeten nog allemaal binnengehaald worden. Nog allerlei groens op het veld zoals sla en andijvie. Die groeien nu traagjes door het koude weer. Maar ze hebben wel nog wat tijd voor de eerste vorst. 

Het is jullie misschien al opgevallen dat er dit jaar nog geen princesseboontjes in het pakket hebben gezeten. Dit is omdat onze vorige zaaiingen mislukt zijn door de droogte en de hitte. Er komt nog een lading aan, maar we hebben nog wat zon nodig om deze te laten groeien.

Groetjes

Christel


pakketbrief 6 september


Dag iedereen

Deze week wortelpeterselie in jullie pakket. Het is een variëteit van de gewone peterselie die speciaal geteeld wordt voor zijn witte wortel, maar ook het loof is eetbaar. De smaak ligt tussen die van pastinaak en knolselderij. Het is een echte passe-partout in de keuken: je kunt hem rauw geraspt eten, maar ook gekookt (als basis voor soep of puree), gestoofd of gewokt. Gooi het loof niet weg, maar snipper het heel fijn en gebruik het in de soep of pesto. Of meng het door de couscous, rijst, pasta of aardappelstamppot.

Het volume van jullie pakket is deze week niet zo groot. Dat is omdat er wat duurdere groenten in het pakket zitten. Wie niet frequent en fervent bezoeker is van een biowinkel, schrikt misschien van de prijs van sommige biologische groenten. De meeste biogroenten zijn een klein beetje duurder, maar sommige groenten zijn toch een heel stuk duurder. Voor jullie als consument is het natuurlijk niet eenvoudig te weten hoe dat precies komt. De productie van groenten is zo ver verwijderd van iedereens bed, dat jullie het gissen hebben naar de oorzaak. Vertrouwen tussen boer en consument is hierbij het sleutelwoord. Toch wil ik jullie graag een kleine inkijk geven in enkele factoren die de kostprijs bepalen. 

Paprika kost bij ons rond de 7,5 euro per kilo, boontjes zijn 8.8 euro per kilo. Zoetpuntpaprika is nog wat duurder, dat ligt rond de 10 euro per kilo.
Bij bonen is de grootste meerprijs te wijten aan de plukkost. Arbeid moet vergoed worden. Dat plukken gaat bij snijbonen tamelijk vlot, zeker in vergelijking met princesseboontjes, maar bij snijbonen moet je toch wel om de 2 dagen door de rijen snijboon gaan. Telkens naar de bonen gaan en jezelf zo organiseren zodat dit jobje gebeurt, is arbeidsintensiever dan in 1 keer een volledig bed savooien oogsten natuurlijk. Deze snijbonen groeien omhoog langs stokken of touwen, en de opzetten en afbreken van deze constructie, heeft ook wel wat voeten in de aarde. Princessebonen in de supermarkt zijn machinaal geplukt. Die van Kenia zijn wél handgeplukt, want bij machinale pluk is de bewaarbaarheid van de boontjes veel minder lang, maar de plukkost is er verwaarloosbaar laag. Wie zelf al eens een kilootje boontjes heeft geplukt, begrijpt beter dat dit niet zo snel gaat. 

De meerkost van biopaprika versus niet bio is voornamelijk te wijten aan de lagere opbrengst per plant. Er hangen minder kilo’s aan (de paprika op zich is vaak kleiner en lichter) en de vatbaarheid voor ziektes is hoger.  Een paprika is een zeer delicate plant, en ons klimaat is niet zijn natuurlijke habitat. De plant is bijvoorbeeld heel gevoelig aan grote temperatuurschommelingen, wat in onze niet verwarmde serres toch wel eens voorkomt. Zeker in de maand mei, wanneer ze net geplant zijn, en nog jong. Net zoals bij de mens is de kindertijd van een plant zeer cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de plant. Eens deze volwassen is, zijn er blijvende sporen van eventuele opgelopen tekorten. Liefde krijgen onze paprika’s niet tekort, maar biopaprika’s kunnen wij niet tot hun maximale opbrengst drijven. De smaak daarentegen is wel super :). 

Snijbonen maak je klaar net als gewone boontjes. Eerst blancheren en daarna aanstoven met wat ajuin of sjalot.

De rode biet zijn serieuze kloefen. We hebben de grootste geoogst op het veld, en de kleinere hebben we nog laten staan. Deze grotere rode bieten zijn natuurlijk goed nieuws, want dat betekent dat ze goed gelukt zijn dit jaar. Anderzijds moeten we wel opletten dat ze niet te groot worden, want dan vallen ze niet meer binnen de aanvaardbare formaten… Dat is soms wel het moeilijke aan kweken van groenten, ze mogen niet te klein, niet te groot zijn, juist gepast. Maar we kunnen we natuur niet helemaal onder onze controle krijgen. De receptjes zijn voor rode biet deze week, veel succes er mee!

Smakelijk! Christelpakketbrief 30 augustus


Dag pakketters!

Zoete bloemkool en broccoli in het pakket. Bloemkool en broccoli kweken is niet zo eenvoudig als het misschien zou lijken. Of denken jullie vooral aan wat jullie zullen klaarmaken met de groenten in jullie pakket, en niet zozeer hoe deze tot stand zijn gekomen? Geen nood, ik begrijp dat zeker, jullie magen knorren bij het zien van een heerlijke bloemkool of broccoli. Maar het is natuurlijk mijn taak om jullie ook wat meer bewust te maken van de stappen die gezet zijn om dit in jullie pakket te krijgen.


Bloemkool en broccoli planten we ondertussen met een machine, gelukkig. De eerste jaren deden we alles met de hand, maar de aanschaf van de plantmachine was onze redding. Wat we met de hand op 3u doen, gaat met de machine zeker 10 keer zo snel. De machine geeft zelfs ook korreltjes meststof mee, ook iets wat we vroeger na het planten met de hand moesten doen. De meststof is geheel plantaardig, op basis van het restproduct bij de raffinage van suikerriet. Nu weten jullie ons geheim waarom onze bloemkolen zo zoet smaken, we gieten we suiker op het veld :). 


Oja, vooraleer we konden planten hebben we natuurlijk in het voorjaar bemest met champost (een restproduct van de productie van bio champignons). Dan hebben we ook verschillende bewerkingen gedaan om de bodem klaar te leggen. Ok, eens de plantjes geplant zijn, leggen we een net over de planten zodat de vlindertjes, de koolwitjes, onze planten met rust laten. De doek gaat er verschillende keren terug van en terug erop, omdat we ook het onkruid moeten wegschoffelen tussen de planten. Deze bloemkolen en broccoli moesten ook extra water krijgen, de natuur gaf ze niet genoeg. We leggen er een darmpje tussen, en dan koppelen we er een 1000-liter vat water er aan, en hop de planten krijgen water. Oja, die darm moeten we ook dan nog oprollen terug. 


En dan , le moment supreme: de oogst. Bloemkool heeft het nadeel van niet allemaal in 1 keer oogstklaar te zijn en ook het nadeel gekend te zijn als wit. De witheid wordt niet zomaar verkregen, maar we moeten met de hand de kolen afdekken met een blad, zodat de zon er niet bij kan. Een paar dagen later gaan we door het bed en oogsten de kolen die klaar zijn. Met zo’n warme temperaturen, doen we dat elke dag, want de

kolen groeien dan echt als kool. Dan nog even wassen, hop in de frigo en daarna hop in jullie pakket.


Een hele klus dus om jullie een bloemkool te bezorgen! Van 1 bed bloemkolen hebben er verschillende bloemkolen verstek gegeven. Ondanks het water dat ze kregen, was het niet voldoende, en zijn ze maar magertjes uitgegroeid door de hittestress en droogtestress. We kunnen niet oneindig water geven, omdat we gewoon niet voldoende water hebben. En opgepompt water gebruiken van onze boorput, is eigenlijk echt not done op lange termijn. We verstoren daarbij de grondwatervoorraad enorm…

De bloemkolen die we wél konden oogsten, laat ze jullie smaken! En denk ook eens aan de weg die de bloemkool heeft afgelegd.

groetjes Christelpakketbrief 23 augustus


Dag iedereen


Vorig weekend ging ik op bezoek naar een bevriend koppel op bioboerderij ‘Onslogischvoedsel’ in Booischot, tussen Antwerpen en Mechelen ergens. Een drietal jaar geleden, toen wij voor de eerste keer iemand vast in dienst wilden nemen, startte Jelle bij ons vol goesting. Jammer genoeg moest hij na enkele weken stoppen, omdat zijn fysiek hem nekte.  Zijn verleden als professioneel skater had er voor gezorgd dat hij enkele zwakke plekken had in zijn lichaam, zijn polsen en knieën hadden afgezien van zijn gewaagd gespring en gerol. 


Nu 3 jaar later werkt hij opnieuw als boer, op de boerderij die zijn broer Ole begon in Booischot. Jelle en zijn vrouw Fleur hebben in die paar jaar hun leven helemaal omgegooid. Jelle reed rond met pakjes, en Fleur werkte op een school als logopedist. Op een bepaald moment, toen Jelle bij ons al even weg was en hij terug naar zijn oude job was gegaan, kwam het inzicht dat ze zo niet meer wilden verder doen. Elke maand hun lening afbetalen, en de rust en vrede niet vinden in zichzelf.  


Ze besloten om hun huis te verkopen, en in een tiny house te gaan wonen op de boerderij van zijn broer. Een tiny house is een geupgrade versie van een stacaravan, met wat meer comfort en vooral: goede isolatie. Jarno en ik hebben ook nog een jaar half in een stacaravan gewoond, toen we aan het sparen waren om onze boerderij te kunnen beginnen. Daarom leg ik zo de nadruk op die isolatie, want bij ons hing ‘s winters het ijs aan de binnenkant van onze deur :). Het gezin heeft nu meer ruimte dan ooit, ruimte in hun hoofd en in hun hart. 


Natuurlijk bekeek ik ook met de nodige interesse hun prachtige veld. Elk bioveld is uniek en het blijft boeien om op andere bioboerderijen te komen. Het is niet zo dat er maar 1 juiste manier is om groenten te kweken, er leiden verschillende wegen naar Rome. Ieder heeft zo zijn eigen accenten en zijn eigen unieke vondsten om tot hun eigen versie hun biodroom te komen.


Sommige boeren houden van structuur, orde, netheid, overzicht en efficiëntie. Sommige boeren houden daar niet zo van, maar doen dit toch omdat die opgesomde eigenschappen wél tot succes leiden. Een wanordelijk veld is niet zo handig: onkruid groeit overal, groenten worden niet genoeg in de gaten gehouden en worden te laat ontdekt, de boer vergeet dit of dat,...de boel ontploft! Aan de andere kant zorgt structuur voor rust, maar misschien ook voor saaiheid. Hier en daar een onkruidje is toch wel fijn voor onze natuur, en als alle groenten altijd perfect lukken is er ook niet veel uitdaging aan…Ok, om een lang verhaal kort te houden: ik was echt aangenaam verrast hoe daar de creativiteit en spontaniteit toch ook nog mocht bestaan! Frambrozen staan er niet netjes gegroepeerd in 1 blok ‘de kleinfruitblok’, maar overal doorheen het veld staan rijen frambozen, netjes op een rijtje, netjes onderhouden. Speels doorbreken ze de blokken groenten. Overal staan er fruitbomen aangeplant, en er was zelfs ruimte gemaakt op het veld voor Fleur haar bloemenproject. Haar bloemen zijn niet direct bedoeld om geld op te brengen (misschien in de toekomst wel, maar dat was nu niet de insteek. Fleur werkt nu in Antwerpen 2 dagen per week als logopediste), maar ze had daar gewoonweg goesting in! Niet meer of niet minder, gewoonweg goesting, goesting goesting..  Ze kregen toch een plaats op het vruchtbare veld, ook al hadden daar evengoed patatten kunnen groeien! Goesting was genoeg om bestaansrecht te geven aan haar bloemen. Dat noem ik pas echt bio en noem ik pas echt ruimte krijgen en vinden in je hoofd en in je hart! Waaw, daar kan ik nog veel van leren!!

Groetjes ChristelPakketbrief 16 augustus


Dag iedereen


Sinds vorige week hebben we hier hulp van Amber. Zij komt voor een korte periode hier stage doen. Ze doet hier voorstage, alvorens haar opleiding van Landwijzer te beginnen in september. Landwijzer heeft deze voorstage sinds een paar jaar verplicht gemaakt, met goede redenen. Het grootste deel van hun cursusisten bestaat immers uit mensen die nog nooit actief zijn geweest in de landbouw, of ook niet van boerenafkomst zijn. Sommigen hebben wat moestuinervaring, maar anderen hebben geen praktische ervaring of zijn nog nooit op een bioboerderij geweest.. Daarom moeten de cursisten, alvorens een echt engagement aan te gaan met Landwijzer en hun stageboerderij, eerst 10 dagen komen proeven. 


Proeven...als ik zelf onze groentjes proef,  word ik bijna euforisch. Heerlijk die mais, mmm, vorige week zaten we met z’n allen ‘s middags te smullen. Met échte boter, van bioboerderij de Zwaluw. Ik geef het toe, als ik van die heerlijke boter proef, dan zie ik vrolijke taferelen voor mij van gelukkige koeien en gelukkige boeren en boerinnen. Dat kan toch niet anders? En de boter smelt nog meer als goud in mijn mond. 


