nieuwe vooruitzichtenGeniet van onze heerlijke groenten recht van 't veld

in jouw biopakket !


wekelijks of tweewekelijks

van klein tot extra groot

met of zonder fruit

afhalen in je buurt

Lieve klanten van ’t Ambrozijn


Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond nieuwjaar. Een standaard zinnetje, maar is het niet logisch dat we elkaar het beste wensen? Iedereen verdient geluk en een goede gezondheid. Voor dat laatste kunnen jullie met onze vruchten alleszins niet verkeerd doen!
2019 was enerzijds voor ons veld een mooi zonnig jaar met veel mooie groenten. Uiteraard was het weer uitzonderlijk droog. Maar dankzij onze bouwwerken van vorige winter hadden we voldoende watervoorraad, en konden we de meeste planten die dorst hadden helpen.


2019 was anderzijds voor ons gezin een vreselijk jaar. Het gezin zou de beste en noodzakelijkste machine zijn op een boerderij, en die begon net te mankeren. Met veel verdriet in mijn hart, bleek er geen toekomst meer voor ons samen. Ik kan hier moeilijk meer vertellen over hoe ons persoonlijk leven eruit ziet, maar het leven van mij, Jarno en Andreas kan er onmogelijk nog meer verschillend uitzien dan 1 jaar geleden. Als boerderij, financiën, gezin en familie zo verstrengeld zijn, was het niet gemakkelijk om een oplossing te vinden. Na veel denken, hebben we besloten het bedrijf op te splitsen, want beide blijven we gebeten door bio.

Vanaf 1 januari 2020 ga ik verder met de groente- en fruitpakketten onder de naam ’t Ambrozijn. Ik blijf op de boerderij en mijn ouderlijke huis in Waardamme. Jarno gaat verder met alle markten en in Loppem start hij een nieuwe bioboerderij op. Tot het einde van het seizoen (eind maart) werkt Jarno hier nog op het veld, en zijn de Ambrozijngroentjes dus ook nog door zijn handen gegaan.
Het was voor mij enerzijds een moeilijke beslissing of ik nog wou verder gaan met de boerderij. Zonder boer is dat natuurlijk niet evident, en wij waren een team dat elkaar
goed aanvulde. Jarno legde het land klaar, deed alles met de machines, en heeft heel veel teelttechnische kennis. Hij coördineerde de grootste werkzaamheden op het veld. Ik oogstte en plantte veel, verzorgde de tomaten, en deed nog wat andere taken op het veld, ik deed de communicatie en administratie, en de organisatie van de pakketten. Samen deden we de markten, tot enkele weken voor de geboorte van Andreas, waarna ik stopte met meegaan naar de markt.

Zoals gezegd, blijf ik gebeten door bio. Ik heb helemaal geen zin om iets anders te doen van job, ik vul nu eenmaal graag bakken met groenten. En ik heb het ook nodig en ik vind het fijn om op het veld te kunnen werken. Maar nu Jarno hier vertrekt, en ook de hulp op het veld meeneemt, sta ik natuurlijk voor hele grote uitdagingen. Een exacte kopie van wat Jarno en ik hier samen met ons team deden, kan en wil ik natuurlijk niet beogen. Ik wil wel graag een nieuwe richting uitgaan met ’t Ambrozijn, en om te bepalen welke richting dit is, laat hiervoor ook de ruimte aan nieuwe mensen die op het veld ook hun eigen ding willen doen. Er is hier 3 hectare biogrond, een grote nieuwe schuur, allerlei infrastructuur en machines,… Zelf kan ik daar een deeltje van gebruiken om groenten te kweken voor de pakketten, maar er blijft nog veel over. Enerzijds kan ik natuurlijk hulp inschakelen, maar er is ook nood aan mensen zelf hun schouders onder hun eigen project of onderdeel van ons gezamenlijk project zetten. Hoe de samenwerking dan precies zal zijn, laat ik volledig open. Ik geloof erin dat de toekomst alles zal duidelijk maken.


Heb jij zelf zin of ken je iemand die op een of andere manier wil meewerken aan de nieuwe toekomst van ’t Ambrozijn? Contacteer mij graag! Dat kan heel groots en ambitieus zijn en misschien wil je wel boer(in) worden of uitbaatster van een hoevewinkeltje of hoeve bar, maar dat kan ook andere vormen aannemen met verschillende ‘formules’…Zo denk ik bijvoorbeeld aan iemand (of 2 iemanden) om op donderdag de pakketten voor te bereiden en te maken, iemand die af en toe binnenspringt wanneer nodig om een paar uurtjes onkruid te wieden of aardbeien te plukken,…


Voor komend seizoen ben ik zelf alvast al druk bezig geweest met plannen, lezen, denken,…Ik heb al 1 iemand die vanaf maart komt helpen op het veld, en voor de rest
zullen we elke dag nemen zoals hij komt en zien wat en wie de toekomst hier brengt.
Na al dit heftige nieuws wil ik graag iedereen bedanken die ons in 2019 geholpen hebben. Natuurlijk ook alle trouwe klanten, depothouders, verantwoordelijken en al de verschillende mensen die een schakeltje gevormd hebben in het hele proces om de groenten en fruit tot bij jullie thuis te krijgen. Het doet zo veel deugd dat onze idealen en liefde voor de stiel gedeeld worden.


Veel groetjes!
Christel