Proeven...van het leven op de boerderij, dat is ook wat jullie doen wanneer jullie de nieuwsbrief lezen. Amber vroeg mij vorige week of ik nog kon genieten van het oogsten van de groenten, of gewoon of ik mijn werk nog graag deed. Mijn antwoord was als volgt.  Ja, zeker, als ik zie hoe schoon en vitaal te tomaten staan te groeien, ben ik super blij. Elke week de pakketjes maken, ook al heb ik er al 10 000 of zo gemaakt, verveelt niet. Elke vrijdag kijk ik naar de pakketjes en denk ik : ik zou wel content zijn met dat pakket.  Maar 7 jaar na de start van ons project, is toch ook eerlijk om erbij te vertellen dat het boerenleven niet altijd rozengeur en maneschijn is. 


Toch vinden mensen het fijn als ze dit beeld voorgeschoteld krijgen van het andere schone leven. Ook de nieuwe trend om terug ‘respect’ te creëren voor de boeren, speelt hier op in. In de reclameblaadjes of op het internet of tv, krijgt de consument vrolijke boer en boerin te zien, die gepassioneerd zijn door hun job. Dat schone leven is niet direct bereikbaar, maar toch niet zo ver weg mochten ze echt kunnen of willen. Even dromen van een beter leven zonder stress? Het is zo universeel aan de mens om zich vast te klampen aan een al dan niet fictief of geromantiseerd beeld van ‘het andere betere’.  Dat betere kan zich niet alleen in de toekomst situeren, maar ook in het verleden. De oude Grieken keken vooral mijmerend terug naar het verleden, een periode waar alles paradijselijk was en nog geen pijn, miserie, verdriet en kommer en kwel was. In het oude testament werd dit vertaald in het concept van het Aards Paradijs, met Adam en Eva. De Romeinen waren geboeid door het idee van een Gouden tijd in de toekomst, te vergelijken met het concept van de hemel of de mooiere wereld hier op aarde na de dag des Oordeels.


Het gras is altijd groener aan de overkant, en ondertussen denk ik dat Amber wel door heeft dat onze job echt super fijn is, maar soms is het ook best wel stresserend en slopend. Dat hadden we zelf niet zo goed door in het begin, maar nu toch wel al meer. Sorry lieve mensen om jullie bioballon te doorprikken :). Het is hier wel wat het aards paradijs al ik ‘s morgens rondloop met Andreas en ons ontbijtje verzamel van blauwe bessen, vijgen en braambessen. En ik ben heel blij met ons biogras, ook al staat er hier en daar een onbesproeide distel.  Oef, eind goed, al goed...

Groetjes Christel


 Pakketbrief 2 augustus


Deze week is er geen pakketbrief, onze copiewinkel is met verlof!


tot volgende week!Pakketbrief 26 juli


Dag lieve mensen

Het is puffen hier op het veld. Niet alleen voor ons, maar in het bijzonder voor de groenten.

Wanneer wij dorst hebben, hebben wij hier de luxe om maar gewoon de kraan open te draaien, en hup onze noden worden ingelost. Onze groenten, en niet alleen die van ons, hebben die luxe niet. Dit is een probleem dat zich in vele gebieden in de wereld stelt en is zelfs één van de diepere oorzaken van de vluchtelingenstromen.  Een diepere oorzaak, omdat het niet zo is dat hier plots allemaal boeren in Europa toestromen die zonder water zitten. Nee, het is een proces dat de maatschappij op een veel groter niveau treft.
Wanneer het moeilijk of onaantrekkelijk wordt om te boeren door allerlei factoren zoals de lage prijzen, de klimaatverandering, de sociale status van het boerenbedrijf, problemen met rondprijzen en grondbezit...trekken de mensen weg van het platteland en gaan de stad in. Ze studeren, of werken in de secundaire of tertiaire sector. Wanneer de economie in deze landen gunstig is, raakt een deel van deze plattelandsontvluchters aan werk, maar velen raken ook niet aan werk. Armoede en penibele omstandigen doen sociale onrust ontstaan. De maatschappij polariseert, en ten lange laatste ontstaan hier ook intermenselijke conflicten.

Maar wacht eens, als er niemand nog eten wil produceren, hoe kunnen we dan overleven? De primaire sector is nu eenmaal primair voor iets. Het gaat om ons leven, om honger en dorst. Gisteren kwam een collega bioboer op bezoek. Een bioboer die biologie studeerde en doctoreerde, maar dan uiteindelijk 4 jaar geleden koos voor de landbouw. Hij was wat wanhopig, omdat onder deze omstandigen produceren écht wel niet gemakkelijk is. En het is niet dat er al zo veel marge is in onze sector, de droogte is maar 1 van de problemen. Toch is het een van de belangrijkste problemen. Want, ochja, geld en status is uiteindelijk maar bijzaak, maar wat kunnen we als antwoord bieden als er geen water is? Wij zijn hier zo rijk in het Westen, dat we nog wat kunnen brandjes blussen op ons veld. We hebben nl. sinds deze winter 4 regenputten met samen 80 000 liter water. Brandjes blussen, niet meer dan dat, want ook al lijkt dat gigantisch veel water, toch is dat echt wel direct op. En de droogte heeft ook effecten op de bodem op lange termijn. We moeten nog niet direct vrezen voor verwoestijning in België, maar in vele andere landen is dat al een feit. De verzilting in de polders is wél al een groot probleem aan het worden (=zouter worden van de bodem), en ook erosie (=wegspoelen van de bovenste vruchtbare laag aarde) is bv in Limburg al een groot probleem. 

Hoe moeten we hier mee om gaan? Wanhopen? Of kijken naar de toekomst, en op lange termijn denken. Een van de wegen die we kunnen inslaan is die van de agroforestery. Agro= landbouw forest= bos, boslandbouw dus. Agroforestry is een verzamelnaam voor systemen van landgebruik waarbij houtige meerjarige gewassen bewust gebruikt worden op hetzelfde perceel als landbouwgewassen en/of -dieren, door ze te combineren, na elkaar te laten volgen, ofwel beide. Dat betekent bijvoorbeeld dat er op het veld bomen en hagen worden aangeplant, niet alleen aan de zijkant van het veld, maar ook op het veld zelf. Deze bomen en hagen dienen in dit model meerdere functies. Zo kan het snoeisel bv. gebruikt worden om meer humus in de bodem te krijgen, wat erosie tegengaat en ook bodem in staat stelt om meer water en voedingstoffen vast te houden. Maar ook de vruchten van de bomen kunnen geoogst worden, of het groen als veevoeder. De bomen geven ook schaduw zodat het schrale karakter van de akkers wat gebroken wordt én ze zorgen ervoor dat er minder nutriënten doorspoelen naar het grondwater en trekken nuttige insecten en diertjes aan die plagen moeten inperken...Agroforestery ook voor ‘t Ambrozijn? Het is alvast iets wat nu al in het hoofd van mezelf, Christel de boerin, groeit. Hop! De toekomst tegemoet!

Groetjes Christel 

PS groene paprika? Niet zo lekker als rode, dat weet ik.  Ja hoor, eigenlijk is het net nog te vroeg voor rode paprika’s. Maar onze planten zijn blij met wat minder last om te dragen. Daarom een receptje ook in bijlage voor de groene paprika. Om jullie toch niet te veel te choqueren, heb ik rode paprika aangekocht van elders. Deze kregen in het voorjaar een duwtje in de rug met wat verwarming. De onze beginnen weldra te rijpen, sommige zijn nu al begonnen. Dus binnenkort paprikaweelde in het pakket!!

PS sorry voor het plastic in de fruitpakketten. Helaas kon ik kiezen tussen ofwel spaanse pruimen, ofwel belgische maar in een plastic potje… Jullie mogen deze potjes zeker en vast teruggeven aan ons, dan gebruiken we ze wel opnieuw!


Pakketbrief 19 juli


Dag iedereen

Wat een grote hoeveelheid bessen hebben we hier hangen. Eens je aan het plukken bent, wordt je er zo gelukkig van, dat je nauwelijks kan stoppen! De mens zijn oerinstinct komt dan naar boven, en de oerbevrediging van dit instinct ook dus. Dezer dagen ontvangen we veel mensen op de boerderij, en het fijnst vanal is als de mensen ook nog eens een kijkje nemen op het veld terwijl ze hier zijn. Dan zien ze hoe alles hier aan het bloeien en groeien is. De pompoenen beginnen al mooie bollen te maken, en de eerste boontjes worden geoogst. De tomaten blinken en de wortels glimmen. Komt dat zien, komt dat zien :). 

Jullie kunnen zelf blauwe bessen komen plukken op onze boerderij, telkens op woensdag 24/7 en vrijdag 26/7 van 13u tot 18u. Een leuk uitstapje, ook voor de allerkleinsten. Bessen plukken is heel gemakkelijk, en de kinderen vinden het fantastisch om te doen. De bessen kan je vers opeten, maar natuurlijk ook gemakkelijk om in de diepvries te steken. Ideaal voor smoothies, taarten, confituur, of als mooi ijsblokje in je drankjes. 

Een selder in jullie pakket. Lekker in de spaghettisaus of een zomers minestrone soepje. Maar je kan er nog meer kanten mee uit. Ook courgette kan je niet enkel warm eten, maar ook rauw!

Tot volgende week!

Christel


Pakketbrief 5 juli


Dag iedereen

Het is zomer. Een periode vol festivals, feest vieren, zingen, dansen, uitbundigheid. Toch is er bij ons vooral droefheid hier op ‘t Ambrozijn.

De wegen van mensen komen samen, maar gaan ook soms terug uit elkaar. Yves heeft heeft besloten om onze boerderij te verlaten. Hij en zijn vriendin verhuizen richting Vlaamse Ardennen, waar ze hopen eindelijk thuis te komen. Ze zijn zoals velen van ons op zoek naar een thuis, een plek waar ze vrede en geborgenheid kunnen voelen. Hier in West-Vlaanderen, meer bepaald Wingene, vinden ze dit niet. De varkensstallen in hun achtertuin met de kadavers, de blikken van de mensen naar Yves zijn haardos (Yves heeft een grote bos dreadlocks), de afwezigheid van hun familie en vrienden zorgen ervoor dat ze hun geluk elders willen proberen te vinden. Hier op ‘t Ambrozijn, was hij een vaste rots in de branding de afgelopen 2 jaar. De branding was hevig op ‘t Ambrozijn de afgelopen 2 jaar, en toch bleef hij stevig staan. Hij heeft elke vrijdag jullie pakketten rondgebracht tot in jullie depot. Hij schoffelde, plantte, oogstte, pelde prei, en deed de markt met ons mee. We deelden lief en leed met elkaar. Zelfs zijn vriendin Elisa kwam elke donderdag vrijwillig helpen. Met haar hart voor dieren en alles wat leeft, bracht ze zachtheid mee. Yves zorgde mee voor warmte en geborgenheid op onze boerderij, door zijn engagement voor de natuur en voor biologische gezonde en eerlijke voeding en nog meer door zijn immense empathie en geduld voor al wie op het Ambrozijn werkt en gewerkt heeft. We hebben echt veel verdriet dat dit nu een stukje verdwijnt. We weten nog niet wie nu op onze weg zal komen (vacature kan je terugvinden op onze website!), maar we weten wel wat we nu al missen!

Nu iets over de groentjes van deze week. Romeinse sla ( of bindsla) is lekker krokant en bewaart dus lang in jullie koelkast. Je kan het hart van de Romeinse sla ook warm verwerken, stoven in de pan (zie receptje).
Venkel is echt een super smakelijke groente. Vorige week kwam Fien voor de eerste keer werken bij ons. Ze zal de komende maanden als jobstudent bij ons op het veld en op de markt werken. Ook zij stelde de klassieke vraag ‘ Venkel, wat doe je daar eigenlijk mee?’. Vandaar dat ik het nog eens in mijn briefje vermeld. Venkel is heerlijk op de pizza, fijn gesneden (eventueel met de mandoline). Venkel is lekker rauw, in een slaatje, let er gewoon op om de venkel fijn genoeg te snijden. Venkel gaat goed samen met wortel, courgette, aardappel, pompoen, bataat, tomaat en aubergine. Dus je venkel kan je combineren met een andere groente naar keuze in een quiche, of gewoon geroosterd in de oven. Stoven kan ook, maar let er op dat venkel iets langer nodig heeft dan bv. Courgette. Je kan de venkel ook gebruiken waar je anders ajuin zou gebruiken. Bv. bij gestoofde worteltjes, of in een soepje. Geduld is hierbij zeer belangrijk. Venkel heeft de tijd nodig om wat glazig te worden. Dan komt zijn zoete smaak naar boven. Venkel is ook super in een papillot met vis. Papillot klinkt zo moeiijk, maar is zo simpel! Neem een aluminiumfolietje, vet in met olie en leg je vis er in. Je groentjes in fijne julliene of in blokjes erop schikken (ik zou een combinatie maken van courgette en venkel), wat witte wijn, wat viskruiden naar keuze of bouillon, peper, zout en in de oven. Het venkelloof kan je ook in de papillot doen voor de smaak! Succes! Groetjes Christel


pakketbrief 28 juni


Dag iedereen

De vakantie in aantocht, fijn voor iedereen, maar voor ons soms toch wel wat een stressvol.
We zijn het ondertussen wel al gewoon, maar de komende weken zijn velen onder jullie op reis. We proberen hier rekening te houden op ons veld, maar jammer genoeg houden onze komkommers, courgettes, tomaten en paprika’s hier geen rekening mee. Dit zijn immers vruchtgewassen, en in tegenstelling tot bv. Sla, oogsten we hier niet 1x van, maar elke week een beetje. Willen we tomaten voor jullie voorzien in september (en ja wij willen tomaten kweken en ander lekkers, wij zijn boeren en dat is onze job!), dan zijn die er jammer genoeg ook al wanneer jullie op reis zijn. 

Daarom voorzien we een vakantieregeling, voor wie wil, want we kunnen jullie natuurlijk niet verplichten!
Je kan kiezen voor het volgende.

  1. Je pakket doorgeven aan buur, vriend, collega of familielid.
    Zo leren andere mensen ook onze pakketten kennen, en doe je hen een plezier.
    Je hoeft ons niets te laten weten hiervoor. Zorg er wel voor dat je vervangers duidelijk de afspraken van jouw afhaalpunt kennen.

  2. Je pakket doneren aan het goede doel. Wij werken hiervoor samen met Fernand Marechal, pastoor van Zeebrugge die zijn huis dagelijks open voor de groep vluchtelingen die daar belanden, vaak op weg naar Engeland. Er wordt gekookt voor hen met geschonken voedsel, en het overgebleven voedsel wordt ook verder verdeeld aan lokale hulpbehoevenden van Zeebrugge. 


  1. We bezorgen je de vrijdag van je terugkomst voor de waarde van je gemiste pakket tomaten, een spaghettimix, aardappelen of extra fruit


De leden van Voedselteams vzw kunnen dit via de webwinkel zelf bestellen. Wie afhaalt in Ver-Assebroek, Sint-Jozef, Sin-Andries, Blankenberge of op de boerderij zelf, kan het formulier op onze website invullen.


De tuinbonen vergen wat werk om klaar te maken, maar het is echt de moeite waard!!

Veel dopplezier! De peulen kan je niet opeten, het is hem te doen om de boontjes binnenin. De meeste mensen doppen de boontjes 2x, dus het vliesje om de boon zelf kan je er ook nog van doen. Dat hoeft niet, want nu zijn ze nog jong, en is het vliesje dus nog mals. Het is zoals je zelf verkiest...


Groetjes Christel


Pakketbrief 21 juni


Dag iedereen

Het gaat hard op het veld. Vandaag is het de zonnewende, de langste dag van het jaar. Wat heftig is dat allemaal voor onze groenten. De planten groeien zo snel, dat ik me soms opgejaagd voel door hen. Met een immense energie doen ze door totdat de zon ondergaat. De bloemkolen en broccoli’s willen élke dag geoogst worden, terwijl wij zelf wel ook een dagje rust in de week willen. Maar ze gunnen het ons niet. Ook het onkruid groeit razendsnel. De tomaten klimmen en klimmen maar, echt alles is in volle actie.  Eerst nemen ze voor zichzelf alles wat ze nodig hebben om te groeien en om hun doel te bereiken. Daarna komt het moment dat ze ook beginnen te geven, waaw.

Soms is het fijn als het leven vol energie, passie, doorzetting, en snelheid zit. Op andere momenten hebben we meer nood aan traagheid. Het liefst heb ik de maanden maart en april, en augustus en september. Dan geniet ik van de eerste warmte en doet de aantocht van het nieuwe seizoen nieuwe energie ontstaan. In augustus en september kunnen we terug wat ademen. Alle planten groeien nog flink voort, en ook wij doen nog flink ons best. Toch is het allemaal wat gemoedelijker. Vanaf half augustus zijn de pompoenen er, mijn favoriete groente.  De pompoen kondigt dan de warmte en de rust van de winter aan, het samen zijn en het bezinnen. De diep oranje kleur is zo krachtig, dat we de winter door zullen kunnen komen. Deze week nog geen pompoenen, maar wel smaakvol ander groens.

We zijn blij dat de aardbeienpluk er zo goed als op zit. De hoeveelheid werk dat we in deze vruchten gestoken hebben is ongelooflijk veel. Dat de prijs het dubbele is van een niet- bio bakje in de supermarkt, verbaasd jullie waarschijnlijk. Maar het verschil in het kweken van een bio aardbei in volle grond met een gangbare aardbei die op substraat groeien is zo groot, dat het prijsverschil echt niet overdreven is. Door nu zelf al 7 jaar steeds meer te leren over voeding in al zijn aspecten, en niet alleen in verband met groenten en fruit, ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Hoe groter het prijsverschil tussen het bioproduct en het gangbare product is, hoe meer je kan vermoeden dat de gangbare variant op een of ander vlak serieus ‘louche’ is.  Ik vind het een passend woord, omdat je op het eerste zich nooit kan vermoeden wat er werkelijk aan de hand is. Totdat je echt doordenkt en dieper begint te graven. Louche komt van het latijnse luscus, wat eenogig of slechtziend betekent. Soms doe ik ook met opzet mijn bril niet aan om niet te hoeven zien hoe vuil mijn keukenvloer er bij ligt. Maar voor wat er in mijn potten komt, gebruik ik mijn vergrootglas...

Groetjes Christel


Pakketbrief 14 juni


Dag allen

Haast en spoed is zelden goed; zo sloop er vorige week een foutje in de pakketbrief. Er stond bij de pakketinhoud dat de middel pakketten een courgette kregen, maar helaas, dat was niet zo voorzien...Sorry!


Regen, ik vroeg er vorige week om, en ik heb er met overvloed gekregen. Zalig vind ik dat, werken in de regen! Als het koud is of winderig, dan niet, maar zoals het woensdag was windstil en aangenaam warm: zalig! Dan hullen we ons helemaal in regenkledij, en ploeteren we toch op het veld. Enkel om te oogsten, want nu iets van onkruid wieden of iets planten is niet zo goed voor de bodem. Dan compacteren we die te veel. Bij dat ploeteren krijg ik dan zo veel zin om mijn schoenen af te toen en de aarde tussen mijn tenen te laten kruipen. Qudratullah vindt het maar niets die regen, maar ik legde hem gisteren uit dat je moet proberen je innerlijk kind terug te vinden. De term innerlijk kind is nogal zweverig misschien, en zijn Nederlands is al heel goed, maar nog niet zo goed zodat hij zo’n termen kan plaatsen, maar ik bedoel daar iets heel eenvoudigs mee. Ik bedoel daarmee dat je kan proberen terug te gaan naar het kinderlijke gevoel van volledige overgave, pure vreugde en absolute zorgeloosheid dat iedereen wel ervaren heeft bij het springen in plassen, graven in het zand, en het mengen van zand of aarde met water. Heerlijk, modder en gangetjes maken en putjes en bergjes en schelpjes en stokjes en blaadjes en potjes en…, diepe gelukzaligheid in de eenvoud van het leven. Toen ik dat uitlegde aan Qudratullah, verscheen zijn mooie glimlach. Als we over Afghanistan praten, lacht hij niet zo vaak. Meestal gaat het over alle slechte dingen die daar gebeuren. De taliban, de oorlog, al de mensen die dood zijn van zijn familie, en alle problemen. Maar nu lachte hij intens, en zelfs zijn ogen fonkelden. Hij had als kind dat ook gedaan, putten gemaakt en gespeeld,  en blij geweest.
Op zijn glimlach, die echt prachtig is trouwens- ik word hier omringd door allemaal mooie groenten én mannen op het veld, ik ben een heel gelukkige vrouw :) :) - op die glimlach dus, hebben we lang moeten wachten. Toen Qudratullah hier toekwam bij ons, nu precies 1 jaar geleden, was hij helemaal gesloten en moe van zijn gedool door Europa. Nu zijn we hier op ‘t Ambrozijn allemaal zo blij, want Qudratullah lacht nu af en toe, heel hartverwarmend doet hij dat. Danku Qudratullah dat je hier nu al 1 jaar werkt!

We blijven eigenlijk allemaal kleine kindjes blijven diep vanbinnen; verwonderd over al het moois en mmmm lekkers in de wereld. Jarno zijn kinderlijk geluk, net als van mijn vader, is wanneer hij met de tractor kan rijden. En lieve mensen, echt waar, het is geen mopje, Andreas zijn eerste woordje was tractor. Zijn tweede woordje aardbei. Soms is het hier precies hemel op aarde…

Groetjes Christel


pakketbrief 7 juni


Liefste lezers

Het pakket is deze week uitsluitend eigen teelt! Behalve voor de XL heb ik nog een extraatje van elders moeten voorzien. Hoera, het echte seizoen is zich vollebak aan het geven. De regen doet deugd, en we hebben die écht wel nodig. Tis opnieuw een heel droog voorjaar, en jammer genoeg is zo een paar regenvlagen niet voldoende op de voorraden terug aan te vullen. We willen dus meer van dat alsjeblief, maar we zijn wel dankbaar voor wat we al gekregen hebben.

Ik ga even verder met mijn verslag over de Aldi en bio, en meer in het algemeen de evolutie van supermarkten die nu ook op de biokar springen.

De vorige keer had ik het over het schaalvoordeel van grote ketens, waardoor ze bepaalde producten aan lagere prijzen kunnen aanbieden dan dat wij dat kunnen als handelaar. Want wij zijn niet enkel producent, maar ook handelaar. De combinatie deze twee beroepen, lijkt voor de buitenwereld fantastisch en dat is het vaak ook! Wij krijgen zo veel appreciatie van jullie, en vele oogjes zien we blinken bij het vertellen over de smaak van onze groentjes. Aan de andere kant, is de combinatie van de twee beroepen ook echt zwaar. Vooral omdat het verhandelen veel werk met zich meebrengt. Vroeg opstaan voor de markt weegt wel door nadat we tot ‘s avonds aardbeien geplukt hebben. En we zijn ook afhankelijk van jullie voor onze verkoop en ons inkomen. Een boer die bv. met contract werkt, heeft ook wel stress om zijn teelt te doen slagen, maar op een manier geeft dat contract hem ook soms wel rust in zijn hoofd, ook al is het een contract met slechte voorwaarden. Hij zal z’n groenten toch kwijt raken.

Ok, even verder over dat schaalvoordeel. Is dat eigenlijk iets slechts, het feit dat de supermarkten door hun efficiëntie ons voedsel aan lagere prijzen kunnen aanbieden?

Wel, ik denk dat velen onder ons op de werkvloer en in allerlei aspecten van hun leven ondervinden hoe efficiëntie ook kan doorslaan. Efficiënt werken is goed, maar als alles steeds beter, sneller, doeltreffender moet, worden fouten steeds minder getolereerd. De druk wordt hoger op de mensen, en dat leidt tot stress.  Ik probeer zo weinig mogelijk naar de supermarkt te gaan, alleen als ik eens vuilniszakken nodig heb, spring ik binnen in de Delaize. En dan valt mij telkens op hoe weinig contact de kassiersters leggen met mij. Ik word daar altijd zo diep droef van. Efficiëntie proberen wij ook toe te passen op onze boerderij, maar daarbij proberen we respect voor menselijkheid niet te vergeten.

De vraag die voor ieder van ons ligt is de volgende: wat willen we in het leven voor onszelf en andere mensen?
Willen we goedkoop voedsel, waarbij elke schakel in de keten door allerlei truckjes moet proberen zo goedkoop mogelijk te werken? Truckjes zoals pesticiden, herbiciden, vervuilend transport, hoge werkdruk, schaalvergroting, efficiëntie, slechte loonvoorwaarden of arbeidsomstandigheden….en de effecten hiervan op de mens. Of willen we eerlijk, duurzaam voedsel, waarbij de liefde voor de medemens centraal staat? Bio in de supermarkt van de grootschalige bioboer zal nooit hetzelfde zijn als bio van bij de kleinschalige bioboer. Ik ben er zeker van dat jullie het verschil niet gewoon proeven, maar in de eerste plaats gewoonweg VOELEN! Sorry lieve supermarkten, we geven ons niet gewonnen.  Groetjes Christel


Pakketbrief 31 mei


Dag lieve lezers

Ik weet het, jullie verwachten mijn super spannende verslag i.v.m. Aldi. Dat komt, maar vandaag niet :). Er is namelijk iets veel veel belangrijkers te melden: Tim onze stageair heeft na maanden zagen van de vrouw des huizes, een pakketbrief geschreven!! En ja hoor, het was het wachten waard, want hij is prachtig, ontroerend en oprecht (zowel de brief als onze Tim zelf, dat wordt een echte bioboer!) Veel leesplezier en smulplezier van onze groentekes. Groetjes Christel

Beste groentepakketters,

Ik ben Tim en ik doe als sinds oktober stage bij Jarno en Christel als Landwijzer-student. Ik help mee op het land en met jullie pakketten. Exact een jaar geleden begon ik met een proefstage op ’t Ambrozijn en leerde ik hen kennen. Hun zoontje Andreas was toen net geboren en de mensen bij Landwijzer zeiden dat ze wel een handje konden gebruiken. We zijn nu een jaar later en ik voel me enorm thuis zowel op het bedrijf als bij Jarno en Christel maar vooral in de biologische landbouw.

Ik ben zoals velen iemand die niet goed wist wat te studeren. In het middelbaar begon ik met Latijn en daarna sportschool. Ik wist dat ik van thuis uit mocht doen wat ik wou zolang het maar een hoger diploma was. Mijn “ding” had ik in het middelbaar niet echt gevonden dus kwam ik met het idee van verpleegkunde op de proppen. Iedereen was laaiend enthousiast en vond dat het iets voor mij was. Ik begon dan maar half-geïnteresseerd aan de opleiding zoals al de rest van mijn schoolcarrière om in het tweede jaar tot de conclusie komen dat ik er weinig tot geen voldoening uit haalde. Nog steeds op zoek naar mijn echte interesse deed ik verder en werd het zwaarder om vol te houden. In mijn laatste jaar zakte ik mentaal diep en worstelde ik enorm met mijn toekomstvisie. Ik was doodsbang om te gaan werken als verpleegkundige en elke morgen tegen mijn goesting op te staan. Op Nieuwjaarsdag 2018 zat ik met de familie aan tafel en ik was enorm ongelukkig en voelde me alleen. Er werd lustig over de studies, werk en de toekomst gepraat (de zogenaamde goede voornemens). Op dat moment draaide er een knopje om in mij hoofd, het was genoeg geweest. Ik moest en zal op zoek gaan naar iets dat mij voldoening, geluk en betekenis zou geven.

Ik had het jaar ervoor al begonnen met biologisch tuinieren in een klein moestuintje bij mijn vader. Het begon als een experiment maar groeide snel uit tot een ware interesse. Het idee van boer te worden kwam soms voorzichtig in mijn gedachten. Hoewel ik dacht dat boer worden iets is waar je in geboren moet worden of van je familie uit meekrijgen. Toch werd het verlangen groter en ging ik op zoek naar een andere manier. Toen kwam ik terecht bij Landwijzer. Zij bieden cursussen aan om biologisch aan landbouw te doen zonder enige achtergrond. Het was perfect.

Een paar maanden later ging ik naar een infoavond in Gent die 4 uur duurde. Achteraf stond mijn hoofd op barsten. Ik had in geen jaren niet meer zo geconcentreerd geluisterd naar iemand.

Er werd aangeraden om een proefstage te doen en die deed ik bij ’t Ambrozijn. Alles viel op zijn plooi. Ik kwam op een dag thuis van de boerderij en mijn vader keek mij aan. Ik was helemaal bruin van de zon, zwart van de aarde en ik had een fonkeling van vermoeidheid en voldoening in mijn ogen. Hij zei: “Amai gij ziet er gezond uit!”. Zijn woordkeuze was spontaan maar accuraat. Ik voelde mij ook gezond. Zowel fysiek als mentaal. Het was beslist; dit ga ik verder doen.

Het gaf mij een enorme boost om de rest van mijn studies verpleegkunde af te werken om de familie tevreden te stellen. In oktober mocht ik mijn diploma in handen nemen. Ik was al begonnen in ’t Ambrozijn en die jaren verpleegkunde leken nu zo ver. Het zei me niets meer, ik was volledig toegewijd aan mijn carrièreswitch en had niet meer achterom gekeken. Tot vorige week. Een jaar na mijn eerste kennismaking met het boerenleven. Ik besefte plots hoeveel ik gegroeid was als persoon. Hoeveel ik geleerd had van iedereen en vooral van mezelf. Voor de eerste keer in een lange tijd kon ik trots zijn op wie ik ben.

Ik wil graag Jarno en Christel alvast bedanken voor de fantastische stage en om zo open en persoonlijk met mij om te gaan. Bedankt om te zijn wie jullie zijn.


pakketbrief 24 mei


Dag lieve lezers

Als de media mogen geloven, hebben wij de bioboeren, redenen om te juichen. Bio groeit! Er wordt steeds meer bio gekocht door de consumenten. Ik zou natuurlijk mijn eigen reputatie geen eer aan doen, mocht ik hier geen kritische bemerking bij formuleren. Hou jullie klaar, hier komt ze!

Zoals passend is bij een betoog, begin ik met enkele officiële cijfers, te vinden in het jaarverslag over bio, gemaakt door in Brussel werkende, zeer ijverige en correcte mensen.

In 2018 werd via Vlaanderen bijna 242.000 ton aan biologische producten afkomstig uit niet-EU-landen ingevoerd. Het merendeel van deze zendingen wordt aangeboden bij de douaneautoriteiten van Antwerpen en Mechelen. Op productniveau valt het overwicht op van verse bananen: zij maken meer dan 40% uit van het totale volume aan biologische producten die door Vlaanderen worden ingeklaard.

De klassieke supermarkt blijft voorlopig het grootste biokanaal. De hoevewinkel en de boerenmarkt zijn de kanalen met het hoogste percentage aan biologische producten in het assortiment. Een kwart van de producten is hier biologisch.

Een van die supermarkten is de Aldi. Dat de Aldi al een tijdje biologische Fair trade bananen verkoopt, hadden wij al een hele tijd geleden vernomen van een klant die per ongeluk haar mond voorbij praatte. We vernamen dat de bananen daar 1.59 euro per kilo kosten. Soms zelfs nog goedkoper. Ze zijn bio én fairtrade! Waaaw, allen daarheen! En ze verkopen ondertussen nog meer bio producten in de Aldi, stuk voor stuk goedkoper dan je die zou vinden in een hoevewinkel of kleine natuurwinkel. In ons kraam en in de fruitpakketten kosten de bananen fair traide en bio 2.79 euro per kilo. Hoe kan dat nu zo’n prijsverschil?

Wel Aldi staat daar in de haven van Antwerpen met enkele camions om de bananen dan te vervoeren naar hun  logistiek centrum van waaruit alle Aldi’s bedeeld worden. Wij halen onze bananen van de biologische groothandel, die daar met 1 camiontje staat, en die zo de bananen verder verdeelt naar biowinkels en boeren zoals wij. De prijs die wij zelf moeten betalen aan onze groothandel ligt hoger dan de 1.59 euro per kilo!

Waarom doet Aldi dit dan? Simpel: men mag niet verkopen met verlies, maar wel break-even. Op die manier zijn alle supermarkten vandaag nu bezig. De consument wil meer bio, want dat is gezonder en beter voor de aarde, maar de consument wil niet meer betalen voor bio dan voor gangbaar. Zo is de redenering van de supermarkt toch. Dus zij hebben twee tactieken. Tactiek 1: Door hun schaalvoordeel kunnen ze het zich permitteren om bioproducten met een minimale winstmarge, of zelfs zonder winstmarge, te verkopen. Tactiek 2: ze drukken op de prijs bij de boer en stimuleren de boer om grootschaliger te worden, zodat deze ook door zijn eigen schaalvoordeel kan produceren aan een lagere prijs. Organisaties als Boerenbond stimuleren boeren massaal om om te schakelen naar bio, ze krijgen zelfs subsidies en ondersteuning.

Afgelopen 2 jaar zijn enkele gangbare serretelers dan ook omgeschakeld naar bio in Vlaanderen, met de belofte dat ze een betere prijs zouden krijgen voor hun producten.  Dit zijn boeren die reeds op grote schaal teelden in verwarmde glazen kassen, met de meest moderne technologieën. Zij zijn nu bio geworden, en wij dutsen kleine bioboerkes, met onze simpele plastic tunnels moeten tegen hun productieprijs opkunnen?
De biokomkommers stonden nog nooit zo goedkoop! Normaal kreeg Philip Vermeulen, kleine serretuinder, verwarmd, toen hij 20 jaar geleden omschakelde naar bio, 1 euro per stuk voor zijn eerste biokomkommers. 20 jaar geleden!! Enkele weken geleden, 20 jaar later, krijgt hij voor zijn eerste komkommers 0.75 euro. En nee lieve mensen, het is niet zo dat we nu plots veel efficiënter komkommers kunnen kweken dan 20 jaar geleden. De enige factor die hier meespeelt is: grotere investeringen bij die ‘nieuwe’ boeren, en schaalvoordeel. Die investeringen worden trouwens tot 70% gesubsidieerd, met belastingsgeld natuurlijk.


Ik heb zonet even de site van de Aldi bekeken, bij wijze van onderzoek om mijn pakketbrief te kunnen schrijven. Wat ik daar allemaal te lezen kreeg, waaw, nu heb ik echt zin om naar de Aldi te gaan, ze hebben me helemaal overtuigd. Ik zag een boer op de voorkant van hun folder, en de slogan ‘ Vers van bij ons’. Nuja, ik ben niet zeker dat het een boer is, want er staat geen naam of zo vermeld bij de man. Maarja, ik denk toch wel dat hij een boer is, want hij heeft een krop sla in zijn handen, en er staan serres op de achtergrond. En hij heeft een spade vast, waarmee hij waarschijnlijk zonet de verse krop sla die verkocht wordt mét een kluitje aarde uit de grond heeft gehaald. Oja, en hij heeft een overall aan, die lichtjes vuil is. Ik denk wel dat het een boer is, dat kan niet anders. Ze sporen me ook aan om verder te lezen op hun site wat hun visie is t.o.v. boeren.   Ik breng jullie volgende week verslag uit, want zo blijkt, hebben ze heel wat te vertellen over duurzaamheid. Ik ben zo gefascineerd, dat ik dit zaakje toch wat dieper wil uitspitten. Maar nu moet ik dringend pijpajuintjes kuisen, en aardbeien plukken!!

PS De babyspinazie is bedoeld om rauw als salade te eten.

Groetjes! Christel


Pakketbrief 17 mei


Dag lieve lezers

Puf puf puf, wat een hoop werk is er op het boerenerf! Tomaten dieven, komkommers planten, eerste courgettes oogsten, pompoenen planten, bedjes klaarleggen, patatten aanaarden, kolen schoffelen, water geven, wortels wieden, voorbereiden, verzorgen, zaaien, oogsten, wassen, afwegen, de pakketten klaarmaken, rondrijden, pakketbrief schrijven, facturen betalen, schuur ordenen, nieuwe schuur betalen, nieuwe schuur bouwen, oprit aanleggen, fruit bestellen, om witloof rijden naar Nico, om tomaten rijden naar Philip, rekeningen controleren, sociale inspectie ontvangen, personeelsadministratie, reclame, facebook, nieuwe klanten zoeken, bijleren over nieuwe teelten, naar de markt gaan, klanten bedienen, leverancier van het plantgoed ontvangen, plantjes wegzetten in de schaduw,... OW MY GOD!!
Gelukkig doen Jarno en mezelf dit niet alleen, maar zijn er een heleboel mensen hierbij betrokken.
Echt een he-le-boel! En daarmee bedoel ik niet alleen de mensen die bij ons werken.

Het is een fantastisch netwerk van mensen dat de afgelopen jaren zich op een of andere manier verbonden heeft met ons boerenerf. Van de vrouw die deze week ons bedrijf aan een sociale inspectie onderwierp, tot Tania die de rekeningen controleert,  de vele depothouders, tot de architect van de schuur Nikolaj, de chauffeur Yves van de groothandel Biofresh, de mensen die elke week onze pakketbrief printen van Groep Gheysen, de bankbediende die ons wisselgeld klaar legt, …
en dan niet te vergeten de vele vele mensen die onze groenten en fruit opeten!!

Een gans netwerk, hand in hand, elk een schakel waardoor iedereen met iedereen verbonden wordt.
Een netwerk vol arbeid, inzet, enthousiasme, gedrevenheid, idealisme, en vooral LIEFDE!!!!
Echt waar, met hopen liefde hebben Jarno en ik, met de gigantische hulp van vele mensen, de afgelopen 7 jaar ons eerste kindje, ‘t Ambrozijn, grootgebracht.
It takes a whole village to raise a child, and a whole village to support a farm.

Bedankt aan allen voor zo veel liefde!

Groetjes Christel


Pakketbrief 10 mei


Dag lieve lezers

Het jaarrapport 2018 van het Departement Landbouw en Visserij  is verschenen. Ze analyseerden alle gegevens i.v.m. de biologische voedingsproductie, verwerking en verkoop.

Het aantal Vlaamse landbouwbedrijven die onder controle staan voor biologische productie is vorig jaar gestegen tot 514 bedrijven, wat een toename betekent van bijna 10%. Er waren 56 nieuwe aanmeldingen, terwijl 11 bedrijven hun biologische productie in de loop van 2018 hebben stopgezet.

Waaw, 514 bedrijven, wat goed! Ja, dat is waar, maar het totale percentage biolandbouw is nog steeds maar 1.3% van het totale Vlaamse landbouwareaal. Dat is in vergelijking met andere landen echt belachelijk weinig. In Oostenrijk is 19.3% van alle landbouwareaal bio, in Italië 11.5%, in Zweden 16.5%.  In Spanje is er meer dan 1.71 miljoen hectare bio, in België is er 7.913 hectare bio. In vergelijking is er in Vlaanderen natuurlijk ook niet zo veel landbouwgrond beschikbaar, maar verhoudingsgewijs zijn we toch serieus achter!

Zelf worden wij hier elke dag mee geconfronteerd. Alle velden rond ons zijn niet biologisch, er zit nog weinig ziel in deze bodem en in deze boeren. Ze staan vol patatten, mais of hier en daar wat industriegroenten. Het is voor de àlle boeren, ook wij, een hele uitdaging om je bedrijf rendabel te houden en er voor te zorgen dat je genoeg verdient. Het is daardoor zeer verleidelijk om enkel naar de boerderij als productieve machine te kijken. Als je dit echter doet als boer, verschrompelt je ziel én de ziel van je bedrijf.

Grote agressieve tractoren en spuitmachines zijn een veruitwendiging van deze zielloze landbouwcultuur. De boeren komen nog amper in contact met hun aarde, met hun veld, maar zijn als een fabrieksarbeider die moet luisteren naar wat hun autoritaire baas (afnemer zoals supermarkt, veiing, verwerkingsbedrijf,...) wil.  Ze hebben geen autonomie meer om te beslissen: uniform voedsel, efficiënt geproduceerd, en goedkoop. Dat zijn de doelstellingen die ze moeten behalen om hun bedrijf rendabel te houden. En daar slagen ze amper in, en zonder steunmaatregelen (subsidies) van de overheid waren de meeste al overkop gegaan.

Wij voelen ons de paria’s van de landbouwers rondom ons. Zij spuiten maar, en wij doen vervelend omdat ze moeten opletten dat er geen sproeistoffen op ons veld terecht komen. Die ambetante bioboer daar! We ruiken de sproeistoffen tot in ons huis, en wat je ruikt, hebben we ook ingeademend.

De laatste keer kwam de patattenboer van het veld naast ons, ‘s avonds tegen 22u sproeien. Hij was als een dief in de nacht, misschien wel wetend dat wat hij doet niet ok is. Misschien hopend dat wij al in ons bed zouden liggen. De dag voordien was hij zich komen voorstellen aan ons. Het is immers iemand die aan seizoenspacht doet. Dat betekent dat hij het veld huurt van een andere boer voor 1 jaar. Aardappelen vragen zo veel van de bodem, dat je geen jaren na elkaar op hetzelfde veld patatten kunt kweken. Wij doen aan vruchtwisseling op 1 perceel en zo komt maar 1x op de 10 jaar op dezelfde plaats patatten.  Hij wist dat wij bio zijn, maar we moesten ons geen zorgen maken. Morgen zou hij tegen het onkruid spuiten, maar daarna enkel tegen de patattenziekte, zo veel als nodig (soms elke week) en dat is niet giftig hé! Wel, we moesten hem teleurstellen dat ook dergelijke chemische middelen tegen fytoftora niet toegestaan zijn in de biologische landbouw, en wel degelijk zeer giftig zijn. Hij wist dat niet, een jonge gast van rond de 25. We voelden ons diep droevig en gingen met een grote tristesse slapen.

Liefste mensen, deze week is het pakket volledig eigen teelt. Als je onze groenten klaarmaakt, proef dan de ziel die in deze groenten zit. Voel hoe jullie ziel gevoed wordt, en hoe jullie ons de kans geven om onze ziel te voeden.

Groetjes

Christel


Pakketbrief 3 mei


Dag lieve lezers

De aandachtige lezers onder jullie hebben waarschijnlijk wel gemerkt dat de boerin van het erf bekend onder de naam ‘t Ambrozijn back in business is. Een boerderij zonder boerin is als een café zonder bier. In café ‘t Ambrozijn wordt een van de betere biobieren geserveerd: een (chri)STELLA Artois :).  

Nee, nu eventjes serieus. De afgelopen maanden waren de moeilijkste van mijn relatief korte leven. Een jaar geleden werd ons zoontje geboren, midden in de voorjaarsdrukte. Ik hield 6 maanden dapper vol, maar plots ging het écht niet meer. Ik stortte volledig in en een groot, akelig en duivels monster kwam mij volledig inpalmen. Ik werd opgenomen in Sint-Camillus, het moeder-baby centrum van het psychiatrisch ziekenhuis in Gent. Wat een geluk voor mij dat zo iets bestaat hier in België, wat jammer dat er maar 2 plekken zijn in Vlaanderen waar je zo goed opgevangen wordt, samen met je kindje. De stap voor mij was groot, want het horrorbeeld van de psychiatrie en psychisch ziek zijn was heel erg beangstigend voor mij. Zeker omdat ik zelf van kleins af geconfronteerd ben geweest met de psychische problemen van mijn moeder. Andreas verbleef er samen met mij 3 maanden en mijn postnatale depressie werd door dit verblijf steeds minder alles innemend.

Ik leef nu een ander leven, of probeer dat toch zoveel mogelijk. Dat leef je uiteraard altijd als je moeder wordt, maar ik heb het wat moeilijker gehad met die verandering. De druk van de boerderij de afgelopen 7 jaar was enorm. Wij hebben eigenlijk ons écht kapot gewerkt om ons bedrijf uit de grond te kunnen stampen en dat heeft zijn weerslag gehad. Het is maar een keer dat ik uit mijn normale omgeving getrokken werd en gedwongen werd om stil te staan, dat ik beseft heb hoe veel té veel we gewerkt hebben. We zijn beide ambitieus en willen bio groot maken vanuit de wil om de wereld een betere plek te maken. Niet dat we Maria en Jozef zijn, maar voor het geld doen we het echt niet. Een tijdje geleden werden we echt met onze neus op de feiten gedrukt. Een stagebegeleider van Tim kwam met ons berekenen wat nu eigenlijk ons bruto-uurloon is. Een 3-uur durende berekening, gaf als resultaat dat we voor 17 euro per uur werken. Bruto. Het gemiddelde uurloon van de Vlaming ligt op 29 euro bruto per uur.  Voor een boerderij doen we het goed, want bij de meeste boeren ligt dit rond de 10 euro bruto. Voor iemand met een zelfstandigenstatuut, doen we het bijzonder slecht. Andere ambachtslui die hard labeuren en veel vakkennis nodig hebben, en daar reken ik ons bioboeren ook zeker toe, die rekenen toch wel 35 à 40 euro per uur als ze je chauffage komen repareren.

Onze pakketbrief heeft normaal geen klaagmuurfunctie, maar ik wou jullie toch even laten weten waarom ik afwezig was. Ik doe dit in de eerste plaats om het taboe rond depressies en andere psychische problemen een klein beetje te doorbreken. Want het taboe is groot, zeer groot zo mocht ik zelf ondervinden. Maar het is natuurlijk niet zo dat het vele werken de enige factor was die mij genekt heeft. Het was een samenspel van de erfelijke biologische belasting die ik heb, van de wonden die ik opgelopen heb in mijn afgelopen leven, alsook van de maatschappij waarin we leven. Het jonge gezin staat onder grote druk terwijl de grote ondersteuning die vroeger door de gemeenschap gegeven werd, niet meer is.

Over wonden gesproken, onze spinazie raakte gewond enkele weken geleden bij hevige wind. De doek die de plantjes normaal beschermt tegen bar weer, sloeg iets te hevig tegen de blaadjes, waardoor ze hun blad beschadigd raakte. De lichte plekjes die je ziet op de spinazie, is daar nu het litteken van. Deze zijn perfect eetbaar!! Dus gewoon aanvaarden, en klaarmaken die handel! Tot volgende week! I’m back. Christel


Pakketbrief 26 april


Dag iedereen


Rabarbertijd! Wie rabarber associeert met heerlijke taarten, crumbles of dergelijke, verraadt jammer genoeg zijn of haar niet-boerse, niet-plattelandse, steedse afkomst. Niet dat er is mis is met steedse afkomsten natuurlijk, dat wil ik niet zeggen. Maar op het platteland herinnert men zich nu eenmaal net nog ietsje meer hoe de tijd zonder import uit het zuiden er uit zag. Deze periode was eigenlijk er een van schaarste. De voorraad van de winter is er door. De laatste prei werd geoogst, de laatste wortelen en pastinaken. En degenen die toch nog vergeten zouden zijn op het veld, zijn ondertussen aan het doorschieten. Ze voelen door de warme temperaturen dat ze nu hun kans moeten grijpen om zich voort te planten. Nu kunnen ze al hun opgespaarde en bijeengesprokkelde energie steken in het produceren van zaad. Nakomelingen! In mei legt elke vogel een ei, ook de plantjes :). Wanneer een plant doorschiet, verdwijnen de lekkere kwaliteiten waarvoor we ze appreciëren, en kijken we uit naar de nieuwe oogsten.

In zo’n periode zijn de primeurs van het nieuwe seizoen felbegeerd. En rabarber is zo’n primeurgroente. Memé zei vol trots dat ze al 3x rabarber heeft klaargemaakt deze en vorige week. Goed wi!  Ja hoor, in feite is rabarber een groente en werd ze vroeger ook veel meer zo gegeten. Ik heb zelf rabarber altijd gegeten in combinatie met kip, net zoals kip met appelmoes een gouden combinatie is. Bereidingswijze is ook net als appelmoes! Als het wat te zuur is voor de kleinsten, kan je er gerust wat suiker aan toe voegen. Je kan ook eventueel de helft appel en de helft rabarber nemen, om een appel-rabarbermoesje te serveren.  Het receptje is een lekker steeds tiramisu’tje !

De venkel van Italië is niet van denderende kwaliteit. We steken ze aan halve prijs in de pakketten, want als we ze retour sturen naar de groothandel, dan worden die toch maar weggegooid. Ze zijn nog meer dan perfect eetbaar! Echt waar, wij zelf eten meestal de afdankertjes van de markt op, en ik ben nog steeds in goede gezondheid :).

Groetjes

ChristelPakketbrief 19 april


Dag biogroentenboeferkes!

Eén zwaluw maakt de lente nog niet. Mààr deze week zag ik voor de eerste keer dit jaar verschillende zwaluwen spelen in de lucht. De lente doet alle leven, mens dier en plant, herleven. Energie begint terug te stromen. Alle leven geniet zalig van de zon.

Een paar lentedagen maken de tomaten of de bloemkolen nog niet. Mààr de tomatenplanten werden deze week wel geplant in onze tunnelserres en de tweede serie bloemkolen in open lucht was ook al aan de beurt. Zonnige lente wordt automatisch  gevolgd door kortere rokjes, fanatieke schoonmaakbeurten, energieke plannen en uitstapjes én ook door de zin in slaatjes. Ideaal zou ik zo zeggen, want het is inderdaad de moment om te smullen van radijsjes, sla en ander rauw lekkers.

Sla en tomaat worden zo vaak samen geserveerd, dat een mens al eens zou vergeten dat het helemaal nog geen tomatentijd is! Een tomaat is een vrucht. Net zoals een pruimenboom nu volop zijn energie uit de zon en uit de aarde omzet in lekkere pruimen, hebben onze lieve tomatenplantjes nog even tijd nodig voordat ze hun pronkjuwelen kunnen laten groeien. Eerst worden ze krachtige planten en groeien ze de komende weken aan een ontzettend hoog tempo de lucht in. Ze klimmen en klimmen maar,  op zoek naar de zon. Ze groeien ook in de andere richting, niet met hun stengels, maar met hun wortels naar de kern van de aarde. Zo kunnen ze water opzuigen uit de bodem. Heel dit proces is niet zo in een weekje voltooid, vandaar mijn uitspraak dat een paar lentedagen de tomaten nog niet maken. We proberen onze tomatenplanten wel zo veel mogelijk te helpen om zo snel mogelijk tomaatjes te produceren. We hebben ze voorgezaaid in bakjes in onze living, lekker warm bij de stoof. En nu vertoeven ze in onze plastic tunnels. Er is daar jammer genoeg voor hen geen stoof aanwezig, dus nu zijn ze verder afhankelijk van de warmte van de zon die door het plastic schijnt.

Correctie, eigenlijk staat er wel een heteluchtblazer in onze 2 serres, want de tomaten die kunnen echt niet tegen de vorst, en afgelopen dagen was er toch af en toe wat nachtvorst. Dan leggen we een vliesdoek op onze tomaten, alsook de courgetten en de aardbeien. Het doekje houdt wat koude tegen, maar soms is dat niet genoeg en dan zetten we de blazer aan om wat bij te verwarmen. We doen dit enkel om de vorst tegen te houden, en niet om hun groei te versnellen zoals tuinders die in glazen serres kweken dat doen. De blazers zijn eigenlijk onze verwarmtoestellen voor op de markt. Deze gebruiken we ook om ons kraam vorstvrij te houden, zodat onder meer het witloof, de bananen en onze handen niet bevriezen.

Ik ben zeker geen pleiter voor verwarmde serres,  maar dit verhaal moet toch wat genuanceerd worden. In de gangbare teelt heb je bijna het jaar rond tomaten en aardbeien uit verwarmde en verlichte serres. Zo fijn vinden de planten dit niet, dus echt gezonde vitale planten kun je dit niet noemen. De ziektedruk stijgt dan ook, maar de boer wil productie! In bio mag er geen ‘kunstmatige zon’ bijgegeven worden, en hoewel de boer de productie ook stuurt met bv. Verwarming, toch moet hij de grenzen van de natuur meer respecteren. De plant dwingt hem om haar grenzen te respecteren! Plant de boer té vroeg op het jaar, dan zal de plant daar met tegenzin staan. En wie iets doet tegen zijn goesting en gestresseerd is omdat hij opgejaagd wordt, heeft nu eenmaal meer kans om ziek te worden. ‘T lijkt allemaal zo complex, maar eigenlijk is het simpel. Je mag als bioboer een klein beetje valsspelen en wat hulpmiddeltjes gebruiken, maar we blijven ondergeschikt aan de wetten van de natuur!

In een gangbare serre is bijna alles toegelaten: moeder natuur wordt volledig buiten spel gezet.  Er wordt zelfs niet in de volle aarde geteeld maar in bakken in de lucht. Een hedendaagse modern glastuinbouwbedrijf zou even goed in een industriezone kunnen gebouwd worden. De bodem wordt volledig afgedekt, zodat geen kruidje kan groeien of geen ziekte kiempje kan ontsnappen. Mocht beton niet zo ‘duur’ zijn, zou de ganse serre gewoon gebetonneerd worden, omdat dat proper en makkelijk werkt.

Waarom er dan toch ook iets te zeggen is voor verwarmde glazen serres? De glastuinder die nu reeds kan beginnen tomaten te verkopen, en diezelfde plant veel meer en langer laten produceren, die doet dit vooral uit economisch belang. Niet dat hij daardoor wél tonnen geld verdient, maar doordat de prijs die hij krijgt voor zijn kastomaten in volle zomer zo laag is, is het verhogen van de opbrengst de enige uitweg die men ziet.
Een product uit een verwarmde serre kan dus toch een duurzame keuze zijn. Het kan ecologisch duurzaam zijn als de opbrengst heel hoog is en het energieverbruik laag. Een tomatenplant, bio of niet, gekweekt in een verwarmde glazen serre met een warmtepomp geeft echt héél veel meer kilo’s tomaten, dan die van ons in onze tunnels.  ‘T is allemaal een beetje afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt hé! Pff, help!!!Wat nu?

Om uit dit hele systeempje te komen, moet je volgens ons out of the box denken, en kiezen voor een echt duurzame oplossing.  De prijs van het product niet laten afhangen van de markteconomie, maar van de werkelijke kost voor de boer. De productie van het product niet laten afhangen van de vraag van de markt, maar van de wetten van moeder natuur.  Zowel boer als consument moeten dus koppiger worden, en voet bij stuk houden. De boeren moeten niet gewoon vragen om een eerlijke prijs, maar zouden die moeten eisen. De consumenten zouden allemaal moeten gaan voor lokaal en duurzaam geteelde seizoensgroenten. Wij voeren deze strijd, en jullie zijn onze medestrijders! Go Go groentepakketten!!

Groetjes

Christel


Pakketbrief 12 april


Dag iedereen

Deze week is de pakketbrief een post van Positivo Ofnie, een blog  geschreven door Sandra Rogiers, een supertrouwe en lieve klante van ons! Ik vond het zo tof, dat ik het graag wou delen met jullie! Jullie mogen haar blog gerust liken en volgen!! Op de moment van het jaar is er zowel fris lentegroen, als nog bewaarde wintervoorraad. Een laatste keer aardpeer in het pakket, en voor de rest veel fris groen. Je kan een eenvoudig pureetje maken (met dubbel zo veel aardpeer als aardappelen), of je kan ook eens het receptje proberen. De aardpeer hoef je niet te schillen, enkel goed proper schrobben.
Groetjes Christel


LAST VAN MIJN HORMONEN

Ik heb er nu al drie maanden op gelet. Tijdens “die” tijd van de maand ben ik moeër. Deze keer was het nog erger dan de vorige twee keren. En dat heb ik aan mezelf te danken.

In de dagen ervoor verander ik namelijk vaak in een vraatzuchtig monster. Mijn vreetbuien beperken zich dan gelukkig meestal tot drie tot vijf keer per dag een goeie volle maaltijd en tussenin veel fruit, vers of gedroogd, noten en zelfgemaakte tussendoortjes.

Deze keer niet. Ik had echt een ònweerstaanbare drang naar chocolade (melk en wit!), allerlei koeken en nog andere brol. Ik kon er gewoon geen nee tegen zeggen. Foei, foei, foei.

Begrijp me niet verkeerd, aanvullend op een gezonde leefstijl vind ik dat af en toe eens zondigen niet veel kwaad kan, maar het was erover.

Het hielp niet dat we door omstandigheden niet op de markt geraakt waren om onze frigo bomvol lekkere biogroenten en -fruit te proppen. Ik besloot dan maar naar de supermarkt te gaan om groenten en fruit.

Mààr…

Voor mij zijn er twee gevaarlijke momenten om boodschappen te doen. (Allee, qua allerlei “vergif” in mijn winkelkar gooien, niet dat er tussen elf en twaalf of zo plots tarantula’s en schorpioenen uit de winkelrekken komen gesprongen.)

Als ik al meer dan twee uur niets gegeten heb en in de dagen vóór díe dagen.

Je kunt je dus wel inbeelden dat er niet zo héél veel fruit in de kar belandde, maar des te meer soorten koeken. Boeoeoe!

Zondigen tegen zo veel principes. Ongezond nepvoedsel, plastic verpakking en, laat ons eerlijk zijn, weggegooid geld want niet bijster nuttig.

Wist je dat suiker bepaalde mineralen nodig heeft om verwerkt te geraken? En dat er dan maar mineralen uit je lichaam geroofd worden daarvoor? (Want in een koek, hoe lekker die ook zijn, zijn maar bitter weinig goeie voedingstoffen te vinden, hé.)

En wist je dat suiker je slechte darmbacteriën voedt en vezels uit groenten en fruit je goeie? En hoe meer die slechte darmbacteriën vermeerderen, hoe luider ze beginnen te roepen en scanderen “WIJ… WILLEN… SUI-… KER! WIJ… WILLEN… SUI-… KER…!” Niet moeilijk dat ik hoe langer hoe meer snak naar suiker, als mijn darmbewoners met spandoeken en al meer van datte eisen…

En wist je dat het overgrote deel van serotonine (een goed gevoel-stofje) in de darmen aangemaakt wordt, als alles goed verloopt?

Reden genoeg om mij vanaf nu weer te herpakken. Hoog tijd om op mijn tanden te bijten en terug de goeie kant op te gaan. Ik snoep wel weer fruit als ik zin heb in zoet. Daar zit uiteraard ook suiker in, maar dan wel natuurlijke, niet uit een fabriek. De vezels erin zorgen voor een tragere opname van de suikers en de vele goeie voedingsstofjes helpen bij het verwerken ervan.

We hebben ons terug geabonneerd op een groente- en een fruitpakket bij onze bioboer. Waren we een tijd mee gestopt omdat we nooit wisten wat erin zat en met kieskeurige kinderen… Maar nu we “onze” bioboeren op de markt bezochten en vooral kochten wat zij lusten is er nog steeds gezaag, dus…

Dubbel voordeel: onze frigo gaat sowieso elke week goed gevuld zijn, én we gaan weer veel gevarieerder eten. Plus: elke keer een verrassingspakket om naar uit te kijken. Leuk, toch? Ik ben al helemaal in de stemming om weer creatief met groenten te zijn!

Volgende maand ben ik beter voorbereid.

Eat this, hormonen van mePakketbrief 5 april


Hoi bio liefhebbers !

In deze zacht beginnende voorjaarsdrukte zijn de schrijnwerkers volop bezig aan de structuur van onze nieuwe schuur.
Het zijn lange afstanden die de houten spanten moeten overbruggen. De schuur is immers 25m lang en even breed.  Het doet mij een beetje denken aan een grote sporthal, alhoewel het om te badmintonnen iets te laag zal zijn. Maar voor een pingpongtoernooi zou het ideaal zijn :). Volgens Christel lijkt het eerder op een kerststal, ze heeft al wat gegoogled om een bijpassende ezel aan te schaffen. Andreas kan voor kindeke Jezus dienen.
We zetten enkele foto’s op onze site en op onze facebookpagina.. Of maken jullie met het goede weer eens een fietstochtje langs Waardamme? Onze volledige activiteit is zichtbaar vanop straat, links en rechts. We zien hier regelmatig wel auto’s en fietsers trager passeren. Het is echt de moeite om hun vakkundig houtwerk te komen bewonderen!

In onze buurt werd onlangs nog een hangar gebouwd.  De bouw van metaal, beton, pur en nog wat andere milieubelastende industriële materialen ging hallucinant snel.

Terwijl de timmerlui van Lab15  fluitend kloppen en boren, passen en zagen, stampen daar de kranen stalen liggers aan elkaar en rammen ze er metalen platen tegen, een polyurethanen dakbedekking maakt de constructie af. Een volledige container afval met isomo en plastic wordt ter afsluiting weggevoerd. Zo rijst daar op enkele dagen een  loods op; met een groene natuurtint, zodat hij toch wat in landbouwgebied (!) past.
Hoe jammer we het ook vinden, we moeten toegeven dat ook onze schuur een aardige voet op onze planeet drukt. De hoeveelheid beton die hier al gepompt is, kan tellen. Dat komt vooral omdat de ingenieur zware funderingen aanbevolen heeft omwille van de nogal onstabiele ondergrond.
Een goede vriend van ons werkt bij Ruimtelijke Ordening en doet er alles aan om het areaal verharding in zijn gemeente beperkt te houden. Wanneer hij hier op bezoek komt, lachen we dan wel eens samen.
Maar voor de rest mogen we ons bouwwerk toch vrij ecologisch verantwoord noemen. De voornaamste bouwmaterialen zijn beton, hout en stro en we  zitten voorlopig aan anderhalve bigbag afval. De bepleistering van de strobalen zal waarschijnlijk met traskalk gebeuren of mogelijks kiezen we toch nog voor leem.

Tot volgende week!


Jarno en Christel


Pakketbrief 1 maartHallo allemaal!


Wat een uitzonderlijk vroeg lenteweer kregen we de afgelopen 2 weken. En doordat het deze winter nooit echt nat geweest is op het land, konden we voor de vroegste teelten toch al een en ander verwezenlijken.
Zo zaaide ik vorige zaterdag de eerste worteltjes, spinazie, radijsjes en lekkere voorjaarsbietjes… Als het weer nu niet extreem gaat doen, komt dat wel goed.

Deze woensdag, de laatste mooie dag, profiteerde ik ervan om het veld proper te leggen.
De winter is een lange periode van kou, regen en allerlei andere toestanden die planten verafschuwen, en toch groeit het onkruid onzichtbaar verder. Vogelmuur en straatgras bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat een grondje, dat naakt de winter inging, er groen uitkomt.
Daarvoor, en ook voor de al dan niet afgestorven groenbemesters en groenteresten, gebruik ik de klepelmaaier achter mijn tractor. Die machine maait en en hakt alles in mootjes waar ik over rijd.
Dat voelt best raar, zo de eerste keer in het jaar over je land rijden. Je rijd over oude warmoesplanten, teruggeschoten selders, koolstronken, alle bloemetjes en groenbedekkers die je in de zomer zaaide… Je rijdt genadeloos over de opgedroogde zonnebloemen, waaruit Emiel (het kindje van Marieke, 5j) nog zorgvuldig onkruidjes getrokken heeft in die hitte. Over de bijna onherkenbaar geworden bonenstruikjes, waarvan onze Andreas (0j) in augustus zijn eerst boontje van geplukt heeft… En zo veel mooie herinneringen komen dan naar boven, daar op die tractor.

Het is alsof je met tintenkiller over die mooie momenten glijdt…,
alsof het vorige seizoen nu volledig uitgewist is, en we enkel nog vooruit kunnen kijken.


Tot volgende week!

Jarno
Pakketbrief 11 januariAlstublieft, lieve klanten, zie hier het eerste pakket van het nieuwe jaar,

Incluis een ware nieuwjaarsbrief!

Ik begin graag met een wens voor jullie:

Moge dit pure voedsel jullie puurheid in jullie lichaam en geest brengen. Wij kweken deze vruchten immers in de eerste plaats uit liefde voor de planten, voor het vak, en voor de mensen die ervan leven. Het is vanzelfsprekend biologisch, maar dat tikkeltje meer proef je er nog eens bovenop.

Geniet van de zuiverheid van dit voedsel, dat door mensen gemaakt is, en ervaar geluk in de eenvoudige dingen in het leven.

2018, voor ons was het in ieder geval een bewogen jaar.

Zo dachten we in 2017 de routine en een soort van rust gevonden te hebben in ons nooit voltooide werk, en zelfs in onze relatie als man en vrouw… Dan oogsten we in ‘t voorjaar van 2018 toch wel een kleine spruit tussen de bloemkolen…

En ondanks al onze slim bedachte voorbereidingen lag alles helemaal overhoop en dooreen, en ligt nog steeds niet alles op zijn plaats…

Om naast boer ook wat papa te kunnen zijn, installeerden we ons om efficiënter te kunnen werken. Zo investeerden we in een tweede krachtigere tractor. Nog steeds heel tevreden van!

Alsook in een zotte schoffelmachine die de arbeidsuren in het mechanische wiedwerk bijna gehalveerd heeft.  De derde grote investering/project heeft eigenlijk voor meer werk gezorgd. Het hele jaar door zijn we bezig geweest met het ontwerp van de schuur en ook van de integrale hofplaats. Zeker en vast de moeite! Zo zullen we (in het beste geval) vanaf dit najaar in een comfortabelere infrastructuur kunnen werken. Helemaal af zal ze nog niet zijn. Er zijn zelfs plannen om er een polyvalente ruimte in te maken, voor bezoeken, filmvertoningen, workshops… Dat belooft! We zien de schuur als de eerste stap in het volwassen leven van het Ambrozijn :)

En ook in personeel investeerden we.

Qudratullah is erbij gekomen. Als Afghaanse stadsmus zegt landbouw hem nog steeds niet veel, maar hij doet het goed, graag, en hij hoort bij ons. Het is niet eenvoudig. Verleid in deze westerse wereld, beseft hij dat hij bij ons veel moet werken voor weinig. En ook wij moeten veel toegeven aan zijn zorgen en moeilijkheden als vluchteling.

Christel zei in een bepaalde situatie tegen hem: ‘Qudra, dat is geen probleem. Jij bent mijn broer!’ Dat heeft hem zo diep geraakt, en sindsdien hoort hij bij ons.

Marieke promoveerde van seizoensarbeidster naar polyvalente medewerkster op een biologisch tuinbouwbedrijf.

Een job die haar op het lijf geschreven stond, en eindelijk was de tijd rijp. Van de boer krijgt ze persoonlijke opleidingen in de administratie rond de pakketten. Dat is niet zo simpel met al onze verschillende afhaalpunten. Maar op een keer zal ze het wel allemaal beter weten dan ik!

Als ultieme beproeving kwam de droogte van 2018 opzetten. En zonder waterreserves hier, viel die ons wel zeer lastig. Zelfs onze enige watervoorziening, onze boorput, viel kapot. Ik ben dan zowaar bij al onze buren water moeten gaan schooien. Ik heb zelfs enkele keren venkel en sla met duur leidingwater bevloeid. En bij meme gingen we om water om te koken…

Ooit woonde ik in een kraakpandje zonder badkamer en warm water. Maar dat is niets als je niet professioneel afhankelijk bent van water.

He ho! Niet dramatiseren! We hebben dit jaar veel geleerd van water, pompen, putten, capillaire werking in de bodem, reacties van planten… We hebben ook concrete oplossingen gerealiseerd voor de toekomst.

En uiteindelijk heeft de natuur wel zijn plan getrokken. Zo erg als in ‘76 was het niet, volgens enkele boeren. Toen vielen er koeien dood in de wei door dorst. Maar de meningen zijn daarover verdeeld.

Prachtige herinneringen aan het voorbije jaar zijn in de eerste plaats een mooie kloeke baby, bijna een kind!

Daarna, naast mislukte teelten, ook heel veel mooie groenten, schoolvoorbeelden van onkruidvrije gezonde gewassen, super opbrengsten in tomaat, komkommer…

En het feit dat mensen als het ware uit het niets aankloppen bij ‘t Ambrozijn, zoals onze stagiair Tim nu.

Soms denk ik: ik werk hier maar wat, ik ploeter hier maar wat in het rond, op en rond ons - tot nog toe tenminste - bouwvallig hof. En toch duiken elk jaar mensen op die willen deelnemen aan dit project. Dat voelt als een compliment. Bedankt dat we iets mogen betekenen voor die mensen.

2019: werpt het zijn vruchten af van al dat wrochten in 2018? Of moeten we nog even op onze tanden bijten?

Wat een deprimerende vraag, die laatste. Laten we in alles rustig blijven. Geloven in de toekomst. Geen angst koesteren, maar vertrouwen.

Hoop of verlang naar niets, maar wees dankbaar voor wat er is.

En geniet vooral van de liefde.


Wij doen alvast ons best om jullie van vitamientjes te voorzien!


Jarno

Christel en Andreas

Marieke, Yves, Qudratullah en Timjan-nov


Beste mensen


Mama Christel publiceert eventjes de pakketbrief en pakketinhoud niet meer online, omdat ze in moederschapsrust is.

Jarno heeft het momenteel veel te druk op het veld om ook nog eens een brief te kunnen publicern of schrijven...De baby en de groentjes hebben even voorrang.

Binnen enkele weekjes loopt alles terug normaal, eens we onze plooi wat hebben gevonden.

Alvast onze excuses hiervoor! Hopelijk ondervinden jullie niet al te veel hinder hierdoor!

Jarno en Christel
pakketbrief 12 januari


Dag allen

Eerst en vooral, de beste wensen voor 2018!

Nu het een beetje kalmer is op het veld, hebben jullie boer en boerin al eens tijd om naar de cinema te gaan. Deze week gingen we in Brugge naar de Lumiere, naar de documentaire ‘de geschiedenis van het varken (in ons)’. Het gaat, zoals de titel doet vermoeden, over de ontwikkeling van het varken- van wild everzwijn tot gedomesticeerd huisdier tot geïndustrialiseerd object. Heel boeiend allemaal. Een beeld dat mij enorm is bijgebleven, is dat van een moeder uit een niet gespecifieerde stam (ik vermoed Papua nieuw Guinea) die een klein biggetje laat drinken van haar eigen borst. Een biggetje bijt en zuigt niet harder dan een baby, als we de commentaar mogen geloven. Het speelt in op nostalgische gevoelens bij de kijkers: vroeger hadden we een band met ons voedsel. De beelden van slachthuizen zoals ze niet zo lang geleden in de media geweest zijn, staat hiermee in het grootste contrast mogelijk. Ook met groenten zie ik bij veel mensen die grote kloof en afstand tussen hen en het ‘product’. Het woord product omvat het volledig: de aankoop van groenten die op je bord terecht komen (en al het andere voedsel) staan precies op dezelfde hoogte als het kopen van een cd of een trui. Het zijn allemaal ‘producten’. Ons voedsel is geen ‘productje’, het is het resultaat van het werk van een mens in samenwerking met onze aarde…

Zelf hebben wij voor het 3e jaar op rij ook varkens op het hof: dit jaar waren Antonio en Giovanni onze overschotverwerkers. Jarno kookte elke dag een grote ketel te kleine patatjes voor hen. Eind december waren ze dik genoeg (en de overschotten waren zo goed als op) en slachtten we hen. Ze zijn 8 maand bij ons geweest, en elke dag moesten we zorg dragen voor hen, zeker 2x per dag. Het is maar een keer je weet hoe veel werk en moeite er in dat voedsel gaat, dat je echt verwonderd en dankbaar kan zijn. Elk stukje voedsel op ons bord is een wonder!

Christel, Jarno, Yves en Marieke.pakketbrief 15 december


Dag allemaal!

Vorige week vertelde ik jullie over onze blijde verwachting, maar ik vertelde nog niet alles… Er komt niet alleen een baby, maar ook een nieuwe tractor! We hebben al een tractor, maar een tweede zal ons heel goed van pas komen. Met een kleintje in huis, zullen we moeten proberen om nog wat efficiënter te werken, dat is ons idee toch .  Nu verliezen we soms veel tijd met machines te verhangen. Klein voorbeeldje, patatten: we rijden ze los met de tractor, daarna rapen we ze met de hand, en dan moeten die natuurlijk nog in de schuur raken. Dan moet Jarno de losrijmachine afkoppelen, en een palletvork aanhangen. Dat verhangen lijkt misschien simpel, maar het is niet zo dat de machine zo maar aan de tractor klikt. Hier draaien aan een cardan, daar een moer vastdraaien…Je bent al snel even bezig.  Het ‘probleem’ met zo veel verschillende teelten is ook dat we op 1 dag veel verschillende bewerkingen moeten doen. Wat zou het makkelijk zijn om 1 x per dag je de ploeg aan te hangen! Bij ons is het nu eventjes de schoffelbalk, dan vlug nog voor een paar bedjes de frees, en dan nog eens de kar om pompoenen op te halen… Een tweede tractor zal ons hierbij helpen. En hij heeft ook een beetje meer pk’s (70), zodat onze oude ros van 40 jaar oud met z’n 55 pk een beetje meer gespaard wordt en zich niet moet overdoen zoals nu voor sommige bewerkingen het geval is. Bv. Actisollen is eigenlijk te lastig voor onze huidige tractor. Hij is er nog niet, maar ook in blijde verwachting dus .

De spruitjes: er is wat kuiswerk aan want er zitten op heel wat spruitjes zwartje kleine plekjes. Dit komt door de bladluizen, en bij bio spruiten komt dit jammer genoeg wel eens voor. Hoe langer de spruiten op het veld staan, hoe meer ze af zien van weer, wind, maar ook van beestjes. Eventjes nog een blaadje extra er van bij het kuisen (sorry voor het extra werk!), en opgelost dat probleem.

Aardpeer voor iedereen: Je hoeft de knol niet te schillen! Beter is met een ijzersponsje het proper te schrobben! Superlekker en makkelijk in een soepje: zie receptje!!

Tot volgende week!Christelpakketbrief 1 december


Dag allemaal!

Letten jullie er op GEEN BAKKEN mee naar huis te nemen? We hebben onlangs geconstateerd dat we doorheen de jaren echt toch al heel wat bakken kwijt zijn! Ligt er nog een in je garage? Breng hem graag terug !!!IIk weet dat ze erg handig zijn, maar wij vinden ze ook handig .

Correctie i.v.m. witloof van vorige week: het was dus uiteindelijk toch 1e keus witloof geworden. Pompoen in het pakket: hier en daar beginnen ze al minder goed te bewaren, dus we (en jullie) moeten er een beetje aan voortdoen! Laat je inspireren door de vele receptjes die te vinden zijn op het internet! ’t is supernat op het veld dus er was tijd voor andere klussen deze week! De plannen voor een nieuwe schuur zijn daar onderdeel van…ik hou jullie op de hoogte.


Deze week werd een open brief aan minister Schauvliege gepubliceerd vanuit verschillende bioboeren en bioverwerkers. De minister wil namelijk de subsidies die onze sectororganisatie Bioforum ontvangt, halveren. Bioforum is een beetje de boerenbond van den Bio, zij verdedigen onze belangen bij de overheid, ze informeren de consumenten over bio,… Ze zijn erg belangrijk voor onze sector en, hoewel bio groeit en er ook nood is aan groei, wordt deze beslissing genomen.  Jullie kunnen de volledige brief nalezen op het internet (zie ook link op onze facebookpagina), maar ik selecteer enkele belangrijke passages voor jullie! tot volgende week!Christel


Mevrouw de minister, uw recente beslissing om de werkingsmiddelen van onze sectororganisatie, BioForum Vlaanderen, quasi te halveren, heeft ons ten diepste geraakt. BioForum zou wel nog subsidies ontvangen voor ketenwerking en de ondersteuning van de bedrijven, maar niet langer om de consument correct en volledig te informeren over bio of om mee het maatschappelijk debat te voeren. Het is opvallend dat, net waar het over visievorming gaat voor de toekomst van de landbouw, of over de kritische rol die bio kan spelen voor meer duurzaamheid, de Vlaamse overheid afhaakt.


Mogen wij u er aan herinneren dat biologische landbouw niet louter een economische opportuniteit is in tijden waarin de consument vraagt naar veilige en duurzame producten? Bio creëert een dynamiek waarin actief wordt nagedacht over een manier van boeren die, zowel op sociaal vlak als voor ons milieu, in de toekomst nog mogelijk moet blijven. Biologisch boeren is meer dan één van de mogelijkheden die een landbouwer heeft: het is een bewuste keuze voor een duurzame manier van voedsel produceren en dat moet het blijven!


(…)Wat de groei van de bioconsumptie betreft staat ons land dan weer op de vierde plaats in de Europese lijst van groeilanden. Meer dan 90% van de consumenten koopt wel eens een bioproduct, en de totale besteding aan bioproducten groeit niet, ze “boomt”. Men moet geen bolleboos zijn in economie om het besluit te trekken: we laten ongelofelijke kansen liggen voor onze boeren! De voortdurend toenemende vraag van de consumenten naar bio wordt immers ingevuld met importproducten uit de landen waar de overheid de bioproductie promoot en betekenisvol ondersteunt.


pakketbrief 3november


Dag iedereen

De zomergroenten komen op hun einde. De serres zijn al deels opgeruimd: de tomaten zijn volledig gedaan. Paprika zal wel nog even blijven staan, de laatste exemplaren rijpen af. Bij Philip Vermeulen is de opruim ook begonnen. Hij heeft een glazen verwarmde serre van 0.5 hectare, vol met tomaten, aubergine, komkommer en paprika. Doordat hij nog wat kan bijverwarmen, heeft hij nu nog de bijna laatste tomaatjes (volgende week krijgen jullie er nog eens). Bij ons kunnen de tomatenplanten de koude van ’s nachts niet aan en begint alles te schimmelen en slecht te worden. Een tomaat kan daar gewoon niet tegen, ook al hangen er nog mooie vruchten aan, die nog perfect zouden kunnen afrijpen. Ook de toenemende luchtvochtigheid bevordert schimmels, en de tomaten drogen ’ s morgens niet meer op. Dat is nu eenmaal ons seizoen… en Philip helpen we omdat deze laatste tomaten perfect eetbaar zijn, maar wel wat aan de kleine kant zijn. Hij kan ze bij gevolg niet kwijt aan grotere afzetkanalen zoals de groothandel waar hij anders ook aan levert. Jullie offeren zich waarschijnlijk graag op .  Geniet er van! tzijn de voorlaatste van het jaar!!

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg

pakketbrief 27 oktober


Dag iedereen

Amai, de eerste keer spruiten in de pakketten, mmm! Er zijn hier en daar al wat gele blaadjes te bespeuren, door het warme weer groeien ze iets sneller en daarom krijgen ze ook sneller gele blaadjes. Gewoon netjes kuisen en niemand merkt er iets van. Misschien staat een eerste keer hutsepot bij jullie op het menu deze week?

We ruimen deze week de laatste tekenen van de zomer op in de serre: de tomaten zijn bijna allemaal opgeruimd (behalve de kerstomaatjes). De paprika’s blijven nog even staan want de laatste krijgen nog even de tijd om af te rijpen. Op het veld zijn de rode bieten sinds deze week ingekuild. We maakten een put van zo’n 20cm diep, en bewaren alle rode bieten hierin (met wat stro en aarde erboven op om ze beschermen tegen de vorst. Het laatste restje boontjes wordt morgen geplukt. En zomerse kropsla: het is bijna de laatste keer ( er staat er nog een klein beetje op het veld)! Daarna is het wachten tot eind april. Binnen enkele weken blijven enkel nog de kolen en de prei overeind.

De veldsla uit jullie groentepakket best niet in het papieren zakje laten zitten: het papier zuigt alle vocht uit de veldsla op.

In de fruitpakketten nog eens Spaanse mango’s. Dit seizoen duurt nooit heel lang, dus geniet er nog eens van.

Ik vond bij collega boeren dit mooie gedicht op hun site, passend bij onze activiteiten op het veld. tot volgende week! Christel

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.

Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,

en stel de velden aan de winden bloot.

Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;

verleen hun nog twee zuidelijker dagen,

stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag

de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.

Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,

zal waken, lezen, lange brieven schrijven,

in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,

als op de wind de blaren zullen drijven.

Rainer Maria Rilke

vertaald door Anton Korteweg
pakketbrief 13 oktober


Dag allemaal!

Mijn naam is Lukas en ik ben stagiair op ’t Ambrozijn sinds april. Ik ben net begonnen aan mijn tweede jaar van de Landwijzer cursus, een cursus voor biologische en biodynamische landbouw die zich over twee en een half jaar verspreidt. Boer Jarno heeft ook vier jaar geleden zijn installatie attest op Landwijzer gehaald. Naast deze cursus heb ik ook 2 jaar de Warmonderhof opleiding gevolgd, een MBO (Middelbare Beroeps Onderwijs) voor agrarische biodynamische landbouw in Nederland.

Iets dat mij sterk opgevallen is, is dat ik in beide opleidingen altijd, samen met een cursist of twee, de enige boerenzoon ben in de klas. Mijn vader was zelf een van de eerste cursisten van Landwijzer. Ik ben dus opgegroeid op ons boerderij in zuid Frankrijk en ik zie wel mijn toekomst ook in dat bedrijf liggen.

Maar het is dus blijkbaar van deze tijd dat het boerenvak niet meer aantrekkelijk is, deels door het vele werk en het kleine loon. De schulden die de boeren zich opleggen om grote investeringen te doen om competitief te kunnen blijven zijn immers zo groot dat het onmogelijk wordt om hun bedrijf te kunnen overdragen. Boerenzonen verlaten het bedrijf van hun ouders voor hogere opleidingen en beter betaald werk, terwijl dat de boerderij vroeger van vader tot zoon werd overgedragen.

Maar het feit dat er zo weinig boerenzonen in mijn klas zitten is ook wel een teken van hoop, dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het vak, mensen die uit een totale andere richting komen en die de bewuste keuze maken om hun leven te veranderen om hun bijdrage te brengen aan een verbetering van het milieu en de maatschappij.

Ik rond eind deze maand mijn stage af op ‘t Ambrozijn. Ik heb ondertussen veel geleerd, en vooral gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om je eigen boerderij uit de grond te stampen, en ik weet dat ik heel veel geluk heb dat ik in een zekere toekomst mijn ouders hun bedrijf  kan overnemen. groeten Lukas!Liefste pakketters 1 september

De kerstomaatjes blijven ons maar overspoelen, ze zijn met zo velen! De grote tomaten daarentegen rijpen maar mondjesmaat. Niet zo veel zon, dat moet ik jullie niet zeggen. Hopelijk krijgen we nog een mooie nazomer.  De boontjes doet het wel goed, de ganse familie werd terug opgetrommeld (vooral de oma en opa, en vader - ) om bonen te plukken.


In de fruitpakketten de eerste appels van Koen Van Eykeren van Watervliet. De oogst van appels en peren valt dik tegen dit jaar, heel erg voor de fruittelers! De Belgische appels zijn dit jaar dan ook duurder, en we zullen er minder lang kunnen van genieten. In de media kwam enkele maanden geleden deze voorspelling al: door de late nachtvorst gingen vele bloesems kapot.

Kan de kweker dan geen vuurpotten zetten? Wel, per hectare heb je 250 potten nodig om 1 a 2 graden vorst te kunnen compenseren. Maar het heeft -5 gevroren! En zet en koop eens zo veel vuurpotten… Water sproeien kan ook helpen: door het laagje water op de bloesems worden ze beschermd. Maar per hectare heb je hiervoor 30 000 liter per uur nodig. Niet echt te doen dus als je zoals Koen vele verschillende hectaren hebt.

Tot volgende week! Christel

pakketbrief 4 augustus


Liefste pakketters.

Eerst en vooral mijn excuses dat er geen pakketbrief was vorige week: we waren werkelijk onderbemand! Dus er was geen tijd over voor een briefje. Een zieke hier, een vakantieganger daar, en zo deden we het meeste werk alleen. Gelukkig kregen we wel wat hulp van de familie die jullie boontjes kwam plukken!Deze week worden we oversploed met tomaten, zo veel!Gelukkig zijn ze zo lekker dat ik jullie niet snel zal horen klagen over teveel tomaat in het pakket! Ook de komkommers blijven maar komen elke week, ze doen het véél beter dan andere jaren. Hoera!

Wisten jullie dat bio in 2016 gegroeid is? Enkele cijfertjes van bioforum.

Het aantal Vlaamse gecertificeerde biologische landbouwbedrijven nam in 2016 toe van 370 naar 430. Er waren 75 nieuwe aanmeldingen, maar 15 bedrijven zetten hun activiteit als producent stop.

Niet alleen het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het landbouwareaal (oppervlakte) nam toe met zo'n 30%, van 5.343 hectare naar 6.960 hectare. Die groei is in grote mate te danken aan een groep omschakelende melkveehouders. Vanaf eind 2017 wordt dan ook een verdubbeling van de biomelkproductie verwacht. In het totaal haalt bio echter nog maar 0,9% van het Vlaamse areaal.

De 32 grootste biobedrijven hebben de helft van het biologisch areaal in handen, terwijl de helft van de bedrijven (dus 215) amper 6% van het bio-areaal bewerken. Dat weerspiegelt het contrast tussen de (pluim)veehouderij, die sterk grondgebonden werkt (i.e. veel grond nodig heeft) en de meer kleinschalige groenten- en fruitteelten.

Er zijn 906 bedrijven of personen die in de biowereld professioneel actief zijn naast de 430 biologische landbouw- en veeteeltbedrijven - voornamelijk bioverwerkers en -importeurs. Dat zijn er 10% meer dan in 2015.

Ook door ons zal het Bioareaal in 2017 een beetje groeien, we hebben nl. 0.6 hectare bijgenomen en zijn deze aan het omschakelen naar bio. Deze week is de oogst hiervan binnengehaald: een mengeling van erwten en gerst, ideaal om onze twee varkens en 27 kippen mee te eten te geven!

Tot volgende week!

Christelpakketbrief 23 juni


Dag iedereen


De droogte en de hitte maakt het er ons niet gemakkelijker op dezer dagen…

Voorlopig houden de groenten nog even stand, maar volgende week moet het écht wel regenen. De hitte vraagt ook veel van de planten. Ze staan daar in de blakke zon, en toch houden ze zich voorlopig nog flink. Water hebben we niet veel, dus we kunnen ook amper iets water geven. We hebben enkel water voor de serres (waarin de tomaten, paprika, komkommer en courgette staan). De rest moet zijn plan trekken, want een diepe boorput voor meer water hebben we nog niet. Doen jullie ook even een regendans? We hebben het echt wel nodig!


Woensdag en donderdag zijn we om 5u30 begonnen om de grote hitte te ontsnappen. Daarna een siesta en wat binnen gewerkt aan de administratie en in de schuur om daarna ’s avonds nog wat buitenwerk te verrichten.


De mensen met een klein fruitpakket krijgen deze week iets extra om de perzikken van vorige week te compenseren. Met perzikken in bio is het vaak miserie: ze zijn erg schimmelgevoelig. Ze moeten eigenlijk op het perfecte moment geplukt worden, anders rijpen ze niet verder af. Of is er iets tijdens de groei mis gegaan( bv te nat weer) of het transport (te lang onderweg), is het prijs.

Als je aan schimmels denkt, denk dan maar aan allerlei fungiciden (=schimmelwerende middelen). De Amerikaanse Environmental Working Group publiceert jaarlijks een winkelgids met de zogenaamde 'Dirty Dozen'. Uit metingen blijkt namelijk een top twaalf van groenten en fruit die het hoogste gehalte residuen bevatten of de meest gevaarlijke residuen.

In de top tien staan: aardbeien, appels, nectarines, perziken, selder, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika's, kerstomaten, komkommers, chilipepers en boerenkool.

Hoe groter het verschil tussen bio producten en gangbare producten, hoe verdachter ik het gangbare product vind. Zo heb je bv. wel al gemerkt dat bio citrus sneller slecht wordt dan gangbare citrus, of dat perzikken en ander zacht fruit ook sneller slecht wordt. In plaats van de denken ‘oei deze perzik bewaart niet goed’, verdenk liever goed bewaarbare maar behandelde bespoten perzikken.


Tuinbonen zijn een specialleke in de pakketten deze week! Je eet hiervan NIET de peul op, maar de boontjes binnenin! Deze kook je een 10-tal minuutjes in gezouten water. Daarna kan je het velletje rond het boontje nogmaals ervan doen. Dat hoeft eigenlijk niet, maar je moet zelf maar eens proeven als het je stoort of niet. Lekker zijn deze boontjes gewoon lauw met een vinaigrette van olijfolie en balsamico. Het is eventjes werk, maar de boontjes hebben echt een fijne smaak! Ook lekker met een tomatensausje !


Tot volgende week!

Christel

pakketbrief 9 juni


Dag iedereen

Boem!B(l)oemkolen! Plots zijn ze daar, en ditmaal in grote getallen, allemaal tezamen. We plannen alles zorgvuldig, maar het weer kunnen we natuurlijk niet plannen. Dus twee verschillende plantingen (met 2 weken tussen) zijn praktisch tegelijk oogstklaar, dus de M,L en XL krijgen dubbele portie bloemkool! Een pakket biedt het voordeel voor ons als boer, dat we jullie met lichte dwang  kunnen aansporen om deze week niet 1x maar 2x bloemkool te eten. Zo hoeven wij geen bloemkolen weg te gooien, of gaan leuren met onze groentjes. Zo is het toch ook in de moestuin: je eet wat er is, niet waar je goesting in hebt. Gelukkig zijn onze eerste bloemkolen echt wel super van smaak: heeel zoet!

Krulandijvie is niet in ieders keuken gekend: je kan deze perfect ook stoven zoals de bladandijvie, maar deze is eigenlijk lekkerder rauw. Onderaan twee receptjes voor rauwe andijvie.

Heb je trouwens gezien hoeveel er van eigen kweek is deze week? We zijn supertrots!


Zoals een typische boerin betaamt zal ik het nog eens over het weer hebben. We willen graag water, alstublief! En zo’n harde rukwinden zoals van dinsdag, mijn lieve echtgenoot boer wordt daar onrustig van! Even onrustig als de wind… En inderdaad, een stuk serre is kapotgewaaid, en de staakboontjes hebben serieus afgezien van de wind. En wat venkelplantjes zijn gewoon afgekraakt door de wind! Je zou ze moeten zien: allemaal soldaatjes naast elkaar, met hun groene helmbos (zoals de helmboswuivende Achilles van in de oud-Griekse Ilias), en sommigen zijn gewoonweg geveld en liggen plat en morsdood!

Tot volgende week

Christel


pakketbrief  2 juni

Dag iedereen

Opeens groeit en groeit alles dat het geen naam heeft. De tomaten, je zou dat moeten zien! Als je eens een dagje niet in de serre komt, verschiet je je een bult de dag nadien. Ik krijg soms wel een de vraag op de markt of van pakketabonnees: zijn die tomaten nu al van jullie? Bijlange nog niet. Vanaf juli hebben we tomaten van eigen kweek, nu zijn ze volop aan het groeien, en vanaf juli tot half oktober kunnen we volop oogsten. We hopen van harte dat we ook in de zomer op jullie kunnen rekenen om onze groenten te kopen, zodat onze harde werk van de afgelopen en komende weken niet voor niets zal zijn. We dieven en geven water, binden touwtjes aan en draaien de stengels rond hun steun. De tomaatjes van nu zijn van Philip Vermeulen, uit een verwarmde serre. Verwarmd? Ja, maar wel met afvalhout, dus het is toch nog ietsje meer verantwoord dan van bij andere Belgische kwekers die het jaar rond tomaten hebben. Bij Philip loopt het seizoen van eind april tot half november.


Koriander past perfect in een bereiding bij bloemkool of koolrabi. Zie receptje voor meer info.

We hebben ondertussen het geluk dat we een nieuwe vaste kracht hebben kunnen vinden, na onze ‘pech’ met de vorige. Patrick is de naam, hij is stoer en sterk ;)en brengt op vrijdag jullie groentjes tot aan jullie depot. Ook op het veld geeft hij zich helemaal, we zijn content met onze goede hulp. Ik laat hem ook nog eens een briefje schrijven binnenkort om zich voor te stellen.

Op 18 juni kunnen de mensen van de Voedselteams VZW bij ons op bezoek komen. We houden het graag gezellig en niet al te groot, zodat we iedereen persoonlijk kunnen leren kennen. Onze ‘grote’ opendeur voor het grote publiek is op 17 september, maar op de 18e zijn de voedselteamers MEEEEER dan welkom!! Inschrijven noodzakelijk via ilse@voedselteams.be

Groetjes en tot volgende week!

www.tambrozijn.be  - info@tambrozijn.be – volg ons op facebook

Stokhovestraat 32 8020 Waardamme Markten: Brugge (zat) Gent (zo) Maldegem (ma)